Monday 16 May 2011

Onödigt långa låtar

Onödigt långa låtar

Kunskap kommer och kunskap går. En gång i tiden visste man till exempel att om man har ett bra riff, en bra melodi eller bara ett bra gung, så ska man inte begå dumheten att låta det ta slut på tre minuter. Man håller på så länge låten känns bra, eller så långt som ena sidan på en LP-skiva tillåter. Riktigt bra låtar håller utan problem i tio minuter. Så håll till godo med en riktigt lång lista med ett fåtal låtar.

Meat Loaf - Bast out of hell
Utskälld artist, men han visar var skåpet ska stå när han får dra ut på låtarna. Till och med I would do anything for love är fantastiskt mäktig i den äkta 12-minutersversionen. Radioversionen är förkortad till ynka 5:24.

Deep Purple - Fools
Kanske en av Deep Purples allra bästa låtar. Bra ös, och en marijuanapaus med psykadelisk orgel i mitten.

King Crimson - 21st century schizoid man
Fantastisk låt. Här i en cover eftersom spottan inte har orginalet. Dock består coverbandet av gamla King Crimson-medlemmar så det får duga.

Uriah Heep - Gypsy Queen
Otroligt bra låt till förfesten med åkessons spanska i plastmuggar och kuddar på golvet. Bör spelas på hög volym.

Steppenwolf - The Pusher
Listans kortaste låt med sina pinsamma 5:52. Men som min musiklärare sa när jag föreslog att vi skulle spela den på lektionen: "Det är sex minuter med ett enda ackord". Den känns lång. Den kommer från soundtracket till Easy Rider, men blev aldrig lika stor som Born to be wild.

Deep Purple - Child in time
Ytterligare en höjdare av Deep Purple. Ingen man med samtliga kroppsdelar i behåll kan komma upp i den här falsetten. Fantastiskt.

Black Mountain - Tyrants
Inte ett band, utan ett "musikkollektiv". Sug på det ordet.
Jag avrundar med en modernare låt. Vid det här laget har ni ändå slutat lyssna. Och läsa. Detta är det flummigaste jag hört i modern tid. Låten är seg som kola, men allt är värt det för 00-talets fetaste riff som börjar vid 4:45 och pågår ett par minuter. Missa det inte.



Nu ska ni vara glada att jag inte tog med det 19 minuter långa psykadeliska mästerverket In-a-gadda-da-vida av Iron Butterfly. Jag ger er istället Bart Simpsons prank med just den låten.

No comments:

Post a Comment