Friday 9 December 2022

The Fleetwood Mac Chronicles vol 1 - Silver springs - A love story

Detta är historien om Stephanie och Lindsey. Eller Buckingham Nicks som de själva valde att kalla sig på sin gemensamma debutplatta. Det är en historia som handlar om blod, svett, tårar, knark, kärlek och bra musik. Eller där ljög jag lite men det handlar iaf lite granna om kärlek och ganska mkt om musik.

LISTAN

Det är väl ingen som har missat att Fleetwood Macs dundersuccé till skiva "Rumours" är tidernas främsta skillsmässoepos. Eller kanske är det en fars? Inte nog med att makarna Christine (RIP) och John McVie vars efternamn har gett upphov till Mac i bandnamnet nyss hade skilt sig och att Stevie Nicks och Lindsey Buckingham hade avslutat sin ganska långa romantiska relation något år tidigare (som vi kommer återkomma till), så låg alltså bandets 5e och sista medlem Mick Fleetwood också i skilsmässa med sin dåvarande fru Jenny. Samma Jenny ett par år tidigare hade haft en affär med bandets före detta gitarrist Bob Weston. För att röra till det ytterligare så fanns det även en begynnande romans mellan Mick Fleetwood och Stevie Nicks. Detta trots att Nicks vid tillfället hade börjat dejta Eaglessågnaren Don Henley. 😅

All denna röran satte såklart sina spår musikaliskt, då majoriteten av låtarna på skivan handlar om bandmedlemmarnas uppbrott med varandra, men även fysiskt och psykisk med bråk och mängder av droger. Det var under denna period som flera av bandets medlemmar påbörjade sitt livslånga alkohol och drogmissbruk. De hade ju iofs kanske knarkat lite ändå såklart, men det var väl lite extra intensivt under denna perioden. 

Det mest intressanta spåret enligt mig är en låt som aldrig kom att höra till "Rumours", utan som släpptes som en b-sida till singeln "Go your own way", nämligen "Silver Springs". Låten hade blivit borttagen i sista stund för att den var för lång för att få plats på skivan och att de redan hade för många lugna låtar. Istället knölade man in "I don't want to know" som var kortare och mer upptempo. En bra låt absolut, men absolut inte i "Silver Springs" klass enligt mig. Inte heller enligt bandets ljudtekniker och co-producer Richard Dashut som kallade "Silver Springs"  för "den bästa låten någonsin som har exkluderats från en skiva". Ni får döma själva om det stämmer, men jag har själv varit lite halvt besatt av låten efter att jag upptäckte den som den sista låten på "Rumours" specialutgåva, och blivit nyfiken på dess ursprung.

Nicks själv ska ha blivit så arg att låten togs bort att hon var nära att lämna bandet där och då. Dels för att låten betydde mycket för henne och dels för att hon hade tillskrivit alla royalties till hennes mamma på just den låten. Man kan ju undra varför hon bara inte kunde skänka lite pengar till sin mamma på ett vanligt vis, men det framgick inte helt tydligt av artikeln jag läste. Det kanske var krångligt. Swish fanns ju inte då.

Hur som så handlar låten just om uppbrottet med Buckingham. Med textrader som "you will never get away from the sound of the woman that loved you" är det svårt att misstolka budskapet. Hon syftar ju givetvis på att Buckingham kommer att få höra hennes röst i hela sitt liv oavsett om han vill det eller inte.

Men vi börjar väl från början.

1. Buckingham Nicks - Crying in the Night

Nicks träffade Buckingham för första gången när hon gick sista året på high school. Hon såg honom framföra "Californa dreamin" på en club och började sjunga och harmonisera med honom under uppträdandet. Buckingham spelade under den tiden i ett progband vid namn Fritz. Eftersom de letade efter en ny sångare så bad Buckingham Nicks att joina bandet som ny lead singer.

Fritz. Nicks och Buckingham ser ut som rockstjärnor medans de övriga som ett gäng snubbar som läser teknisk fysik på LTH.



