Friday, 30 August 2019

Samröre med Satan



Disclaimer: om någon känner sig obekväm med temat ber jag om ursäkt. Personligen tror jag varken på högre eller lägre makter, men respekterar om man gör det såklart. (Jag vill också understryka att lyssna på lite Satans-inspirerad musik inte automatiskt gör en till Satanist… på samma sätt som att lyssna på Reggae gör en till Rastafari)




Ja, säga vad man vill om Djävulen, men han har inspirerat till musik i alla olika genrer i alla tider. Det finns faktiskt s.k. bibelkunniga som hävdar att Satan, innan han ”föll till jorden”, var den ängeln som hade som uppgift att sköta själva lovsången till Gud – och därmed var den som chefade för själva musiken i himlen – Kanske är det därför också som Satan och rebellisk musik är så tätt förknippad? Sen ligger det någonting i att om man skall bli riktigt framgångsrik ”måste man sälja sin själ” 

Nåväl… Denna listan handlar alltså om artister som påståtts ingått avtal med Lucifer, eller som predikar hans budskap. Jag har avsiktligen hoppat över Norsk black metal (eftersom det vore för förutsägbart och musiken är både olyssningsbar och budskapet allmänt vidrigt) 

Hail Satan ;-) 🤘


Playlist: Samröre med Satan


Monday, 19 August 2019

Hutlösa Refränglösa Hits

Denna fokuslista samlar refränglösa hits vilket givetvis snabbt ställer frågorna
* Hur definieras en refräng?
* Hur definieras en hit?

Det är intressanta frågor som går att bråka om länge. Men istället för att besvara dem har vi använt Enya-principen: dvs bidragen är hits och saknar refräng - åtminstone för den som bidragit med dem! (som är någon av andersj, anderslarsson, robert, jonas, pontus).

Lista här 

1. Burial - Distant Lights
"Enligt rykten använder inte Burial någon musikproduerande mjukvara utan klipper och klistrar sina ljudbilder direkt som råa samplingar, lite som en digital motsvarighet till att klippa och tejpa i rullbandspelare. Detta skapar den lite skeva, stökiga och refräng-lösa strukturen. Tillsammans med den smutsiga,  underjordiska men varma ljudbilden blir den en skön värld - med fragment av dub, garage, bladerunner samt dataspelet Another World - att krypa in i.
Men är detta verkligen en hit? Njae, nästan, i alla fall om man räknar uppföljande album Untrue (citat från wikipedia):
“ The album was nominated for a Mercury Prize in 2008, losing to Elbow's The Seldom Seen Kid. Untrue experienced a 1004% sales increase in the week following the Mercury Prize awards ceremony,[41] allowing it to re-enter the UK Albums Chart and reach a new peak of number 58." "

2. Radiohead - Karma Police
"När dom blev stora. Fin text och arrangemang. Videon är också grym."

3. Queen - Bohemian Rhapsody
"Tror inte riktigt jag behöver motivera hitfaktorn."

4. The Books (feat Jose Gonzales) - Cello Song
"Jag kunde lika gärna valt originalet av Nick Drake, (som egentligen hade uppfyllt hit-kriteriet bättre). Samtidigt är den här covern väl så bra och värd spridas! Idag är låten en ‘klassiker’ i Nick Drakes katalog, men faktum är när Nick Drake uppträdde i London ’69 fattade folk inte grejen: “The folkies did not take to him; [they] wanted songs with choruses. They completely missed the point.” – Michael Chapman."

5. Jefferson Airplane - White Rabbit
"Tror inte riktigt jag behöver motivera hitfaktorn."

6. Howlin' Wolf - Smokestack Lightnin'
"När Howlin' Wolf började spela tidiga versioner av låten, tillsammans med Charley Patton på 30-talet, kallades den för 'hypnotic one-chord piece'. Det beskriver låten väldigt väl. Samma ackord och riff återupprepas hela låten på samma sätt men på något sätt intensifieras det med hjälp av Howlin Wolfs sång och munspel. Den låg som högst 11:a på Billboards R&B-lista 1956 och är en av Howlin' Wolfs mest ikoniska låtar."

