Thursday 14 December 2017

Shepard tone

Hej jag heter Rikard och är här för att prata om shepard tone. Vill bara först säga att ni ska klicka på punkten efter siffran 6 senare för att komma till listan, men gör det inte nu utan läs först vad jag har att säga.

Shepard tone är en ljudillusion som gör att en sekvens toner får det att låta som om den går högre och högre fast den i själva verket bara går om och om igen. Man kan förklara den i text, men det blir så klart mycket enklare att låta en gubbe göra det åt dig. Så ta en titt på denna videon innan ni börjar med listan.


Skönt att gubben håller fast vid mono. Han vet vad som gäller i indiekretsarna!

En vanlig teknik som används för att få det att låta som att en och samma ton och inte flera olika bara ökar och ökar är att låta tre toner smälta samma och fada in och ut dem i sekvens. Här är ett exempel:

https://www.youtube.com/watch?v=BzNzgsAE4F0 


Fenomenet har en begrensad användning i musik. Det har länge används i elektronisk musik som ett sätt att trappa upp inför en fett stick eller så men inte mycket i övrigt. Det dock på senare tid fått en del uppmärksamhet av att Hans Zimmer använde sig av fenomenet för att skapa "tension" i soundtracket till filmen Donkirk, och att gruppen ( inte personen ) Franz Ferdinand använde sig av det i sin relativt nya singel Always Ascending.


Så till listan.

1. The Oil från filmen Donkirk som nämts ovan.
2. Echoes av Pink Floyd. Mycket bra låt som också råkar innehålla en shepard tone i slutskedet av låten.
3. Tornadoland av Regina Spektor. Kanske det snyggaste användandet av shepard tone i hela listan. Denna går baklänges vilket också så klart funkar.
4. I am the Walrus - The beatles. Inte beatles bästa låt, men det är den enda som innehåller en Shepard tone. Se om ni kan hitta den!
5. och 6. Introt och outrot till Queens skiva "A day at the races" innehåller en sheapard tone. Dessa låtarna är således den första och den sista på just den skivan. Igen inte deras bästa verk men helt okej iaf.
7. En elektronisk grej jag hittade när jag helt sonika sökte på Shepard tone på spottan. #googlaispotifylol
8. Always Ascending av FF. Omnämd ovan. 



No comments:

Post a Comment