Thursday, 23 February 2023
Drömteater
Friday, 17 February 2023
Ersättningslistan
Snabbt påkommen ersättningslista!
Jag har länge haft en samling otroligt onödiga svenska covers liggande på jäsning. Aldrig riktigt bra nog för en riktig lista, men tillräckligt intressanta för att göra något av. Lika delar lyteskomik och bra musik.
God lyssning. *hukar*
Friday, 10 February 2023
BearBeats
BearBeats
Hallå alla monsterdiggare! Bara för att sno en älskad hälsningsfras! Hej på er som gillar fluffiga kaniner med! Men idag blir det välklädda herrar med gigantiska monstruösa björnhuvuden med röda lysande ögon som serveras.
Ja de brukar ju säga att goda ting kommer i tre. Efter två fantastiska monoartistiska (japp hittade nyss på det ordet!) listor så får jag väl inte vara sämre (detta är en ren slump jag lovar).
Idag är det ett tämligen sällsamt monotematiskt spektakel. En grupp, 30+ år av album och en sällsam musikalisk resa som inte kommer ta avstamp i deras första grupp Skulls! Nope vi börjar detta ljusaste av år 1993. Just för att då kom albumet, You are Teddybears! Och jäklar vad det bara blir bara BearBeats idag. Ibland, bara ibland kan jag binga en artist eller grupp som andra bingar serier. Oftast då artister som Zappa, Pink Floyd, Metallica, Beethoven eller Aphex Twin (odd mix jag vet). Men ja idag håller vi oss i gamla Svea. Min favorit bland svenska normbrytare och genrekorsare är just Teddybears som har producerat ett så vitt spektrum av låtar. Och jag har bingeat, hinkat i mig musikaliskt björngodis under den senaste månaden som energigivare under examinationsperioden. Teddybears STHLM får idag förgylla vår tillvaro. Det blir tio väldigt olika låtar med gästspel av Iggy Pop, Ward 12, B-52´s och Ceelo Green. Det blir allt från teatermusik till Dancehall. Låtarna kommer dyskronologiskt (japp hittade precis på det ordet också!). Bandet har stått för de fetaste av avslutningskonserter på Malmö festivalen (tror det var 2010) och det kändes som om hela torget skulle explodera. Just nu är världen i starkt behov av spegelbollsbjörnskallar (älskar samskrivingsregler i svenska och tyska) med mordiskt lysande röda ögon! För er som finner musikvalet något ostimulerande kan jag trösta med att detta är den i särklass kortaste lista jag komponerat i tid räknat 34 minuter.
Så utan svulstighet eller djupare beskrivning så låt er kastas in i Teddybears mystiska värld.
Initialt invaggad av ett stycke från teaterföreställningen Don Carlos, ett album jag kan rekommendera i sin helhet.
Vi ses på andra sidan!
42!
Listan: BearBeats
Teddybears - Best You Ever Had (Live "Svenska Idrottsgalan 2016")
Sunday, 5 February 2023
U2 Fokus. The big one.
Fem entusiastiska rådsmedlemmar i musikveckor gav sig ut på den spirituella resan för att få svar på den eviga frågan: Är U2 världens bästa rockband, eller är kejsaren naken?
Ni som inte var med på resan har troligen aldrig ställt er den frågan, och är inte heller intresserade av svaret. Här kommer det ändå.
Listan är ett resultat av att de flesta tyckte att U2 var ganska
tråkiga, och därmed har ganska udda låtar lyfts fram av algoritmen. De
flesta radiodängorna är borta och kvar är en samling med många relativt
okända låtar. En väldigt intresant topp 10 om du frågar mig.