7. Radiohead - Weird Fishes/ Arpeggi
"Weird Fishes/Arpeggi blev framröstad till Radioheads bästa låt på deras sub-Reddit.  Låten har en väldigt fri struktur och är egentligen 3 verser och ett outro. För mig är det kombinationen av melodi, de intrikata gitarrarpeggiona, dynamiken och drivet i trummorna som gör detta till en av mina absoluta favoritlåtar."

8. Lou Reed - Andy's Chest
"En av mina favoritlåtar. Låten är Lou Reeds hyllning till Andy Warhol efter Valerie Solaras nästan lyckade mordförsök på den samme.
Lou Reed och John Cale hade avbrutit samarbetet med Andy precis innan mordförsöket och Lou ville visa att de fortfarande var tacksamma för hans hjälp med the Velvet Underground.
Låten innehåller ingen tydlig refräng men väl ett långt intro och nån form av stick. Det är inte den stora hiten på skivan (Walk on the Wild Side) men Transformer-skivan får i allmänhet anses vara en hit"

9. Radiohead - Everything In Its Right Place
"Motivering, det här är en låt i 100% refräng kategorin och skivan var ju definitivt en hit:
Kid A debuted at the top of the charts in Britain, where it went platinum in the first week, and it became Radiohead's first number-one album in the United States. 
Albumet delade recensenter och fans i två läger efter den tidigare betydligt mer gitarr och rockbaserade Ok Computer. Här ett axklipp från wikipedia:
Melody Maker critic Mark Beaumont called the album "tubby, ostentatious, self-congratulatory, look-ma-I-can-suck-my-own-cock whiny old rubbish ...
samt motsatsen:
Brent DiCrescenzo of Pitchfork gave Kid A a perfect score, calling it "cacophonous yet tranquil, experimental yet familiar, foreign yet womb-like, spacious yet visceral, textured yet vaporous, awakening yet dreamlike"
Syntare eller Hårdrockare, fast på tidigt 2000-tal, I vilket radiohead-läger var du då det begav sig?"

10. Niklas Strömstedt - Sista morgonen
"Herr Strömstedt räknas väl lite till en av de gamla svenska musikaliska kulturskatterna. Har personligen svårt för ca 98 procent av vad han gjort. Men denna är fin. Alla romanser man haft ekar i huvudet."


Friday, 16 August 2019

Juni & Juli 2019


Inget eklektiskt tema denna vecka, utan bara låtar jag gillar just nu.

Jag har gått igenom en omtumlande tid de senaste månaderna. Musiken har varit ett ankare, och jag har av olika anledningar kört låtar av Nick Mulvey, Bon Iver, Paul Simon, m fl på repeat. Här är några av de låtar som betytt mycket för mig under sommaren som gått.

Friday, 9 August 2019

Czechlists Part 2 - Folk

Då var det dags för del 2 av Czechlistan, denna gång Folk.

Listan finns här


Lenka med Gun Hellsvik-look

Lenka Filipová - Zamilovaná (1981)
Tjeckiens svar på Joan Baez. Klassisk gitarrist och singer/songwriter.
Låten handlar om att hon är förälskad, ett inte helt nytt tema i singer/songwriter-kretsar.


En Tjeckisk Sven Wollter?

Jaromir Nohavica - Tri Cunici
(1994)
Detta är en barnlåt, som handlar om tre grisar. Jaromir är en av Tjeckiens största nutida poeter, från stålstaden Ostrava. Jaromir var anti-kommunist, men dök upp på listorna som informatör när järnridån föll. Det är lite oklart om han verkligen var informatör, listorna innehöll många namn.
Refrängen är Jaromirs tolkning av hur grisar låter.

Jaromir Nohavica - Peterburg
Mer av Jaromir. Låten handlar om tragisk kärlek i St Petersburg.


Kunde varit ett Bowie-omslag

Jana Kratochvilova - V Stínu Kapradiny (1997)
Tjeckiens svar på Björk med inslag av Prince. Kanske inte musikaliskt men i hur hon klär sig, uttrycker sig och hur många gånger hon byter artistnamn.

Richard gosar med micen

Richard Muller - Stesti je krasna vec
Låten skrevs av två kända songwriters Petr Hapka och Michal Horachek (blev nästan president vid ett tillfälle), men sjungs av en slovak (fast på tjeckiska).
“Lycka är en vacker sak” är låtens titel. Men, fortsätter låten, lycka köper inte Calvin Klein jeans, Marlboro cigs eller 5 kilo salami.

