Friday 25 January 2019

Sydstenar

Southern Rock är en genre som är ganska svårdefinierad. Å ena sidan är det egentligen bara rock som härstammar från södra USA. I en mer strikt mening (läs: i min mening) är det ett speciellt sound som växte fram under 60-talets slut och 70-talets början där rock blandades med influenser från framför allt blues och country men även jazz och folk. Vad som skiljer southern rock från vanlig country rock eller blues är framför allt den lite hårdare distade elgitarr-riffet och gitarrsolon, där man naturligtvis inspirerats från samtida populär rockmusik från bland annat den British-rockvågen. Band som Creedence clearwater revival, the Band och Canned Heat räknas som föregångare till det som idag förknippas med uttrycket Southern rock.

LISTAN

1.  Hey Jude - Wilson Pickett


En viktig pusselbit för att förstå det speciella southern rock soundet är det speciella gitarr-soundet som utvecklades av Duane Allman under slutet av 60-talet. Duane fick ett stort genombrott som gitarrist när han som studiomusiker spelade gitarr på Wilson Pickett's underbara RnB version av Hey Jude. Bland annat Eric Clapton blev mäkta imponerad och har kallat insatsen för det bästa gitarr-spelet på en RnB låt någonsin. Det är framför allt på slutet när blåset verkligen tar fart som vi kan börja höra det speciella southern rock soundet. Lyssna noga i det partiet.

Duane Allman är allmänt känd som en av de främsta gitarristerna någonsin och var en gång rankad så högt som 2:a av Rolling stone magazine. Han spelade förutom i The allaman brothers band även i Derek and the dominos på Layla. Han dog tragiskt i en motorcykelolycka 71. :( Dålligt

Duane Allman


2. Allman brothers band - Whipping post.

På Allman brothers band första skiva har de inte riktigt hittat det där typiska Southern rock soundet även om influenserna finns. Men jävla vilken bra låt detta är. Psykadliska influenser och en intensitet i sången som inte går av för hackor. Trevligt solo också på slutet.

3. Willin' - Little Feat.

Lowell George blev efter utsago kickad från Mothers of invention för att starta ett eget band av Frank Zappa efter att ha hört George spela ett utkast till låten Willin. Oklart om det var för att Zappa var motståndare till droger eller för att han tyckte att låten inte passade in i deras sound men samtidigt var för bra för att inte släppas. Hur som så blev han uppmanad att starta sitt eget band och det gjorde han. Resultatet blev southern rock akten Little feat som ska vara Led Zeppelin gitarristen Jimmy Pages favoritband från staterna. Inte ett dåligt val faktiskt. De är ganska bra.


Älskar denna låten! :D

4. Comin' home - Lynyrd Skynyrd


Lynyrd Skynyrd är southern rock genrens stora affishnamn. Comin' home släpptes inte fören 78. Året efter att halva bandet dog i en flygolycka ( :( Dålligt )  men spelades faktiskt in före deras första album vilket gör det till en av deras tidigaste låtar. Inte super bra kvalitet på inspelningen men en mycket fin låt.

5. Midnight rider - The allman brothers band.

6. Sure got cold after the rain fell - ZZ top

Inte ett superfan av ZZ-top. Tycker bättre om Southern rock med ett country sound än ett hårt bluesigt sound. Men på deras första skivor har de en del låtar som har country-influenser. Detta är en av de bättre från deras andra skiva. Går knappt känna igen att det är ZZ-top

7. Fool yourself - Little feat

Nicig låt. Pallar inte skriva länge. Ni får göra egen research! Hur svårt ska det vara.

8. Tuesday's Gone - Lynyrd Skynyrd

9. Ramblin' Man - The allman brothers band.



Thursday 17 January 2019

The Depraved California

Detta blir en naturlig fortsättning på Jonas lista från förra veckan, med ett visst överlapp. Har suttit och pillat med denna listan ett bra tag så det är en lycklig (?) slump att några av artisterna är samma. Den enda låt jag bytt ut efter Jonas lista var The Doors - "Take it as it comes", kunde ju inte ha samma låt i listor två veckor på raken.

lista

I listan har jag försökt samla en unik touch i musik från Kalifornien, med lite mer fokus på Los Angeles (även om inte alla är från LA). Det är laid back, psykadelika, lite surf, öken, Charles Manson, varma nätter, tatueringar och lite mexikanska influenser. På det hela taget känns det depraverat och luktar allmänt onyttig livsstil.

