Thursday, 28 October 2021

Dubbla X-Kromosomer

Jag och en musikintresserad vän brukar skicka låtar till varandra när vi hittar något kul eller intressant. För ett tag sedan hade jag snubblat över Jane Weaver’s grymma konceptplatta Modern Kosmology, och jag skickade en låt som jag gillade lite extra. (Tror faktiskt att det var detta spåret) 


Min kompis svarade, kanske lite på skämt, ”Jag trodde inte du lyssnade på tjejer?”. Även om det mest var på skoj blev jag lite provocerad och gick igenom vår konversationshistorik. Som jag var lite rädd för, dominerade urvalet låtar jag skickat av gubbar med gitarr. ””, tänkte jag ”det stämmer ju inte, jag lyssnar ju på massa tjejer; Joni Mitchell, Kate Bush, Janis Joplin, Nina Simone…eh…Astrud Gilberto…eh…Aretha Franklin?…” Sedan blev det lite svårare att komma på fler på rak arm. 


Jag insåg också snabbt att utav artisterna som jag listat för mig själv, var ingen av dessa direkt samtida. Det hela gav mig en tankeställare. Jag gick vidare och kollade igenom mina ’Liked Songs’ på Spotify. Även om det faktiskt inte var uteslutande män, så fanns det ett tydlig tendens av mer eller mindre skäggiga "herrar från förr". Egentligen föga förvånande – Jag gillar ju rock, som är en manligt dominerad genre. 


Jag tycker heller inte det är speciellt fel att ha en smal preferens vad det gäller kulturyttringar som musik: Man behöver verkligen inte kvotera sin egen smak och t.ex. börja tvångs-konsumera ”Kenyansk Rap-Core” för jämställdhetens skull. Om någon uteslutande vill lyssna på E-Type är det hens ens egna val?


Samtidigt är min egen självbild att jag faktiskt är en person som är intresserad av nya musikupplevelser och att jag inte, åtminstone avsiktligt, gör skillnad på kön vad det gäller musik eller konst. Så jag beslöt mig för att aktivt försöka vidga mina vyer lite och lyssna på mer nutida kvinnliga artister. Detta pågående projekt har resulterat i följande lista. Musikaliskt rör vi oss inte kanske så brett och ja, jag får verkligen jobba med den ensidiga ”anglosaxiska vinkel”: Men en issue i taget, så håll till godo:


Dubbla X-Kromosoner



Om låtarna & artisterna





Obs! Bilden är ett montage.

The Weather Station - Robber [2021]

The Weather Station är Tamara Lindemans alias. En Kanadensiska som kommer från en mer folk/singer-songwriter tradition, men nu har utvecklat sitt sound. Och vilket sound sedan! Älskar dom driviga trummorna, jazziga saxarna, svulstiga stråkarna och Tamaras röst som bara flyter ovan på allt. En fantastisk låt och produktion.






5 saker Big Thief har stulit: Ackordet G, 1 Chai-latte i Ikea-kopp, 1 par Crocs, Indiana Jones hatt samt Pochahontas flätor


Big Thief - Not [2019]

Big Thief är ett hyllat hipster-indierock band från Brooklyn med Adrianne Lenker i spetsen. Hon är, utöver att vara en strålande text och låtsnickrare, en utomordentlig gitarrist vilket hon demonstrerar på detta spåret. Hela låten har en skön nerv och råhet som eskalerar i ett härligt desperat solo som för tankarna till Neil Young. Utöver Big Thief har Lenker släppt ett gäng solo-plattor. 




Är det Ukrainas främste folk-sångerska? Nä bara lite brittisk banjo-indie.


This is the Kit - Coming to get you nowhere [2020] 

Huruvida This is Kit är ett band eller ett alias för Engelskan Kate Stables är lite otydligt. Hon har väl kanske flygit lite under radarn under dessa pandemi-tider, men hennes indie-folk har blivit hyllad av recensenterna. Och jag kan bara hålla med. Det här bra. Snygg prod, grymt arr på blåset! 





Fun Fact: Slow Gold röker John Silver.


Slow Gold - Nåt  [2020]

Slow Gold AKA Amanda Werne förtjänar mer uppmärksamhet. Detta är en låt som jag egentligen hade planerat för en annan lista, men så tänkte att jag borde ha en representant för de svenska tjejerna också. Skulle nog gissa att denna låten kvalar in bland mina mest spelade i Spotify Review. Det är något med den drömska, melankoliska sången, den supersnygga reverbiga gitarren som jag går igång på. 







Det bokstavligt strålar från Lianne. 


Lianne La Havas - Weird Fishes [2020]

Spönnande sångerska och gitarrist från England med Jamaicanska och Grekiska rötter. Hon rör sig sömlöst mellan RnB, Folk och Neo-Soul. Lianne har lirat med Prince (vilket säger en del om hennes kompetens). Jag valde denna, Radiohead covern, eftersom jag älskar originalet och jag tycker att tolkningen faktiskt är helt lysande. Sicket grymt sväng. Älskar speciellt hennes vibrato.





