Friday 12 July 2019

Under Cover: Nirwannabees


År 2002 släpptes "best-of"-skivan Nirvana, ett samlingsalbum med 14 stadiga bitar från bandet med samma namn och som knappast kräver någon introduktion. Snart därefter lade jag mina pubertala vantar på plattan som gick riktigt varm i en Casio-boombox i pojkrummet under ganska lång tid. Det sista decenniet har dock det regelbundna Nirvanalyssnandet stagnerat något i hushållet mitt, men allt som oftast snubblas det över knepiga covers.

Det är märkligt med covers på Nirvana: Ursprungslåtarna är ofta varken melodiska mästerverk eller har lyrik värda ett nobelpris (men det har iofs inte Bob Dylan heller om man får säga så i det här landet). Dessutom är det allt som oftast rätt klurigt att höra vad Kurt Cobain gormar fram, till den milda grad att "Weird Al" Yankowich parodicover "Smells like Nirvana" uteslutande handlar om att han inte förstår ett dyft av "Smells like teen spirit".

Nej, det är något annat som utgör Nirvanas storhet. Kanske något i stil med den perfekta kombinationen av enkla arrangemang, finkänsligt framförande och en stor portion av det där öset som bäst levereras av någon som inte riktigt bryr sig. Eller nåt, ja, du vet vad jag snackar om. Oavsett är det ingenting som direkt passar sig att göra covers av, i alla fall inte i ett utförande som det minsta försöker efterlikna originalet, det är liksom dömt att misslyckas.

Likväl försöker folk. Det tar aldrig slut. Det finns en subreddit med hög cringe-faktor dedikerad till ändamålet: https://www.reddit.com/r/NirvanaCovers/ (obs triggervarning). Och så finns det den här spellista: Nirwannabees. Här har jag samlat covers över vitt skilda genrer för att efterlikna den självbetitlade (och då, för 33% av bandet, postuma) "best-of"-samlingen: klassiskt, houseigt, jazzigt, barnmusikaliskt, helgerånande och stundom helt smaklöst. Ofta ambitiöst men aldrig bättre än originalet.

En låtlista helt identisk med samlingsplattan blev det inte, en del låtar saknar otroligt nog covers som når över öroncancernivå. Men nu, utan vidare fördröjning: Smaklig lyssning och lycka till!

Under Cover: Nirwannabees

No comments:

Post a Comment