Tuesday 7 October 2014

60tals-knark. The ultimate collection.

Dubstep, glitches, trance och dunka dunka!? Nä, nu är det dags att skaka fram lite äkta förebilder bland hjältarna från våra föräldrars barndomstider.

Så, hög på koffein sitter jag nu här och pillar ihop en liten lista med mina favoritklarklåtar från 60 talet.
Det blir en ganska kort lista, men den saknar definitivt  inte substans! Haha, den var bra Rikard. -TACK LOL! #därsattden

Pink Floyd – Bike
Den här låten är ett extremt bra exempel på en låt som inte handlar om knark men defenitivt måste ha skrivits av en extremt hög person. I det här fallet är den extremt höga personen Syd Berret som var frontfigur i Pink Floyd innan deras stora kommersiella genombrott med ”Dark side of the moon”. 
Det härliga med den här psykadeliska fullträffen är att texten tycks vara skriven av en 5 åring, men i själva verket är skriven av en ung nerknarkad man i 20 års åldern. Den handlar i stora drag om en pimpad cykel, en klan av pepparkaksgubbar, en rödsvart kappa och en mus som heter Gerrald.

Jefferson Airplane – White Rabbit
Jefferson Airplane är lite av det ultimata knarkbandet och deras höjdarhit White Rabbit är kanske knarkgenrens okrönta signaturmelodi.
Låten handlar delvis om Alice i underlandet, som enligt medlemmarna i Jefferson Airplane måste varit hög som ett hus när hon trillade ner i kaninhålet, vilket jag till viss del kan hålla med om efter att ha sett filmen.
Slutklämmen med textraden ”Feed your head, feed your head” är låtens höjdpunkt.

The beatles – Lucy in the sky with diamonds
Från att mest ha gjort trallvänlig fjortis-rocknroll bestämde sig beatles 1967, förmodligen insperarade av flowerpower- trenden från staterna, för att producera en tvättäkta kannabisdoftande knarkplatta. Resultatet blev skivan ”Sgt. Peppers lonely hearts club band” med låten ”Lucy in the Sky with Diamonds” som sägs handla om en LSD tripp.  Detta är inte särskilt svårt att tro då de signifikanta orden i själva låttiteln går att förkorta ner till just bokstäverna L, S och D.  John Lennon förnekade innan hans död att låten handar om just LSD, så vi får väl anta att följande textrad är hämtad från verkliga livet, tills motsatsen är bevisad:

”Follow her down to a bridge by a fountain,
Where rocking horse people eat marshmallow pies,
Everyone smiles as you drift past the flowers,
That grow so incredibly high“

The doors – Love street.
Egentligen hade jag nog kunnat välja vilken låt som helst med The Doors men valet föll på den här personliga favoriten.  Texten sägs handla om den gata där Jim Morrison och hans flickvän brukade sitta och titta på hippies som gick förbi, men texten är ganska konstig och osammanhängande, så den hade nog kunnat handla om precis vad som helst. Det mest nerknarkade partiet i låten är Morrisons monolog i mitten där han svamlar lite om någon typ av affär med varelser som han kikar in i. Monologen i sin helhet:

I see you live on Love Street 
There's this store where the creatures meet 
I wonder what they do in there 
Summer Sunday and a year 
I guess I like it fine, so far

:S 

Hur som helst är låten en riktig rökare i krysset, och låtens glada trallvänliga melodi gör en riktigt glad inombords. Det är bara att nynna med!

Bonuslåtar:

Canned Heat – Going up the country
Om inte den här låten får dig att vilja röka några mystiska svampar, kapa en blommig folkvagnssbuss och köra upp till Haparanda och bli ett med naturen så kommer ingen låt att få dig att vilja det. En klassiker.

The Doors – The Crystal Ship
En soft knarkare med ett helnyktert pianosolo av bandets genialiska organist, Ray Manzarek.

Steppenwolf – The Pusher
Den här låten hymlar inte med knarkreferenserna. Den går rakt på sak och har ett trevligt gung.


Länk till listan: Knark

No comments:

Post a Comment