Tuesday 12 November 2013

Ah feel like ahcid

Det börjar bli svårt att komma på nya listor. Men så såg jag en dokumentär om Captain Beefheart i söndags och då blev det så självklart. Jag har samlat ihop mina favoriter, trevlig lyssning!

Spotifylänk: Ah feel like ahcid
Knaslänk: Ah feel like ahcid

Captain Beefheart hette egentligen Don Van Vliet och brukade i sin barndom hänga med Frank Zappa och lyssna på bluesplattor hela natten. Likt Zappa var han som musiker extremt bångstyrig, och hade för vana att slänga ut alla former av producenter och musiker ur studion om de inte lydde honom.

Första skivan Safe as Milk från 1967 är en ganska lugn rockplatta. Här hade skivbolaget stora planer för Beefheart och tanken var att han skulle konkurrera med engelsmännens Rolling Stones och Beatles. Men Beefheart hade inga planer på att göra lättsmälta skivor och drog iväg åt ett annat håll. Hans storverk Trout mask replica spelades in ett par skivor senare och betraktas av kännarna som ett av de största verken i historien. Själv tycker jag att det är olyssningsbart, och som tur är finns skivan inte på spotify.

Beefheart låste in sitt band i en stuga med begränsad tillgång till mat och dryck under 8 månader för att skapa den nya skivan. När musikerna lärt sig spela den exakt så som den lät i hans huvud tog han med dem till en studio där de spelade in hela skivan på 4 timmar.

Trout mask replica sålde inte så bra som Beefheart ville, och efter det började han göra mer kommersiellt gångbara plattor. Där förlorade han många fans och ett antal musiker. Saker började gå utför, tills han började lira med Zappa.

Som person verkar Beefheart ha varit helt outhärdlig. Han hade ett enormt ego. Frank Zappa var likadan, så hur de stod ut med varandra på turné vet ingen. Den bångstyrige Beefheart var helt oförmögen att läsa ett kontrakt, så framåt mitten av sjuttiotalet hade han skrivit på så många skivbolagspapper att de stod i direkt konflikt med varandra. Han kunde varken spela in eller turnéra utan att bryta mot ett eller flera av dem. Så för att vara hygglig tog Zappa med honom på sin turné Bongo Fury (som senare resulterade i en fantastisk skiva). Det är i alla fall Zappas version, Beefhearts är nog en annan.

Beefheart ägnade en stor del av turnén (även på scen) åt att rita karikatyrer av Frank Zappa. De pratade inte mycket med varandra.

Nystartade Virgin records löste senare ut Beefheart från hans gamla kontrakt och han fick fria händer att göra knasigheter igen. Han verkade vara på väg tillbaka till en ny storhetstid då han plötsligt lade av med musiken och flyttade ut i öknen för att måla. Det låter knasigt, men för några år sedan kunde hans målningar gå för över 100 000 dollar. Han är tydligen en hyfsad impressionist.

Beefheart dog 2010 i sitt ökenhem. Han led av MS och var rullstolsbunden, men detta enligt egen utsago. Det råder delade meningar om sanningshalten.


No comments:

Post a Comment