Friday 16 June 2023

SHITI POPPU #2

ÄNTLIGEN!

Här är den! SHITI PUPPU #2!!!! 

Alla blir precis tokiga!! VAD ÄR DET SOM HÄNDER!?

För er som inte var med på förra listan så handlar det alltså om Japansk City pop.

När Anders L sa att han såg fram emot nästa city pop lista så trodde jag inte mycket på det själv. City pop, likt många andra genrer består nämligen av 99% rent skräp och 1% absolut guld.

Att hitta dessa 10 låtar har tagit många timmar, till och med dagar. Men efter att ha fått ihop 10 låtar så fick jag ihop 10 låtar till av bara farten. Så nu sitter jag inne på både SHITI PUPPU #2 och SHITI PUPPU #3. Vet inte hur det gick till, men så är det iaf. Känns nästan lika spännande som att sitta inne på koderna till Rysslands kärnvapenprogram. 3an får vänta ett tag så att det inte blir för mkt av det goda. Kanske kan bli en extralista för en regnig dag.

OMEGA TRIBE
OMEGA TRIBE


Till låtarna.

1. Hiroshi Sato - SAY GOODBYE

Hade först tänkt att ta denna som sista låt på grund av låttiteln, men låten var alldeles för pepp för det så den fick vara först istället. Helvete så festligt det blev, helt tvärt emot, kul grej! Dunderskön låt med något filter på sången som påminner om autotune. Måste vara förlagan till det som existerar idag. Någon typ av frekvensmodulering med hjälp av ett klaviatur kanske? Någon kunnig kan säkert tala om vad det är.

Sato i sin studio


2. Mariya Takeushi - Plastic Love

Enligt utsago den mest kända City pop låten någonsin. Jag hade själv velat ha med en låt av Tatsu Yamashita. City poppens fadersgestalt. Men han lyser med sin frånvaro på spottan. Då får man ta till det näst bästa. Hans FRU!! OMG. Yamashita spelar både gitarr och producerar denna lilla pärla till låt. Soundet osar verkligen city pop. Någon typ av popifierad disco/soul hybrid som är svår att sätta finget på. Plastic Love fick sitt stora genombrott 2017 då den nyupptäcktes av ett gäng tiktockare och var starten på den revaival som genren har upplevt de sista åren med både Vaporwave och Koreransk city pop som avkommor. Inte favoriten på listan kanske, men underbart sound och verkligen "Tatsu" upp i dagen även om det är Takeushi som skrivit låten. Poppig värre.

Äkta makarna Mariya Takeushi och Tatsuro Yamashita i studion.


3. Taeko Unuki - Les Aventures de TINTIN

Asså. Detta kanske däremot är favoriten på listan. Vilken låt. Otrolig. Kanske är även den instrumentala delen vid 1:43 inspiration till undervärdsmusiken (vet inte vad den heter) till Super Mario Bros som kom ut senare samma år. Den har samma melodi till viss del fast mycket snabbare. Hoppas ni förstår vilken jag menar. Funkigt och charmigt med mycket pondus och underbara text. Eller jag föreställer mig iaf en riktigt bra text då jag älskar tin tin. Gillar framför allt det lugna partiet som börjar med "TIN TIN (franskt uttal), SNOOOOWY". Teako Unuki är en av City Poppens pionjärer då hon ingick i gruppen Sugar babe tillsammans med Tasuro Yamashita i mitten av 70-talet. Gruppen släppte bara ett album men gruppen och skivan anses vara lite starten på hela city pop rörelsen. Finns inte på spottan tyvärr.

Trodde att fönstret på denna bilden var en tvättmaskin väldigt länge.


4. S. Kiyotaka & OMEGA TRIBE - Never Ending Summer

Omega tribes kanske kändaste låt. Missade denna förra gången eftersom Omega Tribe förekommer i lite olika tappningar. Det finns ju även 1986 OMEGA TRIBE som också är kanon. Det är ju refrängen som gör låten lite grann. Alltid lika snygga produktioner. Mumma

Här är dem igen, OMEGA TRIBE. Snubben i mitten har samma tröja som på förra bilden. Pinsamt


5. Taeko Unuki - OUT OF AFRIKA

Forskade lite i denna låten eftersom det Swahiliska ordet för lejon, Simba, förekommer i texten. Detta långt innan Disney introducerade ordet för den västerländska allmänheten med lejonkungen. Verkar som att Teako bara tog med lite random swahili ord från savannen i låten. Random men sant. Uttalet på Out of Africa är extra gulligt. Out of AFURIKA. Enda city pop låten som har lite new ageiga inslag vad jag hittat hittils. Kanske är en slump. Men den är ganska härlig.

Taeko Unuki


6. Haruomi Hosono - Tokyo Rush

Ännu en legend. Frontfiguren från YELLO MAGIC ORCHESTRA som vi hörde förra gången. En av den elektroniska musikens pionjärer. Här är ett tidigt verk från skivan Paradiso som är otroligt organisk för att vara från YMO. Många city-pop-skivor på slutet av 70-talet handlar just om tropiska platser på jorden, som vi också såg på förra listan. Denna låten handlar om att sitta fast i tokyos rusningstrafik och att drömma sig bort till Honululu, som Japan så påpassligt bombade sönder några årtionden tidigare. 

Hosono


7. 1986 OMGEGA TRIBE - Stay girl Stay Pure

En ballad, med sax. Behöver jag säga mer?

8. Haruomi Hosono - Sportsman

Fantastisk text. Underbar låt. Charmfaktorn på solskyddsskalan är 50+. Här hör man verkligen synth- influenserna. Kraftwerk-klass tycker jag. Kanske tom bättre? Diskutera i grupp.

Snubben trodde han va cool...


9. Momoko Kikuchi - Adventure

Hade med "Mystical composer" från samma skiva på förra listan som Anders gillade så mkt. Så var tvungen at tillgodose hans begär med den andra riktiga fullträffen på denna skivan. Som förmodligen är en av de bättre skivorna från hela city pop eran. Sjukt snygg produktion och helt fantastiskt uttal på Adventure. ADUVENTUUUUUR. Även den lite halvt broken english raden "feeling should be fine" är gullig. 

Härligt med bad


10. Yumi Matsutoya (f.d Yumi Arai) aka Yuming - Broken Heart (gissar jag)

Japans mest kända musiker? Kan vara. Med hennes smeknamn Yuming är hon lite japans svar på Carola, om man får göra den jämförelsen. Kanske egentligen inte mest förknippad med just city pop, även om hon definitivt var med i den svängen när det begav sig. Denna låten är inte alls känd. Men jag fastnade för den ändå. Vet inte vad det är. Tror att det är melodin som påminner om "Fem myror" outrot som gör det. Fejdar är okej om de ligger sist i en lista. Ville bara ha det sagt. 

Yuming i aktion


Formatteringen var helt okej idag. Det ska ni vara glada över.

No comments:

Post a Comment