Bandet blev inte särskilt framgångsrikt, men de öppnade för både Janis Joplin, Jeffersson Airplane och Jimi Hendrix mellan 68 och 70. Och det var under denna tiden som Buckingham och Nicks blev ett par.

När bandet bröt upp 72 så började Buckingham och Nicks att skriva musik tillsammans som en duo. De spelade in några demo-tracks på en bandspelare i Buckinghams pappas kafferosteri. Efter mycket slit med dubbla jobb för Nicks och körtelfeber för Buckingham så lyckades de landa ett skivkontrakt. Skivan fick namnet Buckingham Nicks helt enkelt och fick inte något stort genomslag trots att den var en riktigt bra platta. Och eftersom skivan inte fick fart på deras karriär så avslutade skivbolaget samarbetet kort efter, och skivan togs bort från skivbolagets katalog och slutade produceras. Detta har lätt till att plattan aldrig har släppts på varken CD eller digitalt och det finns endast några få vinyler och några piratkopierade koreanska CD-exemplar att få tag på. Någon har dock varit snäll att ladda upp en låt i ett Pod-avsnitt på spottan. Förmodligen för att dölja den från att tas ner eller liknande. Det är inledningsspåret på skivan och är riktigt bra. Även sista spåret på skivan är en höjdare och hela skivan finns som tur är i sin helhet i bra kvalle på youtube. Dags att byta till youtube music?

Nicks har kritiserat Buckingham i efterhand för att ha "tvingat" henne att ta omslagsbilden topless vilket hon inte alls var bekväm med. Tilltaget kan ha varit starten på relationens trassliga period som tills slut ledde till att de valde att avsluta sin romans.


2. Fleetwood Mac - Crystal

Som tur är så finns det också en låt från Buckinghan Nicks på Fleetwood Macs självtitlade album från 75. Crystal är en låt skriven av Nicks och insjungen av Buckingham och jag skulle vilja påstå att den version som finns på Buckingham Nicks är strået vassare, även om det är ganska jämnt. Finstämd ballad som växer på en. Det är faktiskt inte jettebögigt att gilla ballader. Bara lite.

Men för att förklara hur Crystal hamnade på Fletwood Mac så måste man ju såklart förklara hur det kom sig att Nicks och Buckingham hamnade i Fleetwood Mac över huvud taget.

Mick Fleetwood var i Kalifornien och letade en ny studio att spela in ny musik i. Väl där mötte han producenten bakom Buckingham Nicks, Keith Olsen som spelade låten Frozen Love för honom. Låten hade imponerat på Fleetwood och när Fleetwood Macs gitarrist valde att lämna bandet någon vecka senare så frågade Mick Buckingham om han ville ta plats i bandet som gitarrist. Då hade Buckingham svarat att han och Nicks var en "package deal" och att Nicks också skulle få ansluta för att det skulle bli av. Eftersom bandet redan hade en kvinnlig sångare och låtskrivare i Chistine McVie (RIP) så var den hon som fick sista ordet. Nicks och McVie klickade direkt och har varit bästisar sen första dagen de träffades så valet blev enkelt.

3. Fleetwood Mac - Monday Morning

Ännu en låt från skivan Fleetwood Mac. Den är skriven av Buckingham och är i mitt tycke en av Buckinghams bästa låtar. Som låtskrivare tycker jag att Buckingham var lite svagare än hans två kvinnliga kollegor, men väger upp det genom att vara en riktigt bra musiker och gitarrist. Inte mycket mer att säga om låten än att den är charmig och har en del goa hooks.

Fleetwood, 75. Snyggaste bandet någonsin?



4. Fleetwood Mac - I Don't Want to Know

Just det, detta är låten som fick ta plats på "Rumours" i stället för Silver Springs. Tänkte att det kunde vara kul att höra kontrasten. Det är en ganska bra låt dock. Några av er kanske föredrar den istället för Silver Springs, vafan vet jag.

