Thursday 16 October 2014

Milongan - en musikhistorisk tillbakablick

Vi har ju några nytillkomna musikveckor-konsumenter och det är dags att ge dem en duvning tango. Dock tänkte jag hålla mig till musik och dansformen "Milonga" idag, som har en intressant historia.

Spotify: spotify:user:andershaverdal:playlist:75FN5YSJh2hQDXNcDx5Zmt
Url: Milonga - musikhistoria

En "Milonga" kan vara tre olika saker, en musikstil (som denna blogposten handlar om), en dans som ofta dansas på tangodansställen (och man dansar typiskt till Milonga-musik), eller ett dansställe där man dansar tango. Jag är själv konsumerar, dansar och besöker milongas ett antal gånger i veckan och är därmed att betrakta som en Milongafantast.

En milonga, musikstilen, är baserad kring rytmen nedan:

Man kan också illustrera den som [1] 2 3 [4] [5] 6 [7] 8
Det finns andra rytmvarianter i Milonga, men de är baserade på just den rytmen. Rytmen är typisk för en Habanero. Den kändaste habaneron är från operan Carmen av Bizet som ligger först i playlisten. Lyssna på första rytmen, detta är Habanero-rytmen.

Stycket från Carmen är ingen Milonga, det är en fransk take på en Habanero. Habaneron exporterades från Kuba på 1800-talet. Den uppkom bland slavar som flydde från slavupproret på Haiti till kuba på slutet av 1700-talet. Habanero-rytmen är tydligen en typisk sub-sahara-rytm som härstammar från typ Kongo och Ghana. Habaneron är enligt många forskare en mix av afrikansk rytm och spansk dansmusik kallad contradanzo. Det lilla jag hört av contradanzo kan det närmast beskrivas som temat i filmen "Sällskapsresan".

Hur kom då milongan till? Det är inte helt utrett, men någon gång i mitten av 1800-talet, i Buenos Aires och Montevideo uppstod Milongan, som någon form av blandning mellan den mycket populära Habaneron, Mazurka, den uruguayansk/afrikanska Candombe-musik, och gud vet vad.

Jag har inkluderat en Mazurka från Chopin, samt en Candombe från Uruguay. Ni får gärna försöka förstå kopplingarna.

Hur som helst, i mitten av 1800-talet, började "compadritos" dvs de unga hippa kidsen i Buenos Aires och Montevideo dansa milonga. Detta var alltså innan tangon uppfunnits. I några lite äldre Milongas tror jag mig höra lite av Candombe-rytmerna, lyssna tex på Azabache. Naturligtvis är dock habanero-rytmen mest tydlig.

Hur dansas då Milonga? Den är nära besläktat med tangon, men mycket mindre teknisk, mindre svulstig mer lekfull. Man skulle kunna säga att om tangon är en skitnödig kulturtant är milongan "en glad skit".

Se tex denna video där Milonga Criolla av Canaro dansas

Tyvärr finns inte Milonga Criolla på Spotify så jag slängde in Silueta Porteña istället, av Canaro med samma sångare Roberto Maida. Mycket vacker!
Vi det här laget bör ni vara välbekanta med Milonga-rytmen och kan lätt ta till er lite snabbare milongas, tex Arrabalera också Canaro (med lite mellansnack av orkestern?) eller varför inte Flor de Montserrat av Biagi. Den har en lite sönderhackad milongarytm men ändå tydlig. Andra av mina favoriter är Donatos Ella es Asi. Eller varför inte den oerhört rytmiska La Cicatriz av Juan D'Arienzo?

Sist slänger jag in en lite mer modern milonga, Narigón av Melingo.

Så var det med det. Ge er nu ut till grannar, bekanta, arbetskamrater och släktingar och berätta allt ni vet om milonga, habaneros och tangons historia.




No comments:

Post a Comment