1. Los Lobos - Kiko and the Lavender Moon
Denna har jag haft med i en Cumbia-lista tidigare. Lätt en av de mest smootha låtarna jag vet. Älskar blåset, den släpiga cumbia-rytmen, dragspelet och den simpla gitarren.

2. Eagles - Hotel California
Behöver inte presentera denna extremt sönderspelade låt. Den är sönderspelad, men hör hemma här. Illustrerar det förvirrade, depraverade och farliga Kalifornien.

3. Santana - Well All Right
Tänk att Santana dyker upp två veckor på raken. Nu är det lite mer party-party, och kanske inte passar 100 i temat men jag tycker det är en as-skön låt, speciellt gitarrpartierna med "oooooooo"-kören. Hör man lite Kalifornien i gitarrsolona runt 1:55 och 3:10.

4. Love - Willow Willow
Love var ju som bekant från Los Angeles och ärvde den Kaliforniska galenskapen. Jag tog med Willow Willow, som var med på min personliga lista men inte tog sig till officiella Love-listan. Passar temat.

5. The Monkees - (I'm not your) Steppin Stone
Nu blir det lite mer ilska. The Monkees var ett TV-projekt som föddes i LA under Beatles-hypen i USA på 60-talet. De började ganska välkammade men blev mer och mer oberoende med tiden och hade bla Frank Zappa med i sin TV-show.

6. Steppenwolf - Don't Step on the Grass, Sam
Hippieblues. Steppenwolf är ju annars mest kända för Easy Rider-hiten "Born to be Wild". Gillar denna bättre! Utstrålar counter culture, utanförskap och man anar ett visst ifrågasättande av den legala statusen av Marijuana.

7. The Grateful Dead - Scarlet Begonias
Dags för högoktanig crazy psychadelika-hippie-flum-musik. Grateful Dead saknades verkligen på Jonas Hippie-lista. Jag tycker Grateful Dead är ett oförklarligt band, som har lyckats knarka ihop några fantastiska låtar. Udda låtar med amatörmässig stämsång och oförståelig text. Känns som att de lika gärna kunde slutat som tech-entrepenörer och investerare i Silicon Valley. Inte konstigt att det bandet anses ha några a rockvärldens mest lojala fans.

8. Beck - Whiskeyclone, Hotel City, 1997
Denna har förekommit på Roberts (?) Beck-lista. Ett annat barn av LA. Återigen, den brutna, skumma, mörka låten passar bra med temat. Det fula 90-talet hände inte vara i Seattle.

9.  Cypress Hill - Boom Biddy Bye Bye
Mer av det fula Los Angeles-90-talet. Cypress Hill passar väl in i skaran av degenererade Kaliforniska musiker.

10. The Doors - When the Music's Over
Inget band representerar det mörka och destruktiva Kalifornien och LA bättre än The Doors. Jim Morrison saknar allt form av peace, love and understanding - mer mörker, psykos och utanförskap.

Hoppas ni gillade det!









Friday 11 January 2019

Hippiemusik

Redan innan vi körde igenom Love's diskografi hade jag blivit lite såld på hippiemusik. Att avgöra vad som kvalar in som hippiemusik är inte en exakt vetenskap, men jag har gått efter några tecken:

  • Inspelad runt 1968-70 ungefär.
  • Lite svajig produktion.
  • Flummig musik.
  • Droger.
  • Men framförallt: Kaosigt psykadeliska färgglada omslag.
Här är alltså utan inbördes ordning en samling riktigt bra låtar att knarka till: Listan.

Jefferson Airplane - Greasy Heart

Crown of Creation - Jefferson Airplane | Songs, Reviews ...

Det var så otroligt länge som jag inte kunde hålla isär banden Fleetwood Mac, Jethro Tull och Jefferson Airplane. Det börjar lossna nu. Den här skivan hittade jag i mina föräldrars gömmor, och jag tycker att den är superbra. Sångerskan Grace Slick är härligt suggestiv i den här låten, och man känner instinktivt att man vill ställa sig upp och protestera mot något avlägset krig.

Om någon begriper vad låten handlar om får ni gärna säga till. Den är sjukt flummig. Droger eller konsumtionssamhället eller patriarkatet eller nåt annat?

