Friday 19 October 2018

Nutida minimalister

En man som tittar på en väldigt liten tavla. Minimalism.

Jag har av olika anledningar en förkärlek för minimalism. Det är bland annat bra att arbeta till. Och fantastisk musik att drömma sig bort med. Eller somna till. Här är några nutida klassiska minimalister som jag samlat ihop. Eller ja, det kanske är en definitionsfråga, de första styckena passar kanske inte perfekt in i genren. Men det är grymma låtar så jag tog med dem ändå :)

1) Hanging D
Detta är en mäktig låt om man vil höja och känna basen när den drar igång på riktigt. Av Joep Beving, vars karriär enligt ryktet tog fart genom att han lade ut Solipsism med på kul på Spotify.

2) The Beautitudes
Man kan nästan se tårarna på Kronos Quartets violinister, som sakta rinner ned för deras kinder när de spelar detta smäktande vackra stycke. Romantiskt så det förslår av rysk samtidskompositör.

3) Tree Strings
Även denna skimrande vacker med stråkar som reflekteras i smäktande reverb.

4) Études: No 9
CFCF lägger tillsammans med Vikingur Ólafsson sin electronicamagi över en av Philip Glass klassiker.

5) Pocket of light
Lubomyr Melnyk är en cool mystiker med stort skägg. Han har en vacker spelstil som han kallar för Continuous Piano. Ofta en blandning av romantik och minimalism. Han är inte den mest tekniskt duktiga pianisten kanske men stilen är vacker. Jag har en musikveckor-lista enbart med honom på lager till ett senare tillfälle.

6) Sequence (four)
Electronicaminimalism av Peter Gregsson som är violinist och kompositör. Känns inspirerad av Philip Glass, men ändå rätt långt därifrån.

7) Ypsilon
Ólafur Arnalds har hittat en fin ljudbild i sin nya skiva. Här är lite mysig studiomagi.

8) Spindrift
Om minimalistisk saxofontechno vore en genre skulle den här låten passa perfekt in. Colin Stetson spelar bland annat med Arcade Fire och Bon Iver. Här är en låt där han låter saxofonen gå loss ordentligt i en miljö av sakrala reverb.

9) City Boy
Judd Greenstein är ytterligare en av våra lovande neominimalistiska ynglingar. Här är en låt som känns lite inspirerad av Different Trains av Steve Reich.

10) Spring 1
Max Richter är väl ingen renodlad minimalist men han har i alla fall gjort ett låååångt konceptalbum som heter Sleep och är baserat på neurovetenskaplig forskning kring just sömn. Men Vivaldi Recomposed känns som en grym finale på denna lista så det fick bli den i stället för ett 8 timmarsstycke.

Listan: spotify:user:kalasdanne:playlist:0Bdb48XwFfDXehO604l4P1

No comments:

Post a Comment