Wednesday 14 October 2020

Låt oss fokusera på Depeche Mode

 



Ok, så Depeche Mode-fokus-krigarna är färdiga med sitt uppdrag. Efter 14 studio-album är vi nog lite utmattade, men här kommer en destillerad sammanställning av gräddan.

Nedan följer lite kommentarer ifrån maffian, album för album, men..

 TLDR - Listan

--

Speak & Spell

Anders L - "Egentligen borde jag hata allt på denna skivan, med tanke på den löjeväckande produktionen, skrala arrangemanget och amatörmässiga sången - men det gör jag inte. Många låtar är helt enkelt för bra och arrangemanget håller sig på rätt sida charmgränsen."

Vinnarlåt: Photographic

Jonas - "Detta är en av mina all time favourites av Depeche. Hur kan den komma bredvid förra bottennappet? Avskalad men mäktig"

Pontus - "Lite mer intressant och mörkare. Suggestiv. Låten är i vanlig ordning rätt simpel (Särskilt vers/melodi)  men räddas av arrangemanget och stämningen. En av de bättre på skivan trots sned-sång delux"


A Broken Frame 

Gugge - "Både steg fram och bak. Jag gillar Martin Gores kompositioner men Dave Gahan får sjukt mkt bakläxa på falsksång. Omslaget är så snyggt! Vänsterimagen har kickat in, dock inte i texterna.."

Vinnarlåt: Nothing to Fear

Anders J - "Åh, den här har gått varm! Min favvo-instrumental och lätt med i top 10 DM all time. Låten har cementerat fast en svårdefinierad känsla av mystik, oro och förväntningar"

Pontus - "Instrumentalt. Doftar FastTracker och gammal Amiga-demo. Helt ok melodimässigt, men egentligen inte mycket att hänga upp i julgranen. Det bästa med låten är kanske att ingen sjunger"


Construction Time Again

Anders J - "Läste på wikipedia att Martin Gore varit på en Einstürzende Neubauten konsert innan de började jobba på den här albumet och det märks på temat! Dock känns det nästan lite kitchigt, 'Nu skall vi leka lite industri och göra låtar med hammarslag och sånt!'"

Vinnarlåt: Everything Counts

Jonas - "Mäktig. Den hade nog tjänat på lite fläskigare produktion, man hör ju hur fet den är live"

Anders L - "Jag är nästan 100% säker att detta är Depeches bästa låt även om jag hört ca 10% av deras katalog, inkl inledningen på denna fokuslista.Sånt jävla drag, olika fina sektioner i låten, synthsolot! och “turning point in a career”, “it’s a competitive world” som slängs ut. Nä 10/10 på denna låten"


Some Great Reward

Jonas - "Likadan skiva igen. Några bra, några dåliga och något direkt kriminella av Martin Gore."

Vinnarlåt: People are People

Gugge - "Lite uttjatad denna med, dock känns det gött att den var en hit trots långa okonventionellt instrumentala partier mitt i låten. De har dragit på alla industriella växlar på denna plattan no doubt. Fint outro"

Anders L - "Klassisk gnisselinledning. Lite uttjatad men helt klart en bra låt"


Black Celebration

Pontus - "I linje med titeln känns den rätt 'mörk'. Ganska stark och ganska jämn skiva! Flera riktigt bra låtar (och några halvdana)Tycker att dom börjar hitta hem till sitt sound. Mer arena och depp. Körerna/sångproduktionen är mycket tightare och snyggare. Inte 100% överens med soundet alltid, men det blir bättre"

Vinnarlåt: Stripped

Anders J - "Så snyggt att bygga låten på en ned-pitchad motorcykelmotor! ZZ-top måste vara avundsjuka! Snyggt outro också!"

Gugge - "Wow, sticker ut i en klass för sig på denna skivan helt klart. Personlig favorit utan tvekan. Gillar till och med att han kör samma verstext två ggr. Finns en hel del låtar av andra artister där de gjort detta med framgång"


Music For the Masses

Pontus - "Väldigt jämn men rätt dyster historia. Dom mer naiva och charmiga elementen är helt utraderade. Istället får man lite mer safe:a arr med fm-piano och mycket reverb. Mycket samplade instrument, vilket ibland får mig att fundera på hur låtarna hade låtit med riktiga instrument..."

Vinnarlåt: Never Let Me Down Again

Anders L - "Otroligt mäktig inledning. Synthig och poppig samtidigt. Känns som låten är 80% från en riktigt dänga, men slår inte riktig in spiken helt. Men en stark låt!"

Jonas - "Urstark öppning. Här finns ju något som liknar riff, och härlig melodi. Både vers och refräng levererar. Så mustigt och svulstigt. Jag vill vara en av de 60 000 i publiken som står och vevar!"


Violator

Rikard - "Okej, Violator var ganska bra överlag"

Vinnarlåt: Enjoy the silence

Rob - "Ord känns överflödiga (pun intended). Tveklöst deras kanske största kommersiella hit ..Lustigt när jag tänker på det, jag har sett dom live typ fyra gånger tror jag, men har aldrig hört dom själva sjunga refrängen en enda gång. Det tar alltid publik-havet hand om."

Jonas - "Inget mer att säga här"

Emil - ""


Songs of Faith and Devotion

Pontus - "Lyssnar på låtarna…Hmmm..Är det något religiöst tema? Kollar titlen på skivan igen. Ah. Makes sense. En klart intressant utveckling som band. Mycket mer rockigt och live-aktigt sound"

Vinnarlåt: In your room

Anders L - "Känns som att Sneaker Pimps har denna låten som förlaga för hela sitt band. Låten sitter inte riktigt ihop men jag tycker den pekar i en spännande riktning"

Emil - ""


Ultra 

Anders J - "Nu närmar vi oss okänt land!"

