Thursday 8 September 2022

Omstöpta Amerikanska Evergreens

 "Evergreens" är ett fascinerande koncept, dvs låtar som håller år ut och år in, spelas in om och om igen i olika former.

Här är en lista på fem amerikanska "Evergreens" (mer eller mindre) och fem annorlunda versioner av dem. Känns som en lista där man kan hitta många fler och kanske bättre exempel, så jag lämnar åt lyssnaren att knåpa ihop sin egen lista och försök pracka på oss andra. Här är min.

1. Nat King Cole - Nature Boy

Nature Boy är en äkta "Evergreen" och fantastiskt smäktande låt. Nat King Coles version är den "äktaste" även om många storheter spelat in den, bland annat David Bowie.

Låten har en intressant historia. Den skrevs av eden ahbez (han stavade alltid sitt påhittade nann med små bokstäver), en riktigt underlig proto-hippie som bodde under L:et i Hollywood skylten (vilket av de två L:en förblir ett mysterium, men spelar väl kanske inte någon jätteroll) under 40-talet. Han levde ett asketiskt liv klädd i sandaler och var en tidig raw food entusiast. 1947 sökte han upp Nat King Cole och gav honom "Nature Boy". Nat King Cole började framföra den och publiken älskade låten och det blev Nat King Coles första hit.

eden ahbez spelar flöjt


2. Grace Slick & The Great Society - Nature Boy

Grace Slicks claim to fame är som sångare i Jefferson Airplane. Dock spelade hon först i bandet The Great Society. Ett hippie-rockband i samma anda som Jefferson Airplane. Flera av låtarna som gjordes kända av Jefferson Airplane kom faktiskt från Great Society (ex White Rabbit och Somebody to Love, den senare skriven av Grace).

Grace Slick

Den smäktande "Nature Boy" förvandlas till en psykadelisk rocklåt där man inser hur bra kompositionen är. Grace Slicks kalla röst passar perfekt när hon berättar om naturpojken vars gudomliga visdom består i "Love and be loved in return".

3. Frank Sinatra - I've got you under my skin

En kanske ännu större Evergreen som blivit en av Frank Sinatras paradnummer. Skriven av Cole Porter, en av de riktigt stora Amerikanska låtskrivarna som skrivit superhits som "Begin the Beguine" och "Night and Day".

4. Neneh Cherry - I've got you under my skin

Här har Neneh Cherry, den enda person inom den brittiska punkscenen som delvis är uppväxt utanför Hässleholm, främst lånat texten från refrängen men i övrigt knåpat ihop en mörk hiphop-dänga som användes för att samla pengar till förmån för AIDS-offer 1990.

Neneh Cherry 1989


5. Hank Williams - Hey, Good Lookin'

Alla har väl hört countryns största Hank Williams, tilltala en vacker kvinna och fråga vad för maträtt hon tillagar och ifall hon mot alla odds har lagat en matlåda till honom också. Och har ni inte det har ni hört den nu, och då är det bannemej på tiden. Älskar det släpiga kompet och Hanks gälla stämma i konstant joddlande läge.

Hank Williams hankade sig fram som musiker


6. Mose Allison - Hey, Good Lookin'

Jazz och bluespianisten Mose Allisons version är diametralt motsatt Hank Williams original. Struttig, lätt frenetisk och jazzig som satan. Mose Allison har en av musikvärldens coolaste sångröster och inget joddlande här.

Mose Allison


7. Glenn Miller Orchestra - I dream of Jeannie with the light brown hair

Eftersom Bing Crosbys version av denna låte inte finns på spottan får ni nöja med en instrumental version med Glenn Miller Orchestra. Detta är en egentligen en äldre låt, från mitten av 1800-talet av Stephen Foster med det ganska tunga smeknamnet "The Father of American Music". Han har bland annat skrivit klassiker som "Oh Susanna" och "Swanee River".

8. Stina Nordenstam - I dream of Jeannie with the light brown hair

Sveriges mest kultförklarade artist, nu när Jakob Hellman kommit ut som kändis, är Stina Nordenstam. Hennes elgitarr version av "I dream of Jeannie" var med på hennes udda coverskiva "People Are Strange", och var en av de mer lättillgängliga låtarna där.

Här är ett av få klipp där man kan se Stina sjunga live https://www.youtube.com/watch?v=tMO64-8-zBQ

... och hon stängde ögonen

9. Don Gibson - Sea of Heartbreak

Sea of Heartbreak från 1961 är en riktig tung tårdrypande country crossover hit som har allt. Plinkig gitarr, kvinnokörer, manskörer och en riktigt fin komposition. Kanske ingen äkta "Evergreen" men har allt som behövs.

10. Johnny Cash - Sea of Heartbreak

Johnny Cashs "American"-skivor är med rätta ansedda som moderna klassiker. Han gör covers på diverse amerikanska låtar med allt ifrån Beck, Soundgarden och ... Don Gibson i enkla avskalade versioner. Med Tom Petty på kör, visar att låten håller även för detta.

Johnny Cash ger ordet "Sliten" ett ansikte






No comments:

Post a Comment