Friday 30 August 2019

Samröre med Satan



Disclaimer: om någon känner sig obekväm med temat ber jag om ursäkt. Personligen tror jag varken på högre eller lägre makter, men respekterar om man gör det såklart. (Jag vill också understryka att lyssna på lite Satans-inspirerad musik inte automatiskt gör en till Satanist… på samma sätt som att lyssna på Reggae gör en till Rastafari)




Ja, säga vad man vill om Djävulen, men han har inspirerat till musik i alla olika genrer i alla tider. Det finns faktiskt s.k. bibelkunniga som hävdar att Satan, innan han ”föll till jorden”, var den ängeln som hade som uppgift att sköta själva lovsången till Gud – och därmed var den som chefade för själva musiken i himlen – Kanske är det därför också som Satan och rebellisk musik är så tätt förknippad? Sen ligger det någonting i att om man skall bli riktigt framgångsrik ”måste man sälja sin själ” 

Nåväl… Denna listan handlar alltså om artister som påståtts ingått avtal med Lucifer, eller som predikar hans budskap. Jag har avsiktligen hoppat över Norsk black metal (eftersom det vore för förutsägbart och musiken är både olyssningsbar och budskapet allmänt vidrigt) 

Hail Satan ;-) 🤘


Playlist: Samröre med Satan




Om låtarna:


Den ursprungliga chock-rockaren Paganini var onekligen en jävel på fiol


1. 24 Caprices For Violin, Op.1, MS. 25: No. 5 In A Minor – Niccolò Paganini, Framförd av Salvatore Accardo [1820 ca]


Underbarnet Paganini. Yngwie Malmsteens stora förebild, AKA djävulens violinist, ryktades sålt sin själ för att kunna spela snabbare och bättre än någon annan man. Hans spel är även med dagens standard knepigt att reproducera! Paganini ska haft en diaboliskt utseende, var ofta klädd i svart och ibland förekom det personer i djävulsutstyrslar på hans konserter. Att han ofta spelade utan noter, var något som vid den tiden var minst sagt suspekt! Paganini var helt enkelt metal, före heavy metal. När han avled vägrade katolska kyrkan honom dom sista riterna och en kristen begravning eftersom som han hade påstådd samröre med Hin Håle. Något som han inte heller förnekade. Stuff of legends!









L: "Vill du lära dig spela en blues-12:a?" R: "Visst, vad kostar det?" L: "Din odödliga själ." R: "Deal."  

2. Me and the Devil Blues – Robert Johnson [1937]


Kanske den mest välkända exemplet på ’musiker som sålt sin själ’ är myten om blues-legenden Robert Johnson ska fått djävulens gitarr och sin talang som utbyte vid korsningen highway 49 och 61. Enligt blueskollegan Son House ska i alla fall Robert Johnson, en då medioker gitarrist, försvunnit under ett par veckor och sedan dykt upp med en ny gura och en helt revolutionerande sound.





Har ni (kors)fest eller?

3. Pact With Lucifer – Coven [1969]


Det obskyra amerikanska Coven var bandet som först gick all-in på djävuls-dyrkar konceptet. Dom etablerade den djävuls-horn handgesten (ibland felaktigt krediterat till Dio) och en poster som kom med debutskivan avbildade sångerskan Jinx Dawson naken på ett bord med de övriga bandmedlemmarna i kåpor och uppochnervända kors. (Se bild)

På skivan finns också den första inspelningen av en svart mässa, vilket också inkluderar den första insplelade ”Ave Satanas" (hail satan) på en skiva.  Låten Pact with Lucifer, är med dagens mått rätt harmlös, men den operaskolade sångerskan Lynx har en grym röst och känns som en klar föregångare till många moderna metal-sångare/sångerskor. Bandet spelar fortfarande föresten…





Blomsterbarnsbassisten Geezer Butler 1967, ca 3 år innan han fick oväntat besök och en mörkare image.


