Friday, 7 January 2022

Tvåg

När man pratar om de vanligaste ämnen som låttexter handlar om så brukar man säga att kärlek alltid har varit nummer ett. Det stämmer faktiskt i alla länder utom ett, Tyskland, där kärlek först kommer på en 34e plats, precis före källsortering och tätt bakom miniräknare. Förstaplatsen i Tyskland kniper infrastruktur precis före robotar. Eftersom kärlek är ohotad 1a nästan överallt så är det nästan mer intressant att tala om vilket ämne som är nummer två. I Sverige så är sommaren ohotat 2a. Nästan alla låtar i Sverige som inte handlar kärlek handlar om sommaren. Med låtar som "Sommaren är kort", "Sommarnatt", "Juni, juli, augusti", "Sommartider", "Sol, vind, och vatten", "Vilken härlig dag", "Sommarkort", "Sommar och sol (Markoolio)", "Sommar och sol (Sven Ingvars)", "Sommaren i city", "Ingen sommar utan reggae", "Här kommer sommaren", "Små lätta måln" och "Öppna landskap" fullkomligen dränks vi i musik som handlar om har satans jävla härlig sommaren är. I princip har traditionen startat av de gamla goa vis-sångarna som Evert Taube och Cornelis Vreesvijk och har sedan hållits vid liv mestadels av män från det stora köttberget som Per Gessle, Ted Gärdestad, Tomas Ledin, Uno Svenningson etc. Kvinnor skriver inte låtar om sommaren, de är helt förpassade till kärlek vilket jag tycker är lite intressant. En annan intressant grej är ju att artisterna verkar anpassa sig till den svenska marknaden så väl. Ta Per Gessle som exempel. Först var det Gyllene tider som snittade 50% sommarmusik, sen blev det Roxette och engelska texter och då var vi nere i 0% sommarmusik. Till sist så startade han sin egen solokarriär och då var vi tillbaka på 50% sommarmusik. Nu har jag skrivit något enormt länge om svensk sommarmusik helt utan styckeindelning och jag känner att det nog får räcka nu eftersom listan inte alls handlar om svensk sommarmusik.

Vi letar oss vidare väster ut, eller ja, öster ut funkar ju också då jorden faktiskt är rund, och hamnar i staterna. I USA erhålls andraplatsen helt ohotad av tåg. AHA TVÅÅG! - tänker ni, -Nu fattar jag, det var ju en riktigt dålig ordvits. Tack säger jag då och fortsätter med att berätta att tåget har varit enormt viktigt för Nordamerikas utveckling och det har avspeglat sig i musiken. I princip hälften av alla tidiga blues och folksånger handlar om tåg i någon utsträckning och det är en tradition som forfarande är relativt intakt. Tåget är också en symbol för frihet och förändring vilket såklart tilltalade de tidiga svarta musikerna extra mycket. En typisk amerikansk bluestext handlar om att ens kärlek har lämnat en och man liftar på ett frakttåg till Tennessee eller Georgia eller något sånt och sen kanske några klagomål om att det faktiskt var bättre förr när tågstationen i den lokala byn fortfarande var i bruk. Den artist som har skrivit överlägset flest låtar som handlar om tåg är Johnny Cash som skulle kunna fylla en trippel CD med bara låtar om tåg, och då tog jag nog inte ens i. Sjukt produktiv snubbe det där.

Ja, nu blev det inte mycket tid över att skriva om låtarna jag valt men ni kan väl göra lite egen research om ni är intresserade, vad fan vet jag. Listan handlar iaf om tåg som ni kanske kan räkna ut vid det här laget. En kul uppgift kan vara att vara lite lyhörd för tågrelaterade ljud och läten i låtarna. Det finns en hel del. Här är listan! 

No comments:

Post a Comment