Tuesday, 31 May 2011

Trettio minuter tango

Anders Tangofavoriter

Här kommer en lista med mina topp-5 tangoorkestrar. Tangon var aldrig så bra som under dess guldålder 1930-1950, hoppas därför ni står ut med lite skrapiga inspelningar


Rodolfo Biagi
Ohyggliga staccaton som tillsammans med de vanligtvis rassliga inspelningarna gör att man ibland nästan undrar var tonerna tog vägen. Underbart att dansa till.

Osvaldo Pugliese
Pianist och uttalad kommunist (kommunistpianist) som förnyade tangon och tog den förbi den trista tråktango som tog tog över efter guldåldern. Har skrivit en uppsjö klassiska tangos lika svårdansade som vackra.
För er som ännu inte upptäckt Pugliese är det bara att gratulera till en förbättrad tillvaro. Lyssna på sista 20 sekunderna av Recuerdo och ni hör vad ni missat.

Osvaldo Fresedo
En riktig finlirare. Lyssna på hans version av kanske den mest klassiska tangon som finns "La Cumparsita". Stråkar, piano och bandoneon i perfekt harmoni.

Edgardo Donato
När man dansar till Donato känns det som om man slungats tillbaka 100 år i tiden till en sylta i La Boca, hamnområdet i Buenos Aires, där Porteños stryker omkring med tveksamma avsikter.
Notera att "Ella Es Asi" är en tangomilonga, som går i ett annat lite mer lattjo tempo en gammal hederlig tango.

Juan D'Arienzo
Juan D'Arienzos orkester dominerade tangovärlden under dess guldålder (30-40-talet). Han spelar ursinnig 1-2-3-4-1-2-3-4-tango. Inga fingrar läggs i mellan. Se detta youtube-klipp för att se hur D'Arienzo håller pli på sin orkester: http://www.youtube.com/watch?v=rXVgQA5_ByE

Hoppas ni gillar det!

Anders

Friday, 27 May 2011

Ny glad spellista

Veckan har varit obeskrivligt lång. Vem är Johan Holmér har varit den stora frågan. Väntan är i alla fall över, här är en ny lista med ett väldigt löst sammanhållet tema.

Jag kan ha en övervikt i min musiksmak mot deppig gubbrock. Det tänker jag nu motverka med en uppåt och glad lista. Jonas glada låtar helt enkelt. Att det är gubbigt kommer man tyvärr inte från, sådan är jag.

Jonas glada låtar

Edwin Starr inleder hårt med världens bästa antikrigslåt. Så många sanningar har du aldrig tidigare hört under 3:23 vackra minuter. Efter det kommer Arthur Conley med låten som enligt Hellacopters-Nicke är världens bästa soullåt.

Sedan hoppar jag ett stort steg till Gogol Bordellos energiska zigenarpunk. Se videon längst ner om du är oskuld på Gogol Bordello, de galningarna behöver en lättsmält introduktion.

När vi ändå är inne på obegripliga språk går jag vidare till musik från den tecknade filmen Triplettes de Belleville (trailer). Filmen är rätt märklig, musiken är underbar. nästa stycke är en frankofil låt från filmen Darjeeling limited.

Det drogliberala inslaget (obligatoriskt i mina listor) står Brewer & Shipley för. De hade i stort sett bara en hit, och det är denna. Är det några filmnördar med känsla för detaljer i församlingen så minns ni kanske den från en av världens bästa filmer Fear and loathing in las vegas (13 sekunders videoklipp).

Gamle kåkfararen Merle Haggard sjunger en glad sång med en fantastisk text om hur alla som inte gillar USA ska få ordentligt med stryk och kastas ut ur landet. Han syftar som han brukar göra på sina ärkefiender: hippies. Att han kommer överens med Willie Nelson är ett mysterium.

Sista låten är också den från Darjeeling limited. Grym gammal gladgubbpop från förr i tiden.

Bonus:
Jag vet att framförallt Gogol Bordello är tuff för nybörjare, så här är en helt fantastisk video där de uppträder tillsammans med Madonna (!) som ni kan mjuka upp med:

Gogol Bordello + Madonna

Friday, 20 May 2011

Denna arbetsvecka avslutas med lite skön 80-tals musik.

Enjoy: teh åtties

Tuesday, 17 May 2011

Synthpotpourrie

Här kommer några fina exemplar från kölvattnet av syntpop och electropop. Det blev en kronologiskt historia från det allra senaste till väldigt tidigt.
Mycket nöje!

Synthpotpourrie


IAMX - Music People (2011)
Lättsmält neo-goth-inspirerat om all form av dekadens. Såg honom (Chris Corner) med ett brokigt liveband på Babel i lördags. Mycket kråkfjädrar, smink och rostiga slagverk på scenen. Mycket emo-tjejer med rakbladen redo precis framför scenen.