En bild jag antar är från Miami. Hästen på bilden spelar sax i bandet. Gissningsvis.


Cate Le Bon - Miami [2019]

Waelsiskan Cate Le Bon är en sån där artist jag hört namnet på många gånger, men inte lyssnat förrän jag gjorde research inför denna listan. Jag fastnade direkt för denna låten, det händer kanske inte så mycket på pappret men blåset är och arrangemanget är så jäkla tjusigt. Sen diggar jag hennes lite skumma uttal. Miiiami. Ska definitivt lyssna mer på henne.






Jag har försökt att hålla en anständig ton hitills. Men det här alltså. Kinky! Yowsa!  



Caroline Rose - Feel The Way I Want [2020]

Caroline Rose är signad på New West Records, ett skivbolag mest känt för Alt-country och Americana. Jag började följa dom efter det jag upptäckte artister som Daniel Romano, Corb Lund och Robert Ellis. Caroline dök upp på en av deras playlist och trots att hennes (nuvarande) sound är långt ifrån vad jag associerar med skivbolaget, diggar jag det starkt. Det är svängig catchy och smart alt-pop.  





Spexig ansiktsmålning. Blondes have more fun? 

Laura Marling - Held Down [2020] 

Laura är väl lite av en veteran med 7 plattor i bagaget och en hel drös med grammisar och dylikt. Hon kanske mest känd för sin folk/singer-songwriter sida, men gör också elektronisk musik som är väl så bra i duon LUMP. Denna låten ger mig ömsom Roaches ömsom Joni Mitchell vibbar, vilket såklart inte är fel. Snygga harmonier som tusan. 






"Vår hobbies är grälla färger och att krossa patriarkatet"




Goat Girl - Sad Cowboy [2021]

En London-trio bestående av 4 tjejer dom rör sig i någon form av alt-rock/post-punk land. Den här låten har allt, den är dansant, catchy men ändå rockig. Jag gillar det lite udda outrot. Den blir nästan house-aktig men blandar det soundet med gitarrer som låter mer som New Order eller Cure. 





Bra försök men John Entwhistle rockade faktiskt skelettdräkten redan 1970 när the Who lirade på Isle of Wight. 


Phoebe Bridges - I Know The end [2020]

Jänkartösen Phoebe gissar jag är en av de mest etablerade artisterna på listan och har blivit lite av en Indie/pop-favorit i som jag förstår det. I know the end är kanske inte hennes största låt, men jag snubblade över ett live-framträdande på YouTube och blev blown-away. Det börjar finstämt. Men vilken build-up och den förlösande primal-skriks avslutningen är fan genialisk. Den får mig att känna mig som 15 år igen.







Bonusvideos:


Hade en ovanligt lång shortlist till denna listan, så jag slänger in 3 starka låtar som inte kvalade in, som bonusvideos.




Courtney Bartnett - Avant Gardener [2013]

Denna låten från Australiensiskan Courtney Bartnett diskades bara för att den var 8 år gammal. Den  fanns faktiskt redan på shortlisten för min ”Australia’s still on fire” lista och den är verkligheten en favorit. Det är något visst med hennes nonchalanta sång, stadiga lunket och de skräniga gitarrerna. Bra text med. Nästan lite grungeigt. Kolla in samarbetet med Kurt Vile också.





Half Waif - Orange Blossoms [2021]

En jäkligt skön lite synthig och artsy låt från Half Waif AKA Nandi Rose Plunkett. Gillar verkligen hennes röst och dramatiken.










Billy Nomates - Hippy Elite [2020]

Upptäckte Billy när jag researchade Post-post-punk listan och fastnade för hennes texter och attityd. (Hon var med som bonus-video även där) Den här låten har jäkligt kaxig och brittisk leverans samt en vass och rolig text man kan relatera till. Kanon!


Friday, 22 October 2021

Tyskt i klassen!

Froese och hans Tangerine Dream störda mitt i arbetet igen!


Efter Roberts lista raljerades det en del om bristande kvalité på tysk musik och jag tänkte så kan vi ju inte ha det! Så därför började jag omedelbart plocka ihop ett gäng bra tyska låtar, naturligtvis blev det så många att de inte fick plats på en lista så jag renodlade det till endast tysk elektronisk musik. Och såklart hade majoriteten av dessa låtar inte existerat om det inte vore för gudfäderna i Kraftwerk. Enjoy!

https://open.spotify.com/playlist/0QIWUNOSi87I2k0DXtJGms?si=bd0db3be16264cd1

1. Kraftwerk - It’s more fun to compute
Ja vart skall vi börja om inte med fundamentet!
Ödslig och klinisk ljudbild men ändå funkig! Tidlös klassiker som är omöjlig att lyssna sönder.

2. Anthony Rother - Biomechanic
Mr Rother förädlar fint Kraftwerks arv i detta ödsliga och mäktiga epos. Tyvärr fanns inte full-verisionen av Biomechanic på spotify så jag råder er att lyssna på fulllängdaren här så den får den tid den kräver.