Jaroslav bygger sin whiskeyröst

Jaroslav Samson Lenk - Laciný Vino
Detta är låten man sjunger runt lägerelden. Det är uppenbart inte Jaroslav själv som sjunger i denna versionen. “Laciný Vino” betyder “Billigt vin” och låten handlar om någon som vaknar upp efter en hård natt med huvudvärk orsakad av undermåligt vin.

Bröderna Brontosauri

Brontosauri - Na Kameni Kamen
En lite pessimistisk låt som konstaterar att mänskligheten alltid kommer slåss och kriga, tills inget blir kvar, inte ens en enda sten ligger på en annan sten.
Brontosauri består av två börder. Banded lades ner 1994 men är fortfarande mycket populära.
När man bläddrar lite i albumkatalogen kan man se att de hade speciell smak när det gäller skivomslag.


Jaromir får hjälp med slipsen av sin betjänt

Jaromir Nohavica - Az To Se Mnu Sekne
En vals av Jaromir. Denna gång sjunger han på stark Ostrava-dialekt. “Az To Se Mnu Sekne” betyder ungefär “när jag kolat” och låten handlar om vad som skall hända när Jaromir dör.

Pavel - Den Rockande Stalin

Pavel Dobes - Zasnuby
“Låten beskriver våldtäkt på ett humoristiskt vis”, får jag den förklarad. Pavel Dobes sjunger även han på Ostrava-dialekt.

Ivan till vänster med sin Guitariano och ett halvhårigt fan

Ivan Mladek - Jozin Z Bazin
Ivan Mladek är komiker. Låten handlar om ett träskmonster i Mähren (södra Tjeckien), som äter folk från Prag, typiskt när de åker på semester.
Ivan har även uppfunnit sitt eget instrument Guitariano”.


Prosím!

Monday, 5 August 2019

Den svenska musikexporten




1. Timbuktu - Falken
Blev en sista minutenändring eftersom den släpps idag och går varmt i inlärningssyfte.

2. Östen Warnerbring - Femton minuter från Eslöv
En Burt Bacharach cover. Finns mycket att älsa i denna låten, Det underbara arrangenmanget och sång-leveransen, men också den härliga texten med fina sexuella undertoner:
“Hon lagade min moped 
och jag, jag la mig bredvid
hon kolla upp mitt tändstift
och när hon gjorde det då förstod jag
att det var klippt
För denna kyss hon gav mig smakade oljeblandad bensin med tillsats av fett”

3. Peps Blodsband - Hög Standard
Peps lyckas fånga medelklassångesten och konsumerismen redan 1975, långt före lägenheter med tepanyakihällar, hipsteröl och crossfit. Detta förpackat i fantastisk skånsk reggeablues.

4. Monica Zetterlund - Trubbel
Jag har varit såld på låten sen jag först hörde Håkan Hellströms tolkning, men för att vi inte skall spela sönder Håkans tolkning eller Olles Adolphsons orginal så kommer här en minst lika stark tolkning av Monica Zetterlund, en artist jag alltid haft på kolla-upp listan men som aldrig blivit av. Nästa fokus-lista kanske?

5. Ola Magnell - Skomakarvals
Kanske en av den Svenska musikens största poeter. Förutom sina egna fina verk har han även skrivit texter åt Siw Malmkvist och Lill Lindfors. Skomakarvalsen är nog min favorit i hans egna diskografi.

6. Kent - Sverige
Förutom att rama in Sverige fint, så lyckas Jocke trycka in lite omfamnande när tiderna började bli fientliga.

7. Bob Hund - Kompromissen
Utan tvivel den bästa låten på svenska någonsin. Snygga melodier, grym energi och lagom udda text. Jag saknar skostirrar-dagarna! Höj volymen!

8. Anna Ahnlund - Varulv
Gillar folk-retro soundet med lite psykadeliskavibbar. Vet inte varför just denna låt  har fastnat men har lite samma kvalitéer som t.ex. Dungen. Snygg melodi och intressant text.

9. Jojje Wadenius - Jag är det fulaste som finns

10. Evert Taube - Karl-Alfred, Frithiof Andersson och jag
Hade kunnat välja bland ett 20-tal Taube-kompositioner, men fastnade till slut på denna som handlar om hur tre svenska matroser avslöjar ett försäkringbedrägeri någonstans i utanför Afrika. Tycker ingen lyckats komma i närheten av Taube när det gäller att skriva texter som är poetiska, romantiska, exotiska, spännande och med en twist.