4. Black Sabbath – Black Sabbath [1970]


Enligt Rob Halford i Judas Priest, världens mest onda låt - av många ansedd som den första riktiga metal-låten. Black Sabbath har aldrig påstått sig vara djävulsdyrkare, även om dom är bandet som populariserade ockultism. Legenden säger i alla fall att Basisten Geezer Butler ska ha målat sitt hem i svart och klätt väggarna med bilder på djävulen - därefter läst en gammal ockult bok som Ozzy köpt på nått antikvariat. På natten blev han sedan besökt av en mystisk skuggliknande figur och boken var spårlöst försvunnen. Detta blev inspirationen till låten Black Sabbath som också la grundstenen till deras nya sound och en helt ny genre. Låten är uppbygd runt ett sk. Tritonus riff, även kallat ”diabolus in musica” eftersom det låter så elakt och ibland tillskrivs demoniska egenskaper, flitigt använt av tex. Paganini.







Danskar… Jag säger bara det.

5. The Oath – Mercyful Fate [1984]



Under the ’Satanic Panic’ på 80-talet beskyldes många band för att vara djävulsdyrkare. För metalband som Judas Priest, Twisted Sister, W.A.S.P. och Iron Maiden var det såklart bara en gimmick. Att flörta med ockultism var trendigt och ogrundade rykten om att vara satanister visade sig ofta vara riktigt bra för skivförsäljningen. T.om. band som Venom, som öppet sa att dom var djävulsdyrkare, har i efterhand bara sagt att det var på skoj. För Danska Mercyful Fate, med falsettkungen King Diamond i fronten, var det dock på fullt allvar. Detta nästan ett decenium innan Normännen i Mayhem och Burzum svor att tjäna Satan. (Diamond är fortfarande en uttalad och aktiv satanist) I Anton LaVey’s - grundare av Church of Satan’s, biografi ”The Secret Life of a Satanist, omnämner han King Diamond ”as the only Satanic rocker then paying proper dues to the Prince of Darkness.” Trosbekännelsen ’The Oath’ är en kultklassiker, kanske mer charmig än bra? Men hamnar lätt på min guilty pleassure lista.





Helveteshunden i egen hög person. Nog är det något diaboliskt över honom?  

6. Murder Was The Case (Death After Visualizing Eternity) (feat. Dat Nigga Daz) – Snoop Dogg, Daz Dillinger [1993]


Vad hände nu tänker ni? Snoop? Jodå, USA:s svar på Dogge Doggelito. Dvs. en rappare med hundnamn tillika en total sell out, ska enligt sin biografi även han sålt sin själ till Lucifer.

Detta ska ha skett då Snoop stod anklagad för mordet av en en gängmedlem och i utebyte för att slippa deathrow och en framgångsrik karriär ska alltså Snoop blivit återfödd som en tjänare till Satan. Det hela finns redogjort i låten ’Murder was the Case’ från debutskivan (Och även i en kortfilm/video som finns på YouTube för den vetgirige) 
”A voice spoke to me and it slowly started sayin
"Bring your lifestyle to me I'll make it better"
How long will I live?
"Eternal life and forever" ”

Huruvida Snoop verkligen är satanist kan man diskutera: Snoop har efter detta även varit medlem i Nation of Islam, blivit Rastafari och spelat in ett kristet gospelalbum. …Kanske är det mest pengar han dyrkar?




"En kunglig snubbe, the Dude" … Kanske en av de sämre artistnamnen jag kan tänka mig.

7. Lucifer's the Light of the World – King Dude [2011]


Sångaren TJ Cowgill sjöng tidigare i ett black metal band men när det upplöstes fortsatte han själv under det fåniga namnet ”King Dude” – en folk-rock predikant som lovsjunger Lucifers ära. Musikalsikt närmare Robert Johnson än Burzum. Man hör influenser från både Johnny Cash och Nick Cave, men budskapet är klart mer diaboliskt. Trots sin avskalade arrangemang och budskap är denna låten jävligt catchy, om nu ursäktar uttrycket.


"Eve walked down to the garden,Serpent said, "Shall we begin?If God up above wants you so dumb,What kinda devil does that make him?"






Att spöka ut sig visade sig vara ett framgångskoncept.