Dave Gahan - Kingdom (2007)
Från David Gahans andra solo-album, vid sidan av sin huvudsyssla som sångare i Depeche Mode.

Ladytron - Fighting In Built Up Areas (2005)
Albumet låter i övrigt som en Enya på extacy, men på detta spåret hittar dom tillbaka till sin fina känsla för minimalism.

And One - Panzermensch (2001)
..och så här går det när man sätter tyskar i en studio.

De/Vision - The Gold Of The Poor (1995)
Aldrig riktigt brytt mig om att ta reda på något om detta band. Mysig låt iallafall. Ypperlig motorvägsmusik nattetid.

Erasure - Love To Hate You (1991)
Det finns en liten bäck som rinner från synt-sjön, genom synt-pop-skogen och som till slut mynnar ut i dussin-pop-oceanen. Erasure hoppar o skuttar fram å tillbaka i den bäcken. Har aldrig bestämt mig för om jag tycker om dom eller inte, men denna låten har jag en del minnen till. I skrivande stund när jag skulle kolla upp det exakta årtalet så lärde jag mig att melodin är en s.k. “interpolation” av Gloria Gaynor – I Will Survive. Vilket blir helt uppenbart när man tänker på det. Vad mycket text det blev här när jag inte ens vet om jag gillar bandet.

Moskwa TV - Submarine (1987)
Relativt okänt band som från början var uteslutande instrumentala. Eftersom dom är duktiga på den biten så får dom stå för listans enda sång-lösa bidrag. En sångare togs in när dom upptäckte att man inte tjänar pengar utan en sångare. Huruvida dom tjänade pengar när sångaren väl var på plats förtäljer inte historien.

Fad Gadget - Collapsing New People (1983)
Ganska galen på scen. Såg honom (Frank Tovey) som förband mitt uppe i ett comeback-försök 2001. Blod, borrmaskiner och dess synonymer höll han på med i en timme. Gick dessvärre bort i en hjärtattack 6 månader senare, 45 år gammal.

Depeche Mode - Photographic (1981)
En synt-lista utan Depeche kan uppröra, så här är en riktig klassiker från debutalbumet i “bisarr” tappning.

Kraftwerk - Radioactivity (1975)
Det är allmänt populärt att titulera Kraftwerk som gudfädrar till det mesta inom elektroniskt inspirerad musik. Tidigt ute var dom iallafall. Bandet bildades 1970 av Ralf Hutter och Florian Schneider, ungefär samtidigt som Beatles spelade in Let It Be. Hittar inte originalet från ‘75 på spotify, så detta är istället en modernare omarbetning från samlingsplattan The Mix.

Monday, 16 May 2011

Onödigt långa låtar

Onödigt långa låtar

Kunskap kommer och kunskap går. En gång i tiden visste man till exempel att om man har ett bra riff, en bra melodi eller bara ett bra gung, så ska man inte begå dumheten att låta det ta slut på tre minuter. Man håller på så länge låten känns bra, eller så långt som ena sidan på en LP-skiva tillåter. Riktigt bra låtar håller utan problem i tio minuter. Så håll till godo med en riktigt lång lista med ett fåtal låtar.

Meat Loaf - Bast out of hell
Utskälld artist, men han visar var skåpet ska stå när han får dra ut på låtarna. Till och med I would do anything for love är fantastiskt mäktig i den äkta 12-minutersversionen. Radioversionen är förkortad till ynka 5:24.

Deep Purple - Fools
Kanske en av Deep Purples allra bästa låtar. Bra ös, och en marijuanapaus med psykadelisk orgel i mitten.

King Crimson - 21st century schizoid man
Fantastisk låt. Här i en cover eftersom spottan inte har orginalet. Dock består coverbandet av gamla King Crimson-medlemmar så det får duga.

Uriah Heep - Gypsy Queen
Otroligt bra låt till förfesten med åkessons spanska i plastmuggar och kuddar på golvet. Bör spelas på hög volym.

Steppenwolf - The Pusher
Listans kortaste låt med sina pinsamma 5:52. Men som min musiklärare sa när jag föreslog att vi skulle spela den på lektionen: "Det är sex minuter med ett enda ackord". Den känns lång. Den kommer från soundtracket till Easy Rider, men blev aldrig lika stor som Born to be wild.

Deep Purple - Child in time
Ytterligare en höjdare av Deep Purple. Ingen man med samtliga kroppsdelar i behåll kan komma upp i den här falsetten. Fantastiskt.

