Friday 7 July 2023

Halvobskyrt svenskt sjuttiotals-flum

Träd gräs och stenar, eller är det åker, berg och grödor?

Jag har länge varit ett fan av Träd Gräs och Stenars mäktiga "Sanningens silverflod" men har aldrig riktigt orkat gräva ned mig i svensk 70-talsprogg förrän nu och oj vilka godsaker jag hittade! Fokus ligger i huvudsak på lite mindre välkända akter med mycket fuzz, psykedelika, groove och långa instrumentala partier snarare än folkmusik och politik, även om det såklart är oundvikligt att det smyger sig in lite här och där. 

Enjoy!

Listan: Halvobskyrt svenskt sjuttiotals-flum


Ragnarök - Brushanespel

Det är inte så många band som fågelskådar-name-droppar alltså men det gör Ragnarök. Det snyggt delay-plocket  för tankarna till betydligt modernare artister som Fontän och Dan Lissvik. Obs, spotify säger 1980 som releasedatum men discogs 1979. Bandet har tydligen haft 27 olika medlemmar och spelat över 800 gig. Inte illa!


Rabatt - X:et

Låten som fick mig att börja leta mer eller mindre obskyra svenska 70tals-band. Ruskigt snyggt intro och en skön demo-feeling på den här rökaren som långsamt smyger sig på en!


International Harvester - Kristallen Den Fina

Kärt barn har många namn, IH är samma kollektiv som Pärson Sound och Träd Gräs & Stenar. Som sanna gröna-vågare har de tagit sitt namn efter en traktor. De bytte dock senare till det kortare "Harvester", oklart om det var pga copyright-issues eller inte. Deras tolkning av folkvisan Kristallen Den Fina är ganska långt ifrån beskedliga körsång men det är ju så här den låter som bäst, med en  enorm uppbyggnad, galenskap och röj!


Resonans - Kan ljuset vända åter?

Väldigt svårt att hitta info om denna grupp "Jan & Bert" är allt discogs säger om skaparna. Hursomhelst rikigt tjusig oh svänging svensk surfig psykedelika.


Träd Gräs Och Stenar - Sanningens Silverflod

Kanske den kändaste låten på listan? Och det med all rätt, ett riktigt mästerverk, Sveriges svar på Autobahn av Kraftwerk?  Det är dock en synd att de redan fade:ar ut vid 2:30 till förmån för lite spontan nubbe-sång. 


RÅG I RYGGEN - Jan Banan

Ännu ett okänt band men jäklar vilket sväng! Lite Pugh-vibbar på groove och text. Oklart om caps-lock namnet är en spotifybugg eller om de var före sin tid. 


Samla Mammas Manna - Minareten

Ok, nu blir det full on progg-fusion-galenskap med kanske Sveriges mest arty proggband? Inte långt ifrån Focus - Hocus Pocus inklusive falsett-tjutande och ompa-ompa! Och jag får nog rådfråga Pontus om taktarterna vid fyraminuters-strecket för jag tappade helt räkningen!


Fläsket brinner - Bosses låt

Ovanlig rockigt från Fläsket brinner och visst är det ett fläskigt groove!?  Måste varit grymt live!


Kebnekajse - Horgalåten

Listans snyggast skivomslag? Även det här folkvise-rock i stil med Kristallen Den Fina men här i en lite mer välproducerad förpackning. Jag är särklilt svarg för det krautiga introt, tablasen och outrot.


Resan - Solens vän

Vi avslutar med drömska Resan. Svårt att tro att detta är från 1973 och kan tänka mig att Dungen pluggat det här albumet ganska hårt. Riktigt snyggt omslag här med.


No comments:

Post a Comment