Friday 25 January 2019

Sydstenar

Southern Rock är en genre som är ganska svårdefinierad. Å ena sidan är det egentligen bara rock som härstammar från södra USA. I en mer strikt mening (läs: i min mening) är det ett speciellt sound som växte fram under 60-talets slut och 70-talets början där rock blandades med influenser från framför allt blues och country men även jazz och folk. Vad som skiljer southern rock från vanlig country rock eller blues är framför allt den lite hårdare distade elgitarr-riffet och gitarrsolon, där man naturligtvis inspirerats från samtida populär rockmusik från bland annat den British-rockvågen. Band som Creedence clearwater revival, the Band och Canned Heat räknas som föregångare till det som idag förknippas med uttrycket Southern rock.

LISTAN

1.  Hey Jude - Wilson Pickett


En viktig pusselbit för att förstå det speciella southern rock soundet är det speciella gitarr-soundet som utvecklades av Duane Allman under slutet av 60-talet. Duane fick ett stort genombrott som gitarrist när han som studiomusiker spelade gitarr på Wilson Pickett's underbara RnB version av Hey Jude. Bland annat Eric Clapton blev mäkta imponerad och har kallat insatsen för det bästa gitarr-spelet på en RnB låt någonsin. Det är framför allt på slutet när blåset verkligen tar fart som vi kan börja höra det speciella southern rock soundet. Lyssna noga i det partiet.

Duane Allman är allmänt känd som en av de främsta gitarristerna någonsin och var en gång rankad så högt som 2:a av Rolling stone magazine. Han spelade förutom i The allaman brothers band även i Derek and the dominos på Layla. Han dog tragiskt i en motorcykelolycka 71. :( Dålligt

Duane Allman


2. Allman brothers band - Whipping post.

På Allman brothers band första skiva har de inte riktigt hittat det där typiska Southern rock soundet även om influenserna finns. Men jävla vilken bra låt detta är. Psykadliska influenser och en intensitet i sången som inte går av för hackor. Trevligt solo också på slutet.

3. Willin' - Little Feat.

Lowell George blev efter utsago kickad från Mothers of invention för att starta ett eget band av Frank Zappa efter att ha hört George spela ett utkast till låten Willin. Oklart om det var för att Zappa var motståndare till droger eller för att han tyckte att låten inte passade in i deras sound men samtidigt var för bra för att inte släppas. Hur som så blev han uppmanad att starta sitt eget band och det gjorde han. Resultatet blev southern rock akten Little feat som ska vara Led Zeppelin gitarristen Jimmy Pages favoritband från staterna. Inte ett dåligt val faktiskt. De är ganska bra.


Älskar denna låten! :D

4. Comin' home - Lynyrd Skynyrd


Lynyrd Skynyrd är southern rock genrens stora affishnamn. Comin' home släpptes inte fören 78. Året efter att halva bandet dog i en flygolycka ( :( Dålligt )  men spelades faktiskt in före deras första album vilket gör det till en av deras tidigaste låtar. Inte super bra kvalitet på inspelningen men en mycket fin låt.

5. Midnight rider - The allman brothers band.

6. Sure got cold after the rain fell - ZZ top

Inte ett superfan av ZZ-top. Tycker bättre om Southern rock med ett country sound än ett hårt bluesigt sound. Men på deras första skivor har de en del låtar som har country-influenser. Detta är en av de bättre från deras andra skiva. Går knappt känna igen att det är ZZ-top

7. Fool yourself - Little feat

Nicig låt. Pallar inte skriva länge. Ni får göra egen research! Hur svårt ska det vara.

8. Tuesday's Gone - Lynyrd Skynyrd

9. Ramblin' Man - The allman brothers band.



No comments:

Post a Comment