Vinnarlåt: It's no good

Jonas - "Fan vilken radiorökare detta var. Ett tag spelade de knappt något annat på radio, detta var typ var fjärde låt. Jag tycker den är fet"

Pontus - "Ganska bra hit, men är inte jätteförtjust i arret med dom svepande rymd-padsen. Tycker faktiskt hela prodden låter lite tunn. Sänk padsen, upp med basen. Svagt avslut och kass fade som vanligt"


Exciter

Anders J - "DM på 2000 talet, hur kommer det här gå!?"

Vinnarlåt: Dream on

Anders L - "Ganska spännande låt. Skivan börjar bra. Bra mix mellan akustisk gitarr och elektronisk ljudbild"

Pontus - "Är det en grej att det måste vara en låt med bluesig-gitarr a la Personal Jesus på varje album? Lite formulär varning. Fina trummor. Lite sköna subtila synthljud. Låten är iofs. faktiskt inte så tokig. Klart godkänd!"


Playing the Angel

Rikard - "För min del är detta det sämsta de gjort enbart baserat på att jag hade så satans tråkigt när jag lyssnade"

Vinnarlåt: Precious

Pontus - "Stark låt som känns extremt mycket Depeche formulär A. Kanske inte det mest originellaste i katalogen, men den melankoliska melodin och hooken är kalas"

Rob - "Helt enkelt en bra synt-låt. Dave på bra nivå, märks att han jobbat på stämman sen knark-åren. Bra ljud-prod och fina slingor"


Sounds of the Universe

Pontus - "Retro-feeling, Gore har dammat av analogsyntharna från 80-talet. Soundet på skivan är klart roligare och mer personligt än förra skivan."

Vinnarlåt: In Sympathy

Anders L - "Fortsatt trevlig synthljud och trummor. Det är ett lyft på denna skivan. Återigen förvånansvärt bra och poppig sång. Låten kunde lätt ha gjorts av nått ungt hippt synthpop band med Alexander Bard som låtskrivare. Stark!"

Jonas - "Gitarren börjar kännas enligt formulär 1A. Men göttig elektronik, bra melodi i sången i versen. Refrängen inte lika bra. Men jo, detta är rätt bra"


Delta Machine

Pontus - "Tråkigare ljudbild än förra skivan vars retro-vibe ändå funkade rätt bra. Detta känns överlag förutsägbart, återanvänt, modernt och ganska tråkigt"

Vinnarlåt: My Little Universe

Anders J - "Fin avskalad ljudbild och är det en 303:a som letat sig in i slutet!? Hemskt reverb på den men en A for effort!"

Anders L - "Nu börjar det bli minimalistiskt på riktigt. Det är fan rätt najs. Mullrande fin bas efter 1:30"


Spirit

Pontus - "Lite autopilot och inte så många överraskningar. Men ändå relativt habilit. Tycker att produktionen/arren är ok, men kanske inte jättespännande. Tycker ändå plattan är en step-up från förra skivan"

Vinnarlåt: Cover me

Anders J - "Hoppades på en björk-cover här men det var det inte. Snygg slideguitar eller vad det är, lite Albatross-vibbar. Trist sång men spottar upp sig i slutet med 4/4 och arpeggiator"

Rob - "Jäkligt trevliga slingor. Särskilt mot slutet. Lite JMJ varning. Helt ok text också. Men Dave verkar ha tappat gnistan"


Neggo-reel

Anders J (Speak and Spell, "This aint no disco") - "Har inte reflekterat över hur kass sång det är, Dave låter som en sur muttrande fotbollshulligan."

Gugge (A Broken Frame, A Photograph of You) - "Herregud... saknar nästan Vince Clarke nu"

Jonas (Construction Time Again, "It Doesn’t Matter") - "Det här är ju inte ok. Alls"

Jonas (Some Great Reward, "If You Want") - "Släpigt och mögigt"

Anders L ((Black Celebration, "World full of nothing") - "Lite halvvissen ballad"

Pontus (Music for the Masses, "Little 15") "Tja, det detta var inte så kul. Trots orkesterpukor. Ogillar texten. Slutet skrattretande jättedåligt. (Men ingen fade i alla fall)"

Anders J (Violator, "Blue Dress") - "Sämsta klänningen hittills, lyssnar mycket hellre på Dressed in Black eller New Dress alla gånger, tråkigt tråkigt"

Pontus (Songs of Faith and Devotion, "Get Right With Me") - "Scratching, fräscht. Not. Fast det var det såklart ’93. Ännu mer pekoral-religiös-känsla. Hemskt grötig produktion"

Jonas - (Utra, "Jazz Thieves") - "Tänker inte ens kommentera"

Anders L - (Exciter, "Comatose") - "Denna passerade in i ena örat och ut ur andra utan att göra något som helt intryck"

Rob - (Playing the Angel, "Macro") - "Meh.. Jobba lite hårdare, ni är miljonärer"

Pontus - (Sounds of the Universe, "Peace") "Tyvärr är låten ganska hemsk, särskilt refrängen"

Anders J - (Delta Machine, "Slow") "Ja, det var ganska slött och ointressant"

Jonas - (Spirit) - "Vilket skitalbum att sluta med. Som än ännu blekare kopia av förra skivan. Så trist"



Over and out.





No comments:

Post a Comment