Thursday 1 August 2019

Czechlists - Part 1: Disco & Pop

Jag har semestrat med min flickvän i Tjeckien och hon har coachat mig till att genomföra detta Tjeckiska Epos i tre delar. Hon är tjeckiska vilket såklart underlättat det hela.
Detta är del 1: Disco och Pop. del 2 blir Folk & Singer/Songwriter. del 3 blir rock.


Michal - tjeck och glad

Michal David - Non Stop (1983)
Michal David är Tjeckiska discoguden, med keytaren som sitt vapen. Han har hållt på sedan 70-talet och är fortfarande en gigant.
Non Stop känns väldigt bekant och säkert lånat ett och annat från utanför järnridån. Hade nog ändå kunnat vinna svenska schlagerfestivalen 1983 om den fått vara med.


Fantastisk utveckling för Stanislav och Petr

Stanislav Hlozek, Petr Kotvald - Holky Z Nasi Skolky
(1983)
Denna låten handlar om alla fina tjejer som fanns på dagis, på lågstadiet, på mellanstadiet, på högstadiet. Det kommer alltid nya tjejer, men vart tar de vägen sedan?

Iveta och hennes dåvarande pojkvän ser otroligt tjeckiska ut.

Iveta Bartosova & Ballet- Hej, Pane Diskzokej (1988)
Personen i låten klagar över DJn som inte håller bra tryck på discot. Gillar den melankoliska stämningen i låten. Sångerskan, Iveta, tog tyvärr livet av sig för några år sedan.

Lucie Bila innan skönhetsoperationer. Nä, hon spelade häxa i en barnfilm.

Lucie Bila - Neposlusne Tenisky (1985)
Lucie Bila är nån form av Tjeckisk Carola som är i tidningen hela tiden. Denna låten var hennes “Främling” dvs stora genomslag. Sedan ändrade hon image och blev rockigare och hesare.
Låtens text är lite speciell: hon sjunger om sina olydiga tennisskor som hennes pojkvän i armén köpt henne, men som tar henne på disco.

Helena på 70-talet påminner lite om en ung Monica Zetterlund

Helena Vondrackova - Sladké Mámení (80-talet)
Listans lökigaste bidrag med härligt skön allsångsrefräng.
Helena är en schlagerveteran, den kvinnliga utmanaren till riksregaliern Karel Gott. Hon är 72 nu.

En påklädd bild av Heidi. Man ser vart Anna Book fick sin look på 80-talet.

Heidi Janku - Kdyz se Nacancam (1986)
Låten är från en saga om en självisk princessa. Heidi blev senare känd för ett utvik i Tjeckiska Playboy. Bobr betyder bäver, och blev sedan hennes smeknamn. Taskigt!

Michal David - Discopribeh (1987)
Michal igen. Nu är det lite Prince-stämning.

Linda Finkova med äkta man

Linda Finkova - Po Hlave Skoc Jen Tak (1986)
Kanske världens bästa frisyr på omslaget. Detta var det enda poplåten hon gjorde, sen blev det musikaler för hela slanten.
Låten följer inte regelerna riktigt och är all over the place, så jag tog med den. Sen har vi frisyren som tung bidragande faktor.

Hela J.A.R fick vara med på denna bilden

J.A.R - Bulhari (1999)
Bulhari är Tjeckiens främsta funk-band. Låten skojar med Bulgarer. Bulgariska ambassadören i Tjeckien gillade inte och ville  förbjuda musikvideon. Helena Vondrackova är med och sjunger i refrängen, samt steppar i musikvideon.

Mums! Romerska galsögonbågar!

Berenika Kohoutova - Delam Stojky (2019)
“Delam Stojky” betyder “Stå på händerna”. Låten handlar om en kvinna som är i en sluskig bar där alla tar droger, super och vill tafsa. Men hon börjar stå på händer, “Jag står på händerna, jag vill inte sniffa kokain. Stirra inte på mig, håll i mina ben. Han tror att jag har C-kupa, men jag har bara B. Det är svårt att se när man står på händerna.”
Låter underligt fräscht.

Nästa del i Czechlists: Folk & Singer / Songwriter!

No comments:

Post a Comment