Listan:

Thursday, 1 August 2019

Czechlists - Part 1: Disco & Pop

Jag har semestrat med min flickvän i Tjeckien och hon har coachat mig till att genomföra detta Tjeckiska Epos i tre delar. Hon är tjeckiska vilket såklart underlättat det hela.
Detta är del 1: Disco och Pop. del 2 blir Folk & Singer/Songwriter. del 3 blir rock.


Michal - tjeck och glad

Michal David - Non Stop (1983)
Michal David är Tjeckiska discoguden, med keytaren som sitt vapen. Han har hållt på sedan 70-talet och är fortfarande en gigant.
Non Stop känns väldigt bekant och säkert lånat ett och annat från utanför järnridån. Hade nog ändå kunnat vinna svenska schlagerfestivalen 1983 om den fått vara med.


Fantastisk utveckling för Stanislav och Petr

Stanislav Hlozek, Petr Kotvald - Holky Z Nasi Skolky
(1983)
Denna låten handlar om alla fina tjejer som fanns på dagis, på lågstadiet, på mellanstadiet, på högstadiet. Det kommer alltid nya tjejer, men vart tar de vägen sedan?

Iveta och hennes dåvarande pojkvän ser otroligt tjeckiska ut.

Iveta Bartosova & Ballet- Hej, Pane Diskzokej (1988)
Personen i låten klagar över DJn som inte håller bra tryck på discot. Gillar den melankoliska stämningen i låten. Sångerskan, Iveta, tog tyvärr livet av sig för några år sedan.

Lucie Bila innan skönhetsoperationer. Nä, hon spelade häxa i en barnfilm.

Lucie Bila - Neposlusne Tenisky (1985)
Lucie Bila är nån form av Tjeckisk Carola som är i tidningen hela tiden. Denna låten var hennes “Främling” dvs stora genomslag. Sedan ändrade hon image och blev rockigare och hesare.
Låtens text är lite speciell: hon sjunger om sina olydiga tennisskor som hennes pojkvän i armén köpt henne, men som tar henne på disco.

Helena på 70-talet påminner lite om en ung Monica Zetterlund

Helena Vondrackova - Sladké Mámení (80-talet)
Listans lökigaste bidrag med härligt skön allsångsrefräng.
Helena är en schlagerveteran, den kvinnliga utmanaren till riksregaliern Karel Gott. Hon är 72 nu.

En påklädd bild av Heidi. Man ser vart Anna Book fick sin look på 80-talet.

Heidi Janku - Kdyz se Nacancam (1986)
Låten är från en saga om en självisk princessa. Heidi blev senare känd för ett utvik i Tjeckiska Playboy. Bobr betyder bäver, och blev sedan hennes smeknamn. Taskigt!

Michal David - Discopribeh (1987)
Michal igen. Nu är det lite Prince-stämning.

Linda Finkova med äkta man

Linda Finkova - Po Hlave Skoc Jen Tak (1986)
Kanske världens bästa frisyr på omslaget. Detta var det enda poplåten hon gjorde, sen blev det musikaler för hela slanten.
Låten följer inte regelerna riktigt och är all over the place, så jag tog med den. Sen har vi frisyren som tung bidragande faktor.

Hela J.A.R fick vara med på denna bilden

J.A.R - Bulhari (1999)
Bulhari är Tjeckiens främsta funk-band. Låten skojar med Bulgarer. Bulgariska ambassadören i Tjeckien gillade inte och ville  förbjuda musikvideon. Helena Vondrackova är med och sjunger i refrängen, samt steppar i musikvideon.

Mums! Romerska galsögonbågar!

Berenika Kohoutova - Delam Stojky (2019)
“Delam Stojky” betyder “Stå på händerna”. Låten handlar om en kvinna som är i en sluskig bar där alla tar droger, super och vill tafsa. Men hon börjar stå på händer, “Jag står på händerna, jag vill inte sniffa kokain. Stirra inte på mig, håll i mina ben. Han tror att jag har C-kupa, men jag har bara B. Det är svårt att se när man står på händerna.”
Låter underligt fräscht.

Nästa del i Czechlists: Folk & Singer / Songwriter!