8. He Is – Ghost [2015]


Ghost är en av Sveriges mest framgångsrika musikaliska exporter, med en kvarts miljon sålda album, höga placeringar på billboard och dessutom en amerikansk Grammy - det har varken Abba eller Avicii. Lite lustigt då bandet (Eller enmansprojektet som det egentligen är) kör hårt på konceptet som fullfjädrade kåpbeklädda, maskerade, djävulsdyrkare med sångaren Sångaren Tobias Forge (förövrigt tidigare gitarrist i Onkel Konkel) iklädd rollen som en sorts ond anti-påve. Den överdrivna Imagen till trots är musiken väldigt poppig. Ghost har arbetat med bla. Salem Al Fakir och David Grohl samt gjort både Abba och Army of Lovers covers. På pappret borde jag inte gilla Ghost. Men Fan, jag erkänner. I love it.







Får det lov att vara ett bättre begagnad dörrstopp i form av ett Lucifer-sigill från svensk tenn?

9. Blood In The River – Zeal & Ardor [2017]


Precis som Tina Turner är Manuel Gagneux, hjärnan bakom Zeal & Ardor, Schweiz-Amerikansk! Musiken som han/dom skapar bygger på idén om en alternativ verklighet, där afrikanska slavar i amerikanska södern gjort revolt och funnit frälsning i Satan istället för Jesus. Resultatet blir en hybrid av negro-spirituals och black metal. (Med vissa inslag av Detektivbyrån på vissa låtar - jo faktiskt!) Det är en förvånsvärd lyckad kombination…Och egentligen är det kanske inte så långsökt. Satan är ju på sätt och vis den ultimata symbolen för revolt mot övermakten.





Twin Temple's bästa Adams Family Cosplay


10. Lucifer, My Love – Twin Temple [2019]


Satanistiska hipster-feminist-duon Twin Temple låter som något från en gammal 50-tals jukebox. Lite som Amy Winehouse med djävulsdyrkar texter, typ. Lättsmält, svängigt och ganska underhållande. Twin Temple kände sig provocerade att Black Metal hade monopol på Satanism "…
why can’t we listen to Roy Orbison and hail Satan?'" Namnet till trots är dom ingen duo utan ett sjumannaband. Huvudpersonerna i bandet är inte heller tvillingar utan äkta makar. Vad som verkar äkta är dock deras dedikation till Satanismen, som inte bara är en stage-act utan något dom lever. På bandets hemsida finns en del kul merch för dom som är intresserade: Kryddpaket för diverse riter, blodrött Lucifer-läppstift, häxkittlar, heligt vatten för $6.66. Kom och köp. Allt är till salu, även en själ eller två.



BONUSVIDEOR:





The Devil Went Down to Georgia – The Charlie Daniels Band [1979]

Countrylåten ’The Devil Went Down to Georgia’ är baserad på Robert Johnson myten; att sälja sin själ vid korsvägen. Men den här gången får killen chansen att utmana djävulen i en fiol-duell. Temat återkommer i bl.a. 80-tals rullen Crossroads med Ralph Macchio och Steve Vai, Futurama avsnittet ”Hell is other Robots” och Tenacious D låten Tribute. 





In League with Satan – Venom [1981]

Venom är bandet som lär myntat termen black metal. För bandet själva verkar Satans grejen mest varit en gimmick och musiken är inte långt från Spinal Tap. Enligt en musikkritiker har sångaren Cronos ”the most annoying voice in rock n roll” …avgör själva. 
Under the ’Satanic Panic’ på 80-talet var vanligt att man försökte hitta satanistiska medelanden genom att spela låtar baklänges och applicera en stor mängd fantasi. fenomenet kallas backmasking. Venom däremot försökte aldrig vara subtila och vad jag tror är det första ”riktiga” satanistiska baklängesmeddelandet på en skiva.



Violin Sonata in G Minor "Devil's Trill": III. Allegro assai - Adagio – Giuseppe Tartini [1713]



Kanske det tidigaste dokumenterade exemplet på djävulsinspirerad musik är Giuseppe Tartini’s Devil Trill som lät ha uppkommit efter att djävulen kommit till honom i en dröm:

”One night, in the year 1713 I dreamed I had made a pact with the devil for my soul. Everything went as I wished: my new servant anticipated my every desire. Among other things, I gave him my violin to see if he could play. How great was my astonishment on hearing a sonata so wonderful and so beautiful, played with such great art and intelligence, as I had never even conceived in my boldest flights of fantasy.” …

 Något mer ondskfullt än den här hemska 90-tals tolkningen av sonaten i fråga är fan svårt att hitta!

No comments:

Post a Comment