5. Fleetwood Mac - Silver Springs

Jag är 100 på att denna låten hade blivit en hit om den hade fått plats på skivan. Och den blev lite av en hit 20 år senare när den släpptes på populära liveskivan "The Dance". Då fick den till slut fick den uppmärksamhet den förtjänade. Faktum är att även dunderhitten "Landslide" inte heller hade varit någon stor hit för än denna skivan blåste nytt liv i den. Och Nicks mamma fick till slut lite pengar. De va ju najs. 45 tusen dollar tror jag det var. Inte fy skam för en låt.

På ett sätt är det lite poetiskt att låten ändå hamnade på "Go your own ways" b-sida. På första sidan så har vi Buckinghams breakup song. En ursinnig virvelstorm till låt, och Buckinghams överlägset bästa låt som så klart handlar om uppbrottet med Nicks. På andra sidan hör vi Nicks motsvarighet. Mycket mer bitterhet och melankoli. Två kanonlåtar och två sidor av ett och samma mynt på samma singel. Inte så dåligt.

6. Lindsey Buckingham - Trouble

Efter en ganska svalt mottagen 3e platta (Tusk)  med den nya uppsättningen och lite spänningar i relationerna så började medlemmarna i Fleetwood Mac en efter en släppa solomaterial vid sidan av arbetet med bandet.

Lindsey Buckingham släppte Law and Order samma år som nicks släppte Bella Donna, och det är inte svårt att förstå varför Nicks skiva fick bättre respons. Med en dunderhit och två välkända gästartister i Tom Petty och Don Henley (som hon fortfarande hade ett on off relationship med?) Enligt egen utsago ska Nicks har blivit med barn med Don Henley något år tidigare men valt att göra abort.

En sällsynt japans promo-vinly av singeln Trouble. Fint samlarobjekt. Japanska tecken är ju coolt ju!

Men Truble är en lite intressant låt tycker jag med en hel del poänger. Den har väldigt mycket gemensamt med Brian Ferry och Roxy Music tycker jag. Men den är så klart inte i närheten av lika bra som nästa låt på listan...

7. Stivie Nicks - Edge of seventeen

Låten som kickstartade Nicks framgångsrika solokarriär. Inte mycket att säga här. Bra låt helt enkelt. Börjar bli trött på skrivandet nu. Får korta ner resten så att inte formateringen blir lidande. Det är viktigt.

8. Fleetwood Mac - Gipsy

Bra låt skriven av Nicks på mellanmjölksskivan Mirage. Skivans behållning även om jag ska erkänna att jag inte gett den (plattan) så mkt energi som jag kanske hade behövt.

9. Fleetwood Mac - Big Love

Ganska episk låt skriven av Buckingham. En av hans största hits. Snygg produktion tycker jag.

10. Fleetwood Mac - Seven Wonders

Enda riktigt bra Nickslåten på denna skivan. Annars är väl just Tango in the night lite av Chistine McVies (RIP) stora mästerverk.

Buckingham och Nicks var bara ett par i några år. Men de han bygga en väldigt speciell relation på kort tid. Sen har väl albumet Rumours och låtarna som finns på den spett på myten om deras starka kärlek och förkrossande uppbrott. Nicks sa själv såhär om hennes och Buckinghams relation:

“In Lindsey’s mind, all the other women that came after me were all going after rich rock-and-roll star Lindsey, nobody was looking into the heart I had looked into. Nobody was seeing the guy before he was famous. We knew each other before. That’s what makes us unique to each other.” 


 Här är liveframträdandet av Silver Springs som gav låten ett nytt liv iom liveplattan The Dance.


Sättet som Nicks och Buckingham tittar på varandra när de sjunger vid 4 minuters snåret och framåt har blivit uppmärksammat som ett tecken på att gistan fortfarande finns mellan de båda, även om det förmodligen mest är ett spel och en flört med publiken och fansen vid det här laget. Intensivt ögonblick non the less. Det är väl såna här grejer som gör live värt att titta på kan jag tänka mig. Live is life som Opus en gång så vist sa.

Nu får det fanimej vara nog med skrivandet. Hoppas listan smakar.











  

No comments:

Post a Comment