3. Ellen Allien - Stadtkind
En av techo-drottningens tidigare alster. Även här spökar en ödslig känsla men med en ljusstrimmor av hopp. Rader som “Berlin, du gibst mir die Kraft, bin ein Teil von dir” får mig nästan sugen på att leta upp tyska-böckerna från skoltiden igen och börja plugga tyska.

4. Hardfloor - The Life We Choose (ERP Remix)
Mästarna av bas-synten Roland TB 303 gick varm i min portabla cd-spelare på 90talet. Här har ERP lugnat ned dem lite och bäddat in dem i fina ödesmättade ackord. Vackert!

5. Moderat - Seamonkey
Såklart måste vi ha med ett av Emils favoritband på listan! Här med ett äkta tyskt mullrande och effektivt maskineri!

6. Extrawelt - Soopertrack
En fin gammal klassisker från skivbolaget Border Community som släppte ett gäng sådana här melodiösa techno-tolvor i börjar 2000-talet.  Dimman av ödslighet börjar här ge vika för varmare tongångar.

7. Round One - I'm your Brother
Kungen av technodub - Moritz von Oswald -  överaskar med en själfull house-dänga! Vem sa att tyskarna inte kan göra soul? Släpptes 1994 men låter forfarande ny! Ödsligheten är nu helt bortblåst och ersatt av ren kärlek!

8. Isolée - Beau Mot Plage
En fin skapelse som jag altid trott varit franskproducerad men tji fick jag! Kan ha varit med i någon lista jag gjort tidigare men jag tror ni står ut med en till lyssning på den här electronica-klassikern!

9. Rythm & Sound - See Mi Yah
Moritz von Oswald slår till igen, denna gång med reggae. Och när tysk precisions-dub möter Willi Williams sköna stämma är det svårt att inte få “a big smile on your face”.

10. Tangerine Dream - Rubycon Part One
Vi avslutar med lite flum från Edgar Froese och hans Tangerine Dream. Jag lekte med tanken att avsluta med Phaedra istället på 17:39 men vek mig för det inbillade grupptrycket och körde ett säkrare kort. Edgar var tydligen polare med Bowie under hans Berlin-år och hjälpte honom både hitta en lägenhet och få honom sluta med kokainet. 

 

Friday, 15 October 2021

Metro Area inspired

Bonuspoäng om du lyckas identifiera mannen på bilden.


Så lite tid, så många åtaganden. Denna blev snabbt ihopslängd. Morgan Geist, aka Storm Queen startade en gång i tiden upp det discorelaterade projektet Metro Area som jag tog som utgångspunkt. Första spåret Dance Reaction bjuder på en mycket tajt elektrodisco med fina stråkar som passar jädrans bra både som bilmusik och för att träna på movesen hemmavid.

Därefter blir det mycket italo från Norge. Tänkte på dig när jag gjorde listan Anders Jälevik :) Ni andra får hålla ut lite bara. Det svänger åtminstone en del.

Metro Area Inspired



Friday, 8 October 2021

Varannan Klang varannan Reeder

Kommer ni ihåg min lista "Alex Chilton har en chill ton i rösten"? Jag tänkte göra uppföljaren "Sarah Klang har en fin klang i rösten". Klang är en artist jag lyssnat mycket på den senaste tiden. Dock tycker jag själv att 10 låtar med samma artist på raken är lite för mycket så jag bestämde mig för att lätta upp det lite med att pusha in några låtar med Dan Reeder. Ni har redan fått en försmak på båda. Dan Reeder var med i min lista "Skatteåterbäringen" med låten "Tulips on the table" och Sarah frontade "drömmiga gitarrer" listan.



Lite kort om Sarah Klang.

Min första kontakt var när jag hörde låten "Left me on fire" på radion 2018. Det var en sån där låt som man vart tvungen att vänta i bilen en stund för att lyssna klart och för att höra vem det var efteråt. Ett tag senare var jag hemma hos några vänner som hade på hennes debutalbum i bakgrunden och de berättade att de hade sett henne öppna för "First aid kit" i Köpenhamn. Att vara förband till First aid kit var ju roligt sa jag och drog med mig några skratt. (Så jävla najs asså, sånna lever man på ett tag).

Sen dess har hon bara släppt bra musik men knappt fått något genomslag alls. Vilket är ett mysterium för mig. Lite som Daniel Norgren.

När man hör henne är det omöjligt att inte dra paraleller till Fleetwood Mac och Stevie Nicks. Det finns även en del "The Mamas and the papas" och Amy Winehouse i henne tycker jag fast på ett bra sätt.



Lite kort om Dan Reeder.

Lite speciell gubbe som blandar folkmusik med humor en del politiska texter. Han verkar ofta göra narr av amerikansk kultur och religion samt flörta lite med socialister. Han bygger också nästan all utrustning själv. Mikrofoner och mixar och gitarrer och saxofoner etc. Ett konstant tema genom musiken är att han ofta spelar in sig själv i stämmor vilket jag är väldigt svag för. 

Han är kompis med John Prine som jag också har gjort lista på tidigare och de har även turnerat ihop innan Prine kolade vippen.

LISTAN