Friday 18 August 2023

Det lekfulla allvaret

Det har varit knapert med hiphop i spellistorna på sistone och det behöver såklart rättas till. Vecka 33 får ni en lista med indie-rap från 2002 och framåt. Det bjuds på lek och allvar, fyndiga formuleringar och rent trams som levereras med attityd och fantastisk teknik. Här finns samplingar och referenser i mängder för alla kalenderbitare.

Open Mike Eagle - Full Performance (Live on KEXP) - YouTube

Lyssna här


Busdriver - Imaginary places

Vi börjar med en teknisk uppvisning där texten kan vara aningen svår att hänga med i. Så blir det lätt när man väljer att låta en text följa varenda not i ett snabbt stycke av Bach. Busdriver hamnar på plats 2 i en kul lista över rappares ordförråd.



MF DOOM - All Caps

Av alla rappare som dött i förtid så saknar jag nog MF DOOM mest. All Caps är bara ett av alla fantastiska spår på Madvillainy som han gjorde tillsammans med Madlib. Kolla in den här videon som förklarar lite av hans flow och texter.



Childish Gambino - IV Sweatpants

Kombinationen komiker och rappare är inte helt ovanlig. Donald Glover är kanske mest känd som skådespelare numera men hans musik är mäktig. Låten IV Sweatpants är ett kapitel ur multikonstverket Because the Internet. Det finns en hel säsong av podcasten Dissect som förklarar den storyn och musiken i detalj.



Chester Watson - Purple Leaves

Det finns något härligt med Chester Watsons släpiga, synkoperade rapstil. De små samplingarna från tecknade filmer bidrar till att göra stämningen i Purple Leaves ordentligt nerrökt.



Gift of Gab - Gabman

Ännu en bortgången rappare. Gift of Gab var som störst under 90-talet i duon Blackalicious som ingick i ett kollektiv med bland andra DJ Shadow. I den här festliga Batman-pastischen hörs hans höga tekniska nivå. Gabs kändaste låt är nog Alphabet Aerobics som skådisen Daniel Radcliffe spridit till de breda massorna.



Tierra Whack - Pretty Ugly

En av totalt 15 låtar på 1:00 min från Tierra Whacks korta album Whack World. Här hamnar man direkt i hiphopens samtid där gränserna mellan rap och sång suddats ut. Albumet är ett mångsidigt fynd för alla oss med korta attention spans.



Open Mike Eagle (feat Phonte) - Woke As Me

Ännu mer crossover mellan rap och comedy och här duggar det verkligen tätt av fyndiga punchlines. Open Mike Eagle visar att han är det lekfulla allvarets mästare med skivor som Dark Comedy och Anime, Trauma and Divorce. Han är riktigt bra på podcasts med.



Junglepussy - Morning Rock

Det är svårt att välja bara en låt av Junglepussy. Hennes kombination av grymt flow och underbara beats blir bara bättre för varje ny skiva. Den här låten är från Jp4 men missa inte hennes senaste Jp5000.



JPEGMAFIA - ARE U HAPPY?

Här är en rappare som tar DOOMs All Caps-mantra på allvar. Det finns massor roliga låtar av JPEGMAFIA att välja på. Just ARE U HAPPY? är ganska seriös med en snyggt invävd sampling av Underground Resistance. Jag gillar verkligen den ruffiga elektroniska produktionen i hans musik.



Young Skrrt - McDonalds - Eprom remix

Med Young Skrrt blir det ännu mer elektroniskt och riktigt tramsiga texter. Jag hade nog inte hittat den här Twitch-rapparen om det inte vore för samarbetet med Eprom. Hans stökiga elektroniska sound gör sig fantastiskt bra här. 




BONUSVIDEO: Lil Dicky - Professional Rapper

Lil Dicky är en rappare/skådis som skickligt leker med klichéer. Här är han i en underbar animerad duett med Snoop Dogg.













No comments:

Post a Comment