Thursday 30 September 2021

Gloom

 Nu är sommaren slut och dags att hata livet. Därför ordineras en Gloom-lista.


Gloom-rock


1. Trailer Bride - Graveyard (1998)



"Southern Gothic"-favoriterna i Trailer Bride drar ner stämningen rejält med lite bottleneck slides och såg.

2. Madrugada - Hands Up - I love you (2001)


Deppar-jepparna i Madrugada visar att till och med norrmän kan man låta deppiga om de verkligen vill.

3. Nick Cave & the Bad Seeds - The Weeping Song (1990)




En klassiker. En av Nick Cave's bästa. Och helvete va snygg han var på denna tiden. Bakåtslickat fettigt hår, blek och lite kraterface. Trots (tack vare?) low-end-produktionen och den fantastiska sången håller den än.

4. Paula Frazer, Tarnation - Western Star (2018)


Underbara Paula Frazer, ibland under namnet Tarnation, ibland både och tycks det. Sjukt underskattad amerikansk singer songrwriter. Faktiskt temporär sångerska i Faith No More under tidigt 80-tal.

Låten är från hennes senaste album efter ett långt uppehåll i skivutgivande.

5. Grant Lee Buffalo - Fuzzy (1993)


Titelsingeln från Grant Lee Buffalo's första platta är inte något man spelar som stämningshöjare. Däremot en mycket fin, uppgiven, sång + lite desperat falsett.

6. The Gun Club - Mother of Earth (1982)


Härligt deppig kobojsar-ton i denna från psykopunkarna i The Gun Club. Den dova, djupa rösten, går ner i källaren, stänger igen syretillförseln och eldar på i kaminen.

7. Giant Sand - Stranded Pearl (2008)

Sångaren Howe Gelb leder projektet Giant Sand och vet även han hur man sjunger djupt, dissonant och uppgivet. Här harmoniserar hans röst fint med Isobel Campbell (Belle & Sebastian).

8. Jon Langford - Strange Birds (2003)

Jon Langford är en veteran på alt-country-scenen. Lite mer lättsmält men ändå fint melankoliskt. Kompas här av mina kanadensiska favoriter The Sadies.

9. OP8 - Crackling Water (1997)



OP8 är (var?) ett sidoprojekt med bland ovan nämnda Howard Gelb och lite folk från Calexico. Det har hittills bara resulterat i en skiva, en mycket fin sådan. På sång hör vi Lisa Germano, en multi-instrumentalist (kanske mest violinist) som bland annat spelat/sjungit/samarbetat med storheter som Bob Seger, John Mellencamp, Indigo Girls, Simple Minds, Johnny Marr och Bowie.

10. Silver Jews - Suffering Jukebox (2008)



Kanske mer melankolisk än deppig. Silver Jews bestod av Steven Malkmus och Bob Nastanovich (Pavement) samt David Berman. Berman gick tyvärr bort för några år sedan, alldeles för ung. Han hängde sig för att avsluta ett liv i depression, fattigdom och drogberoende.

Låten passar fint in som avslutning på listan. Ganska banal låt som görs av den ostiga damkören i refrängen. Lite gungar vi med i refrängen samtidigt som vi inser att det egentligen är vädret och mörkret vi hatar så här års. Och det blir ju bättre.







No comments:

Post a Comment