Tuesday 6 October 2015

Fina bitar med kvinnliga vokalister

Jag är svag för kvinnliga vokalister, inom alla stilar och former. Till denna listan har jag försökt sammanställa några trevliga spår utan att ta i från de enkla arkiven av välkänt och sönderspelat.

Listan

Lhasa De Sela
En relativt ny bekantskap. Detta spåret har redan blivit en klassiker på min egen lilla hall of fame. Lhasa avled tragiskt nog i cancer för ca fem år sedan, blott 37 år gammal.

Nancy Sinatra & Lee Hazlewood
Detta är en sådan där text som sprakar av dolda budskap och handlar säkert om knark. Arrangemanget är ganska annorlunda, speciellt mot slutet.

Françoise Hardy
Fransk romantik i ypperlig form. Hardy är omnämnd i Dylans texter, därför är hon bra.

Elizabeth Fraser
Perfektionisten och rösten från Cocteau Twins. Gör väldigt trevliga saker i sina soloprojekt.

Sibylle Baier
Denna låten, samt alla andra från Color Green är från Baiers egna sessioner med en rullbandspelare under tidigt 70-tal.

Vashti Bunyan
Efter att släppt en platta på 70-talet som dog direkt lade Vashti musikkarriären på hyllan. 30 år senare hade plattan långkokt sig till ett eget liv, och hon inspirerades till att plocka upp gitarren igen och spela in bl.a detta.

My Bloody Valentine
Detta spåret är med enbart för de underbart kaotiska harmonierna, samt för att Bilinda Butcher (!) verkligen vet var shoegaze-skåpet ska stå.

Melody Gardot
Efter den bikupan ställer vi tillbaka hörseln med en fin kontemporär jazzröst. Gardot blev påkörd av en bil 2003, och efter att ha legat i en sjuksäng i ett år började hon skriva och spela musik som hjärn-rehabilitering.

No comments:

Post a Comment