Friday 15 November 2019

Czechlists part 3 - Rock

Jag har fått mängder av telefonsamtal, brev, SMS, chatt-meddelanden och fax som undrar "när kommer del tre i Czechlists". Den kommer nu!! Och det handlar bekant om den traditionell Tjeckisk folkmusik, dvs Rock'n'Roll!

Här är den!

Mina observationer när det gäller Tjeckien är att de vill ha sin rockmusik på samma sätt som sin öl. Inte konstla till det med massa hipsterier, bara ha det som det alltid ha varit. Klassiskt och traditionellt.

1. Lucie - Cerni Andele
Lucie är ett av Tjeckiens absolut största rockband. De föddes i kommunismens Tjeckoslovakien och blev största rockbandet i Tjeckien i samband med kommunismens fall. Den sista ryska soldaten i Tjeckien eskorterades symboliskt ut på en Luciekonsert 1991.
Vilken Lucie-gosse är din favorit?

Gillar denna låten. Lite Billy Idol goes to Prague.

2. Chinaski - 1 Signálni
Bandet är uppkallat efter Charles Bukowskis rumlande karaktär.
Vet inte riktigt vad låten handlar om men de namedroppar Karel Gott, Tjeckiens största artist alla kategorier, som nyligen dog i cancer.
Många i Chinaski sportar någon variant av Christer Björkmanfrisyren


3. Jiri Schelinger - Jahody Mrazeny
Ett tragiskt rock-öde: Jiri var den störste rockarn i Tjeckoslovakien. En kväll när han var ute och drack i Bratislava fick han för sig att slå vad om att han kunde hoppa från bron Starý Most i Bratislava. Han fiskades senare upp död ur Donau. Eller? Diverse konspirationsteorier gör gällande han flydde kommunismen och lever och har det bra på hemlig ort.
Jiri kunde sålt balsam istället för att vara prostestrockare med det håret


4. Ivan Hlas - Aranka Umí "Hula Hop"
Fint paranoid-shuffle i denna. Aranka är namnet på ett zigenarkvinna. Låten handlar annars om kvinnor, hästar och vin. Ännu en i raden av protestrockare som kom ur kommunisttiden.

5. Wanastowi Vjecy - Sbirka zvadlejch ruzi
Tjeckiens svar på Guns’n Roses.

6. Lucie - Amerika
Lucie igen. Denna låten är från ett filmsoundtrack.

7. Priessnitz - Delaze
Vi behöver lite rockbalader också, inte bara dunka-dunka. Priessnitz är uppkallade efter kurortspionjären Vincent Priessnitz som uppfann hydroterapin. Bandet kommer också från kurorten Jeseník där han verkade, nära Polen. Annars kommer de flesta rockarna på listan från Prag med omnejd.

8. Prazky Vyber - Prazakum, Tem je Hej
Praxky Vyber är ett legendariska progressiva rockare som kämpade mot kommunismen. En av medlemmarna blev sedemera kulturminister i Tjeckien.

9. Kabát - Pohoda
Kabat brukar ha lite halvekivoka texter. Denna låten handlar dock om hur man retas på manligt vis, ute i bygden, dvs med knivar och yxor.

10. Ales Brichta - Dívka S Perlami Vlasech
Detta är en cover på en låt från de ungerska progrockarna Omega som även tyskarna i Scorpions gjort.

Prosim!

No comments:

Post a Comment