De tre bästa skivorna:
Rikard sammanfattade rätt bra vad vi alla innerst inne känner redan innan vi börjat lyssna:
Många kvinnor tror jag gillar u2. Tror många 45 åriga kvinnor dagdrömmer om att de träffar bono på en pub i Dublin på sent 80-tal. Det börjar liksom med bara lite ögonkontakt. Men sen efter att ha pratat i timmar i baren delas det på en taxi tillbaka till hotellet. Väl där inleds en passionerad sexakt i vilket bono börjar nynna på den melodi som senare skulle bli låten One. När du vaknat morgonen därpå är bono spårlöst borta. Men du hittar en japansk origamisvan på kudden bredvid. När du väcklar upp pappret så står det skrivet "U & I 4 ever" med ditt röda läppstift som bono verkar ha tagit med sig som ett minne.
Något som kännetecknade det här fokuset var hur dåligt överens alla var. Vi kunde alla enas om att hela låtskatten var något av en golgatavandring, men vad som var bra kunde vi inte alls enas om. Detta skrevs om Joshua Tree, objektivt deras tredje bästa skiva.
Alltså jag försöker hitta något enstaka positivt att skriva om den här skivan men vilken skit det är. Fy fan.De tre första har ju något, men alltså satan så uttjatade. Where the streets have no name är minst dålig. With or without you kan jag tolerera. Avgå alla.
Efter att ha kommit igång var det många som klagade på viss örontrötthet. En vanligt återkommande anklagelse var att U2 var lite för enformiga
Bra med lite U2 detox över helgen. Fick ett konstigt sug efter metal och punk efter den där mellanmjölken
Det förekom också lite sarkasmer kring hur rebelliska U2 egentligen kändes. Onödigt retsamt kan man tycka.
U2's mest uppenbara hitlåtar fick en ganska tuff behandling, tex With Or Without You:
Jag ogillar WOWY för att kompostionen är extremt banal. Den är den vanligaste 4 pop-rock ackorden på repeat. Super Basic trummor och bas. Jätterepetativ, trist mellantempo. Detta är essensen av p4-rock. Låten som alla Andreas Johnson och Coldplays har byggt sin karriär på.
Friday, 3 February 2023
Chopin 🪵🪓
Frédéric Chopin föddes i Warszawa den förste mars 1810, debuterade tidigt, levde ett liv kantat av sjukdom och dog blott 39 år gammal i Paris 1849. Han omvälvde pianokonsten, livnärde sig från 21 års ålder på musikutgivning och pianolektioner och gav enkom ett 30-tal konserter i vuxen ålder och då framför allt i mindre sällskap. Fascinerande karl. Jag ska inte återge hela Frédéric Chopins liv (läs wikipedia-sidan för det, riktigt spännande).
Nej, idag ska vi snarare ta och lyssna igenom denna mästares olika musikstilar. Jag kommer göra det som jag gör det bäst: med chansningar och lekmannapåståenden. Låt smaka, för nu blir det klassisk fredag!
1. Ballade No. 1 in G Minor, Op. 23
Chopin använde begreppet ballad i bemärkelsen ett dans-stycke. Det finns såklart dansanta element i Chopins ballader, men det är nog mer rättvisande att kalla honom en pionjär inom den mer abstrakta balladen. Hans ballader har direkt influerat Franz Liszt och Johannes Brahms som efter Chopins förlaga skrev egna ballader.
2. Étude No. 1 in C Major, Op. 10
En étude är som jag förstår det en form av tekniskt övningsstycke för att utveckla tekniker på ett musikinstrument. Chopins étuder lade grunden för vad som vid tiden var ett revolutionerande sätt att spela piano. De är enligt källor på internet bland de mest utmanande verken att spela inom konsertpianorepertoaren vilket gör dem populära till dags dato. Helt enkelt svaret på den urgamla frågan: "Vem kan skriva den svåraste musiken?"
3. Fantasie-impromptu No. 4 in C-Sharp Minor, Op. 66
En impromptu är en 1800-talskomposition med avsikt att ge lyssnaren illusionen att stycket improviseras. Med andra ord finns det ingen specifik form associerad med impromptu-stycken, mer gott och blandat.
