Tuesday 31 May 2011

Trettio minuter tango

Anders Tangofavoriter

Här kommer en lista med mina topp-5 tangoorkestrar. Tangon var aldrig så bra som under dess guldålder 1930-1950, hoppas därför ni står ut med lite skrapiga inspelningar


Rodolfo Biagi
Ohyggliga staccaton som tillsammans med de vanligtvis rassliga inspelningarna gör att man ibland nästan undrar var tonerna tog vägen. Underbart att dansa till.

Osvaldo Pugliese
Pianist och uttalad kommunist (kommunistpianist) som förnyade tangon och tog den förbi den trista tråktango som tog tog över efter guldåldern. Har skrivit en uppsjö klassiska tangos lika svårdansade som vackra.
För er som ännu inte upptäckt Pugliese är det bara att gratulera till en förbättrad tillvaro. Lyssna på sista 20 sekunderna av Recuerdo och ni hör vad ni missat.

Osvaldo Fresedo
En riktig finlirare. Lyssna på hans version av kanske den mest klassiska tangon som finns "La Cumparsita". Stråkar, piano och bandoneon i perfekt harmoni.

Edgardo Donato
När man dansar till Donato känns det som om man slungats tillbaka 100 år i tiden till en sylta i La Boca, hamnområdet i Buenos Aires, där Porteños stryker omkring med tveksamma avsikter.
Notera att "Ella Es Asi" är en tangomilonga, som går i ett annat lite mer lattjo tempo en gammal hederlig tango.

Juan D'Arienzo
Juan D'Arienzos orkester dominerade tangovärlden under dess guldålder (30-40-talet). Han spelar ursinnig 1-2-3-4-1-2-3-4-tango. Inga fingrar läggs i mellan. Se detta youtube-klipp för att se hur D'Arienzo håller pli på sin orkester: http://www.youtube.com/watch?v=rXVgQA5_ByE

Hoppas ni gillar det!

Anders

No comments:

Post a Comment