Friday 26 May 2023

Nirvana minus silkesvantarna

Vi har haft förvånansvärt lite Nirvana. Nån låt här å där. Jag tillhör gänget som ser det kreativa geniet Cobains död och följdaktligen bandets död som en stor tragedi. Så jag tänkte att en ordentlig gurgla å skjölj på ämnet är på sin plats.


Listaan!


Frances Farmer (Cobain hade också struntat i att skriva ut hela namnet, eftersom det är så långt och jobbigt att skriva) - Hela versen är en hook. Inte ofta versen överträffar refrängen.

Aneurysm - Är nog en av favoriterna för mig. Så eklektiskt så det förslår. Punk/grunge blandat med jag vettefan.

Negative Creep & Scentless Apprentice - Jepp det är hårt. Köttiga guror och no holds barred på vocals. En del filmer och tv-serier har använt det för att symbolisera dekadens. Jag älskar en av mina tjejkompisars reaktion på Negative Creep - "ja det är ju hårt som fan. Men det är ärligt". Kan det bli en bättre inramning av vår käre bortgångne Cobain.

Drain You - Ok lite paus. En av dom mest underskattade från Nevermind-plattan. Trevligt skifte i mitten och överlag välproddat. Möjligen är Cobain lite lågt mixad, men ackorden håller rätt bra.

Floyd The Barber - Bra helt enkelt. Cobain lite lågt mixad återigen.

Paper Cuts - Ytterligare en trevlig och delvis minimalistisk historia.

Milk It - Som att sitta i deras lounge.

Serve The Servants - Ytterligare ett exempel på hur eklektiska dom var. Bra text och standard fin grunge känsla.

Oh Me - Vi svalnar ner stämningen och avslutar med en trevlig bit ifrån deras hyllade MTV unplugged-platta. Allt på denna plattan är tokigt bra. Jag fick bokstavligen blind-slumpa fram en av spåren.


Bonus: Endless, Nameless - Ett "hidden track" på Nevermind plattan. Cobains punk-skrik i kombo med trevliga gura-slingor. Vet inte riktigt vad jag ska tycka, men jag älskar den på nåt sätt. Kunde cuttat lite på slutet kanske. 




Friday 19 May 2023

Öppet hus

Jag visste inte att jag gillade house innan jag hörde Matthew Herbert. Hans album "Bodily Functions" från 2001 öppnade upp en ny värld för mig full av melankoliska melodier, four-on-the-floor och framför allt stora doser swing. Sedan dess finns ingen återvändo och jag hittar ständigt nya housefynd. Här har jag med mycket möda försökt koka ner samlingen till en lista med bara tio låtar.


Herbert: Suddenly
Detta är bara en av många fantastiska låtar från albumet Bodily Functions som är värt att höra i sin helhet. Ibland önskar jag att sången var lite mer tonsäker, men det kan vara en effekt av att skivan skapades under en period när Herbert stenhårt ville bejaka misstag.

Against All Logic: Hopeless
Förutom all musik som Nicolas Jaar gör i eget namn så har han också släppt två album under aliaset Against All Logic. Svårt att välja ut bara en favorit där.

Moodyman: Desire Kenny Dixon tillhör den äldre generationens housemusiker från Detroit. Låten Desire känns som någon som lattjar med en genre som hen bemästrade för längesen.

Stimming, Ben Watt, Julia Biel: Bright star - Sunset mix Julia Biels härliga sång passar perfekt till Stimmings luftiga house. Vad legenden Ben Watt från Everything But The Girl bidrar med i den här låten har jag ingen aning om.

Jamie XX: The rest is noise Jamie XX's "In Colour" från 2015 innehåller massor fin musik och den här låten svänger lite extra. Den har ett underbart mjukt drop efter ca 3 minuter.

Stimming: Tans für drei På Stimmings "Alpe Lusia" från 2016 finns den här sentimentala pärlan. Jag gillar också den korta men lite mer svårsmälta Parking Lot som låter som hoppsasteg.

Chloé (Thévenin), Vassilena Serafimova: Mare A Mare - Sequenza Version (Irène Drésel Remix) Ljudet av trä passar bra i house. Ofta dyker det upp i form av någon sorts knackning någonstans mitt i en låt men här går Chloé (Thévenin) och Vassilena Serafimova all in med marimba.

Solomun: Home Solomuns sound rör sig farligt nära en typ av polerad och fyrkantig house som jag inte är så förtjust i, men jag kan inte motstå ljudbilden och melodin i Home. Jag hittade Solomun via hans inblandning i Siriusmos underbara remix av Moderat.

James Holden: Idiot James Holdens musik är nog inte house egentligen men för att vara techno har den galet mycket swing. Jag är väldigt förtjust i hur melodin långsamt växer fram ur rytmen.

Herbert: The puzzle Til slut återvänder vi till Herbert för att förundras över hans förmåga att få vilket ljud som helst att svänga. Varje gång jag hör den här låten önskar jag att jag kunde dansa charleston.

Friday 12 May 2023

WoMAN


Våren brukar ju vanligtvis vara en hyperaktiv tid på året för alla djur på våra breddgrader. Ljusets längd på dagen ökar och bon ska byggas, ungar väntas dyka upp när som och med dom ökar intensiteten ytterligare. Men näe denne svensk har fått nog av den senaste tidens hypertempo och dunkla omvärldspolitik. Jag väljer denna gången att presentera en lista i lågväxel. Kanske inte med samma kraftutveckling som en traktor men deer OH deer John Deere vad jag ska försöka. Allt för att deeskalera den Putineska fallos jagande aktiviteten i de östra delarna av vårt älskade Europa. En lista att avnjuta med en gin & tonic eller hemkört och ljummen apelsinjuice om det är ens preferens. Tillåt mig bjuda på en skara skönsångande damer. Talanger som jag uppskattar av djupet av mitt hjärta och som skänker mig värme när jag tycker världen och min plats i den är osäker. När kroppen är min fiende och silkeslen skönsång smäktande förvärkar min smärta.

Ja det förekommer inslag av manliga stämmor här och där men det är kvinnorna i centrum. Några kanske är nya för er och kan förgylla er tillvaro såsom de förgyller min. Andra kanske är välkända och förmedlar en känsla av nostalgi och trygghet. Till er som inte gillar skvaljazz ber jag om ursäkt. Det finns en risk att ni vänder i dörren men fokus byts en bit in i listan och kanske kan det vara värt att härda ut. De skönsjungande damerna är:  i morgonens line up är

- Arpi Alto

- Diana Krall

- Haley Reinhart 

- Morgan James

- Alice Fredenham

- Amanda Jenssen

Listan:

WoMAN




Friday 5 May 2023

Contemporary British Jazz

Inspirationen är låg av någon förbannad anledning. Kanske för att det varigt molnigt på sistone – jag vet inte. Har det ens varit på molnigt på sistone? Kanske är det bara en punkt i livets banala bana av högt och lågt. Men det känns för jävligt att behöva leva med lätt depression när det är mulet. Att inte vara målorienterad utan molnorienterad.

I ett sånt sinnelag kommer två saker mig an: jazz eftersom jag känner mig en smula blå och brittiska öarna eftersom det i alla fall känns som att solen lyst med sin frånvaro. Välkomna till veckans lista: Contemporary British Jazz.