4. Mazurka No. 19 in B Minor, Op. 30 No. 2: Allegretto
Från att Chopin var 15 år 1825 ända fram till sin död 1849 skrev han minst 59 kompositioner som han benämnde som mazurkor. Begreppet mazurka refererar till en av de traditionella polska folkdanserna. Mycket har skrivits om huruvida Chopin visste något alls om polska folkdanser och polsk folkmusik, inte minst under andra halvan av 1800-talet efter Chopins död då konsensus var "Yes, Chopin visste allt om polsk folkmusik". 1921 publicerade dock någon tjomme vid namn Béla Bartók en essä vilket påstod att Chopin inte hade någon större aning om vad en mazurka var. Istället var han influerad av polsk nationalmusik under den framväxande nationalismen under 1800-talet, och inte polsk folkmusik. Kanske var Chopins mazurkor med andra ord världens mest utdragna killgissning?
5. Nocturne No. 1 in B-Flat Minor, Op. 9 No. 1
Termen "nocturne" avser ett ensemblestycke i flera satser som normalt spelas under en kvällstillställning. Chopin uppfann inte termen (termen är äldre, från 1700-talet) men han populariserade och vidgade begreppet, till stor del genom att bygga på former som utvecklats av den irländska kompositören John Field. Chopin höll John Field högt och såg honom som en av sina främsta inspirationskällor. Field å andra sidan var inte särskilt imponerad av Chopin. När Field träffade och hörde Copin 1932 beskrev han kompositören som en "sjukstuge-talang". Trots detta fortsatte Chopin se upp till Field och fortsatte ta inspiration från hans verk. Skrattar bäst som skrattar sist, John Field (vem fan du nu är?)
6. Polonaise No. 7 in A-Flat Major, Op. 61: "Polonaise-Fantaisie"
Polonäsen är ytterligare en av den polska nationaldanserna. Det polska namnet kan tydligen översättas till "gångdansen" och lär vara den mest uråldriga av de polska danserna som sedemera influerat europeisk tiodans (eng. ballroom dancing). Chopin skrev sin först polonäs när han var endast sju år gammal.
7. Prélude No. 15 in D-Flat Major, Op. 28: "Raindrop"
Ett preludium är ett kort musikstycke utan fast definierad form. Under barocken fungerade den som en introduktion till en efterföljande serie längre och mer komplexa stycken. Chopin omdefinierade formen till att kunna bestå av självständiga stycken och utmanade därmed den dåtida uppfattningen att kortare stycken inte värderades lika högt som längre och mer komplexa diton. Generellt bygger ett preludium på ett fåtal rytmiska och melodiska motiv som återkommer genom stycket, ofta i improvisatorisk stil.
8. Rondo in C Major, Op. 73
Rondo är en musikalisk form som innefattar ett huvudsakligt tema (stundom kallat "refrängen") som växler med ett eller flera kontrasterande teman.
9. Scherzo No. 2 i B-Flat Minor, Op. 31
En scherzo är en kort komposition, ibland en sats i ett större verk såsom en symfoni eller en sonat. Före Chopin hade scherzon en relativt väldefinierad form, men som vanligt vantolkade Chopin den existerande definitionen av begreppet och för Chopin karaktäriseras en scherzo av "rörelser av förtvivlan och demonisk energi".
10. Piano Sonata No. 2 in B-Flat Minor, Op. 35: "Funeral March"
En sonat innebär ursprungligen ett stycke som spelas, snarare än en kantat som sjungs. Vid 1800-talets början hade termen utvecklats till att referera till större verk. Pianosonater är ofta skriva i tre eller fyra satser (även om undantagen är rikliga). Frédéric Chopin komponerade tre pianosonater. De anses vara bland Chopins svåraste kompositioner både musikaliskt och tekniskt.
11. Waltz No. 2 in A Minor, Op. 34
Chopins valser följer givetvis den traditionella 3/4-takten men är vitt skilda från de tidigare Wienervalserna då Chopin valsen inte skrevs för dans utan för konsertframförande. Chopin skrev sin första vals vid 14 års ålder 1824 och fortsatte till sin död 1849. Totalt 36 blev det. Bangers hela bunten.