Thursday 4 October 2018

Nattsudd

Denna listan är en "Best-of" av musiken från TV-serien Nattsudd. Jag plöjde igenom ett gäng gamla avsnitt under sensommaren för att klara av torkan. Någon har nämligen varit vänlig nog att pirata stora dela av den och lägga upp på Vimeo här.



Nattsudd
Nattsudd gjordes av Björn Wallde och Svante Grundberg. Serien visades i olika omgångar från mitten av 80-talet till början av 90-talet.
Serien gick ut på att Björn och Svante satt i en sunkig, ostädad lägenhet på Kungsholmen och drack sprit, lagade mat, kollade på TV och pratade smörja. Det implicerades i varje program att det snart var dags att “dra ut på stan” men de blev alltid sittandes kvar i soffan och kollade på musikklipp och tjötade. De pratade mest med sig själva, ofta pratade de runt varandra. De verkade vara rätt ensamma faktiskt. Ofta spelade Björn Wallde nån tafflig trudelutt på gitarren också.

Huvudinslagen i programmen var gamla filmer av dansare, musiker eller orkestrar.
Programmet illustrerar att “det var bättre förr, redan på 80-talet”. Påminner lite om Beavis and Butthead, men istället för att titta på metal kollar de helst på storbandsjazz, damorkestrar, country swing, rockabilly och schlagers.

Det är ett mysterie för mig hur programmet kom till. Och hur kunde det sändas under så lång tid? Jag tror att man måste vara lite som Svante och Björn för att riktigt uppskatta det. Med ett par groggar innanför västen, känna att man “måste gå ut snart för att träffa folk och socialisera”, fast helst vill sitta hemma och kolla på TV. Omvärlden förstår en inte. Ja, det kanske är förklaringen till dess popularitet - det är nog en hyffsat stor demografi som känner sig så.

Hur som helst, musiken är spännande tycker jag. De var hipstriga innan hipstern fanns, promotade ex country långt innan Gradvall och grabbarna gjorde det mainstream-hipster. Blandar världskända legender med superobskyrt. Ofta förekommande artister var Dona Drake/Rita Rio, Winnie Johnson (Björn Walde's stora kärlek verkar det), Ina Ray Hutton, Anita Lindblom, Rockand Samen, Ray Charles, Spike Jones och Delta Rhythm Boys.

Dansösen Winne Johnson och dambandsorkesterledaren Ina Ray Hutton, två nattsuddfavoriter

























1. Duke Ellington - Blip-Blip
Storbandsjazz förekom i stort sett varje program. Jag gillar Duke Ellington och tog med Blip-Blip med sin lustiga off-beat sång. Versionen som jag hörde i Nattsudd hittade jag inte men denna är god nog.

2. Ómar Ragnarsson - Limbó - Rock - Twist
Detta är kanske första gången vi har färöiskt inslag på Musikveckor. Ómar representerade ö-riket i nattsuddavsnittet som parodierade melodisfestivalen. Även Väst-Preussen ställde upp.

3. Sven Gösta "Rockande Samen" Jonsson - Jokkmokk Rock
Om man tvivlar på att Rockande Samen verkligen rockar, kan man lyssna på denna låten. Rimmen "Rock / Flock / Bock / Vladivostok" sitter som en jädra smäck! Rockande Samen och även Jokkmokks Jocke var vanliga gäster i Nattsudd.

4. Amos Milburn - Down The Road Apiece
Att Amos Milburn var mycket kompetent Boogie Woogie-spelman är bara att konstatera. Se exempelvis på videon nedan
Boogie Woogie är lite förbisedd musik kan jag tycka. Om jag var begåvad pianoplinkare skulle jag absolut lära mig Boogie Woogie.

5. Fats Waller - Ain't misbehavin'
Jag tillhör den kategorin människor som alltid haft svårt att hålla i sär Fats Waller och Fats Domino. Båda var tjocka, spelade piano och levde på gamla goda tiden. Båda förekom även i Nattsudd. Efter att ha lyssnat ihop denna listan har jag upptäckt att jag gillar Fats Waller bättre. De var förresten rätt så olika.

6. The Larks - Shadrack
Här stod jag i valet och kvalet mellan Delta Rhythm Boys och The Larks för denna gospelklassiker.  Delta Rhythm Boys var väldigt frekventa i Nattsudd men till slut föll valet på The Larks, som kanske är mindre slipade men lite mer rock'n'roll.

7. Little Richard - Long Tall Sally
När det gäller klassisk Rock'n Roll, som för övrigt var ett stående inslag i nattsudd, tycker jag inget klår Little Richard när han sjunger Long Tall Sally. Riv i rösten, wailar och hoppar omkring som en guttaperkaboll. Enligt legenden föddes "Long Tall Sally" låten när en liten flicka stack en lapp i handen på Little Richards producent, med textraderna 

Saw Uncle John with Long Tall Sally
They saw Aunt Mary comin'
So they ducked back in the alley

och bad honom att få Little Richard att framföra låten (fanns det ingen melodi?) för att samla pengar till sin sjuka moster Mary. Det låter otroligt.

8. Ike and Tina Turner - Honky Tonk Woman
Jag fattade aldrig vad grejen med Tina Turner var - hon var ju jättestor i Sverige på 90-talet. Men här hör man varför. Hon vrålar på så att Janis Joplin kunde bli avundsjuk i denna  kompad av sitt misshandlade svin till man. Vad hände med den svarta rock'n'rollen förresten? Älskar det sega kompet.

9. Emmylou Harris med Dolly Parton - To know him is to love him
Ja, mycket mer country än så här, och så mycket finare än detta blir det inte. Som sagt, country var vanligt i Nattsudd, trots att det förmodligen var den mest bespottade musikstilen på 80 och 90-talet. Det är något med denna låten som gör att det knyter sig lite i magen och jag börjar hulka lite. Inga kvinnor älskar sina män som countrykvinnorna älskar sina countrymän. Countrymännen däremot, de älskar mest sprit, kaffe, långtradare och servitriser. 

10. John Fogerty - My Toot-Toot
Ett fint Nattsudd-avsnitt var det där de spelade massa Zydeco. Där förekom denna klassiker, som i princip inte går att få ur huvudet efter man spelat den. Den har legat latent i bakhuvudet sedan 80-talet då jag hörde den senast men nu är den återaktiverad och jag sjunger på den minst en gång om dagen, resten av livet säkert.
Låten gjordes från början av "Rockin Sidney" men jag föredrar John Fogertys hit med ett magnifikt saxofonsolo mitt i låten.

Mer pimpad dragspelare är svår att hitta

John Fogerty kör mer avskalad stil

Videon är rätt kingig också. John Fogerty tar med dig på ett kräftkalas i Louisiana där man lagar mat genom att slita sönder råvarorna, kokar gumbo som mansedan häller ut på några Hallandsposten för att krydda dem med trycksvärta.

Enjoy Nattsudd!

No comments:

Post a Comment