George Harrison - My Sweet Lord

Oh Bobby, Won’t You Let It Rock: Bobby Keys, Pt. 1 | The ...

Efter någon av Pontus listor lyssnade jag igenom den här skivan ordentligt. Detta är den stora hitten. Jag som annars är så skeptisk mot allt flum blir alldeles lycklig när han börjar mässa om Hare Krishna och annat trams. Episk!

Skivomslaget sticker ut som det tamaste i den här samlingen.

The Doors - Take it as it Comes

The Doors - The Doors LP // The Retro Family

Kanske The Doors bästa låt? Vilken kraft! Störigt kort.

Cream - Strange Brew

Martin Sharp, Disraeli Gears, and Tales of Brave Ulysses ...

Jag var helt enkelt tvungen att få med det här omslaget på listan. Varför ser inte hela världen ut såhär?

Santana - Everything's coming our way


Också en skiva jag hade hemma på vinyl. Den sticker ut lite med sin musikaliska ambitionsnivå. Men det är ett så schysst driv, och alla bandmedlemmarna verkar få sola samtidigt, även killen med bongotrummor. Omslaget kvalade in den här skivan extra snabbt.

The Byrds - I wasn't born to follow

mr_five music: Soundtrack - Easy Rider (Sem Destino)

Om något skriker hippie så är det den här håglösa sångstilen. I övrigt är ju detta aningen country, och väldigt fint. Men texten!
Oh I'd rather go and journey where the diamond crest is flowing and
Run across the valley beneath the sacred mountain and
Wander through the forest
Where the the trees have leaves of prisms and break the light in colors
That no one knows the names of
I övrigt ingick den här låten på soundtracket till hippievärldens stora epos: Easy Rider.

13th floor elevators - You're gonna miss me

psychedelic sounds of the 13th floor elevators | Tumblr

Lite mer energi, mindre håglöshet. Roky Ericksons genombrott kom med det här bandet och den här låten. De var helt ökänt drogliberala och de sägs ha skapat genren psykadelisk rock. De upplöstes redan 1969 efter att ha haft problem med överanvändning av droger ett tag, och de legala problem som följer med de. Sångaren Roky erkände sig sinnessjuk för att slippa undan ett fängelsestraff och lades in på hispan.

Omslaget är så vackert att jag vill tapetsera hela mitt hem med det! Jag undrar om det är originalomslaget... jag vill nog inte veta.

Mountain - Travellin in the Dark

Classic Vinyl: Mountain – Nantucket Sleighride [AUDIO]

Jag har ju alltid älskat Mountain, ett fantastiskt flumrockband. Mountain spelade på Woodstock 1969 och kör ofta loss med mycket tvärflöjt och cowbell. Riktigt härlig låt med sköna riff och snygga harmonier. Omslaget rules.

Big Brother & the Holding Company - Easy Rider

Big Brother & The Holding Company | Music fanart | fanart.tv

Bandet där Janis Joplin började. De var aldrig bättre än henne, men detta är en fin bit där någon annan sjunger mest. Oklart om det finne en koppling till filmen med samma namn.

Iron Butterfly - Most Anything You Want

In-A-Gadda-Da-Vida - Taringa!

Så otroligt frestande det var att ta med In-a-gadda-da-vida på sina fläskiga 17 minuter. Men för att behålla min fina relation med gruppen tog jag med en annan jättebra låt. Snygga melodier, härlig orgel och riktigt bra sång. Det är en sång där låt som har sammanlagt tre textrader, men man märker det inte när man lyssnar.

Här slutar vi.


Friday 4 January 2019

Toner från film

Vi väcker första fredagen 2019 med en något försiktig lista av toner från film.

Mestadels klassiskt. Denna Schweiziska armékniv till "genre" förbryllar mig än idag. Fungerar till allt. Sorg, glädje, allvar och död. När Lassie kommer hem eller när den mörkhyade slaven äntligen får träffa sin familj igen eller när Aragorn får sitt svärd. Till skillnad från t.ex punk som bara funkar för arga kids.

Det kan vara Tom Cruise som gråter "på riktigt", eller Edward Blom som rullar en rejäl klunk vin mellan tänderna. Morgon-bittert frasande av frukostflingor i din mun.

Stråkar och piano kan tonsätta i princip allt.

Gott nytt!

Tonerna