Thursday 17 January 2019

The Depraved California

Detta blir en naturlig fortsättning på Jonas lista från förra veckan, med ett visst överlapp. Har suttit och pillat med denna listan ett bra tag så det är en lycklig (?) slump att några av artisterna är samma. Den enda låt jag bytt ut efter Jonas lista var The Doors - "Take it as it comes", kunde ju inte ha samma låt i listor två veckor på raken.

lista

I listan har jag försökt samla en unik touch i musik från Kalifornien, med lite mer fokus på Los Angeles (även om inte alla är från LA). Det är laid back, psykadelika, lite surf, öken, Charles Manson, varma nätter, tatueringar och lite mexikanska influenser. På det hela taget känns det depraverat och luktar allmänt onyttig livsstil.

1. Los Lobos - Kiko and the Lavender Moon
Denna har jag haft med i en Cumbia-lista tidigare. Lätt en av de mest smootha låtarna jag vet. Älskar blåset, den släpiga cumbia-rytmen, dragspelet och den simpla gitarren.

2. Eagles - Hotel California
Behöver inte presentera denna extremt sönderspelade låt. Den är sönderspelad, men hör hemma här. Illustrerar det förvirrade, depraverade och farliga Kalifornien.

3. Santana - Well All Right
Tänk att Santana dyker upp två veckor på raken. Nu är det lite mer party-party, och kanske inte passar 100 i temat men jag tycker det är en as-skön låt, speciellt gitarrpartierna med "oooooooo"-kören. Hör man lite Kalifornien i gitarrsolona runt 1:55 och 3:10.

4. Love - Willow Willow
Love var ju som bekant från Los Angeles och ärvde den Kaliforniska galenskapen. Jag tog med Willow Willow, som var med på min personliga lista men inte tog sig till officiella Love-listan. Passar temat.

5. The Monkees - (I'm not your) Steppin Stone
Nu blir det lite mer ilska. The Monkees var ett TV-projekt som föddes i LA under Beatles-hypen i USA på 60-talet. De började ganska välkammade men blev mer och mer oberoende med tiden och hade bla Frank Zappa med i sin TV-show.

6. Steppenwolf - Don't Step on the Grass, Sam
Hippieblues. Steppenwolf är ju annars mest kända för Easy Rider-hiten "Born to be Wild". Gillar denna bättre! Utstrålar counter culture, utanförskap och man anar ett visst ifrågasättande av den legala statusen av Marijuana.

7. The Grateful Dead - Scarlet Begonias
Dags för högoktanig crazy psychadelika-hippie-flum-musik. Grateful Dead saknades verkligen på Jonas Hippie-lista. Jag tycker Grateful Dead är ett oförklarligt band, som har lyckats knarka ihop några fantastiska låtar. Udda låtar med amatörmässig stämsång och oförståelig text. Känns som att de lika gärna kunde slutat som tech-entrepenörer och investerare i Silicon Valley. Inte konstigt att det bandet anses ha några a rockvärldens mest lojala fans.

8. Beck - Whiskeyclone, Hotel City, 1997
Denna har förekommit på Roberts (?) Beck-lista. Ett annat barn av LA. Återigen, den brutna, skumma, mörka låten passar bra med temat. Det fula 90-talet hände inte vara i Seattle.

9.  Cypress Hill - Boom Biddy Bye Bye
Mer av det fula Los Angeles-90-talet. Cypress Hill passar väl in i skaran av degenererade Kaliforniska musiker.

10. The Doors - When the Music's Over
Inget band representerar det mörka och destruktiva Kalifornien och LA bättre än The Doors. Jim Morrison saknar allt form av peace, love and understanding - mer mörker, psykos och utanförskap.

Hoppas ni gillade det!









No comments:

Post a Comment