Black Mountain - Tyrants
Inte ett band, utan ett "musikkollektiv". Sug på det ordet.
Jag avrundar med en modernare låt. Vid det här laget har ni ändå slutat lyssna. Och läsa. Detta är det flummigaste jag hört i modern tid. Låten är seg som kola, men allt är värt det för 00-talets fetaste riff som börjar vid 4:45 och pågår ett par minuter. Missa det inte.



Nu ska ni vara glada att jag inte tog med det 19 minuter långa psykadeliska mästerverket In-a-gadda-da-vida av Iron Butterfly. Jag ger er istället Bart Simpsons prank med just den låten.

Tuesday, 10 May 2011

Tema TV/Film

Veckans tema , om än lite sent på det, är musik från TV och film.

musikveckan

Lite kort:
Requiem for a dream
Från filmen med samma namn. Episk musik, dock i dålig version på spotify. Lyssna på Clint Mansells original på youtube - http://www.youtube.com/watch?v=KSY4Yi2ypno .. även flitigt använd i diverse trailers, bland annat för Sagan om Ringen

Johnny Cash - The Man Comes Around
Featured i slutscenen i grymma serien Generation Kill. För övrigt enda musiken i serien.

RATM - Wake up
Lite rock från the Matrix!

Lisa Gerrard - Now we are free
Fin musik från The Gladiator

Jason Everett - Bad things
Ledmotiv från True Blood, skön låt.

Damien Rice - 9 crimes
Mer från True Blood, featured i avsnittet 9 Crimes.

Tenacious D - Beelzeboss
Kvalitativ humormusik från filmen Pick of destiny. http://www.youtube.com/watch?v=u43-bh9jrxc om man inte sett scenen i filmen. Dave Grohl spelar djävulen!

The Trashmen - Surfin bird
The bird is the word. http://www.youtube.com/watch?v=2WNrx2jq184 Peter Griffin i sitt ässe.

Edward Shearmur - Grand Central
Ledmotivet från K-Pax, en halvgammal Kevin Spacey-rulle.

Eminem - Lose yourself
Oscarvinnande rap från filmen 8 Mile med en text som gör att filmen blir bra. Typ.

Thursday, 5 May 2011

Tema Norge


Blandade norska artister, passar ju bra nu när vi tom får bank i hockey. Måste ju visa att det finns mer än Ane Brun!
Slutar med en del folkmusik....

Kaizers Orchestra
Ett fantastiskt live-band men funkar bra även i lurar.

Ida-Maria
Blev snabbt stor i USA och vips blev det kollaps, men har återhämtat sig.

Madruguda
Första skivan är klart den bästa.

Kings of convenience
Även här tycker jag de tidigare albumen är de bästa. Men lugn och fin musik.

deLillos
Trallvänligt, tyvärr har inte Spotify några bra album alls. Så egentligen borde de inte vara med i min lista :-). "Hjernen er alene" är ett bra album.

belCanto
Trallvänlig musik som jag inte har så bra koll på, har varit på konsert med dem. Men låten här är bara tillfälligt vald.

Nils Petter Molvaer
Brilliant jazz artist, skön musik.

Gåte
Norsk folkmusik när den är som bäst!

Mari Boine
Mer folkmusik

Odd Nordstuga
Och än mer folkmusik

Monday, 2 May 2011

Spotify - Best of alternative country

"Alternativ Country" låter smalt värre men är i själva verket en mycket bred genre. All möjlig amerikansk rock där det förekommer lite Ennio Morricone-gitarrer, banjo, mexar-blås, steel guitar eller något i den stilen. Spotify har en del favoriter som jag samlat i den här playlisten: Spotify Best of alt country.

Lite om några av artisterna,
Trailer Bride - tyvärr upplöst sedan några år. Sångerskan var fd fotomodell och kunde spela på såg. Tyvärr har Spotify inte deras bästa plattor.

The Sadies - Brukar kompa den lite mer kända Neko Case. mycket surfgitarr.

Wayne "The Train" Hancock - Rockabilly/Hank Williams-cross over. Följer den gamla country traditionen om att sjunga om att vara alkoholiserad och hata sig själv.

Bobby Bare Jr - Son till Bobby Bare (det kan man ju räkna ut). Bobby Bare är en gammal popcountry-hjälte från 60-70-talet. En ung Bobby Bare Jr kan höras på denna inspelning: Bobby Bare – Daddy What If . Bobby Bare Jr är lite mer hårdrock än farsan.

The Handsome Family - Blandar lite ond mördarballad med det moderna livets totala hopplöshet och brist på mening. En personlig favorit :)

Lambchop - Lite underligt Nashvilleband med några riktigt geniala låtar.

Enjoy!

Anders