Friday 30 June 2023

Musikvärldens Guardian of The Galaxy

 


Herman Blount växte upp under fattiga förhållanden i Alabama, och gjorde en supersized reinvention av sig själv under namnet Sun Ra.


Numera är han hyllad som en pionjär inom afrofuturismen. Men så har det inte alltid varit. Under sin livstid visste andra i jazzvärden inte riktigt vad man skulle göra med den här märkliga personen, alltid klädd i konstiga kläder och med ännu märkligare musik. En person som dessutom hävdade att han kom från planeten Saturnus.


Sun Ra är konstig. Och så börjar vi listan med den första vinylsingeln han släppt, med en låt som heter just I am Strange. När andra musiker använde detta releaseformatet (med 45 rpm/minut), var det nog eftersom de trodde att deras låtar hade potential för att spelas på radio eller i jukeboxes. Men Sun Ra hade sannolikt inte alls samma motivationen. Snarare kanske så att han gillade numret 45 eftersom Jupiter roterar ett helt varv på 10 timmar, 45 minuter och 45 sekunder. Den enda “hit” hans singlar har gett är den typen som skapar förvirring motsvarande ett hårt slag mot huvudet.


Listan:

YouTube Music: 
https://www.youtube.com/watch?v=xz3o__1uAFo&list=PLGH2_vWRIMtQJ1ftRolo8E7hRnF5428aV
Spotify: https://open.spotify.com/playlist/6o9pPWZTfGMeZYLUmXLUyv?si=548989b7f3cc4c03



Jag hinner tyvärr inte sammanfatta låtarna var och en. Håll till godo

No comments:

Post a Comment