Friday 24 July 2020

Les Twins - Musik från Telmas detektivbyrå



Ok så idag avnjuter vi en kollaborativ lista ifrån mig och min dotter Telma, med musik vald att dansa till av kanske ett par av världens bästa dansare.

Jag älskar att se på dans. Främst popping, locking och breakdance och dylika stilar.

Ett par av utövarna som seglat upp på radarn det senaste året är dans-duon Les Twins. A.K.A Laurent Nicolas Bourgeois och Larry Nicolas Bourgeois.

Mycket hiphop, rap och trap här och dylika stilar.

Två franska identiska tvilling-bröder som då dansar väldigt mycket. Och modellar en del. Man kan inte förneka att dom vunnit på lotto när det gäller gener, både i looks och fysisk kapacitet. Enligt skrönan kunde dom börja gå redan vid 6 månaders ålder. Och gissar att dom började dansa strax efter.

Dom har gjort det lite grann till en grej att även dansa som tvillingar, i synk osv. Och har en makalös förmåga, även bortsett från inövad koreografi, att förutse varandras rörelser i battles och dylikt. Det är stundvis som att sjunka ner i en fåtölj och titta på eld.

Finns gott om med dansare som gör samma sak, men det jag fastnat för mest är deras drift att berätta historier genom sin dans, förutom att bara utföra coola moves.

Lyckligtvis för dagens listas skull så har dom också bra musiksmak som dom väljer för sina dansnummer.

Vi limmade lite på det tillsammans, jag och Telma. Så Telma startade en detektivbyrå. Varje gång vi hört en fet låt i deras videos så har jag outsource:at uppdraget till henne att leta upp den. Och dagens lista är till stor del en förtjänst av hennes hårda arbete i eftersökningar.

Utmaningen har också delvis varit för oss att filtrera ut material som funkar även som fristående lyssning, många darlings har dödats (många låtar känns haltande eller tjatiga när man plockar ut dom ifrån kontexten av ett dansnummer).


Nog om det, låt oss gå till musiken.


Les Lista

Intrepidity feat. Mr. Carmack

Underbart material för popping/locking, som Laurent ofta använder.

6LACK - Free

Ricardo Valdez Valentine, Jr. En snubbe som till synes sällan verkar misslyckas med att leverera sköna slingor, och rättmätigt nominerad för tre Grammys.

Miguel - Vixen

Fint soul-häng. Miguel Jontel Pimentel (namnet yo). Skådespelare och musiker, fyra studioalbum än så länge. Sugen på mer.

RoxXxan - Too Fucking Facety

Nu växlar vi om för en stund. Tungt och gött.

Transcript pappa/Telma:

Jag: Fan han är en ganska sjysst rappare.
Telma: Det är en tjej.
Jag: No way
Telma: Yes, way
Jag: Det är ju en dude
Telma: Låter som en tjej
Jag: Du har fel
Telma: (två minuter på google)

(skäms lite här med tanke på min i övrigt hyfsat goda auditiva förmåga)

Det är ju då en tjej, LBQT-aktiv och gjort mycket grymma grejer-

Skrillex - Recess

Hörde direkt att Skrillex var inblandad. Men lät henne spendera timmar på att leta. Satt med en kopp kaffe och ett schack-parti under tiden.

Älskar "Fatman", lika ikonisk som dom där som narrate:ar filmtrailers.

Mark Ronson & co - Ooh wee

Catchigt och nice. På denna sidan 2000-strecket men för tankarna till 90-talet.

Monique Bingham & co - Deep in the Bottom

Lite härliga Afrikanska rytmer skadar aldrig. Skön vocal och härlig ljudbild.

Stormzy/H.E.R - One Second

Växlar ner lite igen.

Väldigt fin, men herregud vad dom borde ha insett hur överflödig rappen är och gjort en riktig låt istället.
Väldigt fin kvinnlig vokalist, Gabriella Wilson. Sitter på radarn. Regnar priser över henne just nu. Och hon kan spela fem olika instrument. Bara en sån sak.

Kehlani - Gangsta

Klassisk "modern" röst och hyfsad förglömlig låt, men gillar ljudproduktionen trots autotune å mög. Gillar hennes stämma väldigt mycket.

SCH - Genny & Ciiro

Liten skön, lugn, och abrupt avslutning. Ytterligare en producent som fastnat lite.

--

Ok lite bonus-klipp

Finns många som sagt som kan dansa med coola moves. Med det jag gillar med dessa dudes som tidigare nämnt är att dom försöker gestalta historier, och känner in dansen som en form av berättande. Fri tolkning för beskådaren så klart. Här kommer lite exempel på det.




Förutom att vara svinduktiga dansare så är dom även grymma koreografer. På det ämnet är kanske detta en av deras kronjuveler. För att citera en av mina tjejkompisar som hållt på en del med locking/break - "OMG makalöst"




Om man bemödar sig med att lära sig dansa i en rullstol så förtjänar man en mention. Det sägs att dom gick med i tävlingen bara för att dom blev uttråkade efter en avslutad världsturné tillsammans med Beyoncè. Stackars medtävlare..




Slutligent ett lugnare och väldigt fint nummer


No comments:

Post a Comment