Friday 31 March 2023

Electro & Freestyle (1981-1986)

 


Dags för åttiotal igen, denna gång från en lite annan vinkel än min förra mogen-pop-lista. Här blir det betydligt ungdomligare och dansantare. Så sätt på dig din adidas-overall och gör dig redo för att battla på dansgolvet!


Listan

1. Vår resan börjar 1981 i Dusseldorf när Kraftwerk släpper albumet Computerworld med den ikoniska räknelåten Numbers, lägg särskilt märke till beatet i låten, det kommer återkomma! 


2. I Bronx jobbar DJ:n Lance Tavlor, mer känd som Afrika Bambaataa, i en skivaffär och när han hör beatet i numbers blir han förälskad! Han går raka vägen hem och skapar låten Planet Rock som släpps 1982 och musikstilen Electro är född. Karakteristiskt för stilen är det studsiga numbers-beatet, iskalla syntar (gärna spelandes något som liknar Kraftwerk-klassikern Trans-Europe Express) samt futuristisk rap levererad genom en vocoder. Musiken var även ett måste i varje breakdansande b-boys boombox!


3. Året efter sammarbear Afrika Bambaataa's producent Arthur Baker med en kvintett skön-sångare och skapar låten Play At Your Own Risk. Man kan tydligt höra grunderna från Planet Rock men med den klassiska flerstämmiga motown-soulen inbakat. Ruskigt snyggt! 


4. Även på andra sidan atlanten fick man upp ögonen för electro-sounded och brittiska Freez tog hjälp av ovan nämnda Arthur Baker och släpper 1983 den väldigt charmiga poplåten IOU. Vill man få en överdos av 80-talspastisher så bör man även kolla in videon.


5. Samma år släppte Shannon hitten "Let the music play" där hon utgår från electron men formar om den till något nytt och eget. Soundet kallades helt enkelt "the Shannon Sound" och vi kan här skönja starten på genren som senare skulle benämnas Freestyle. Och japp, det är en TR-303 som bubblar i bakgrunden.


6. Tro det eller ej men även den gamle hiphop-räven Dr Dre gjorde electro på 80-talet, här med låten Juice från 1985. Ännu en Kraftwerk-influens kan här höras i form av andhämtningen från Tour de France. Varför han gör shoutouts till trädgårds-tillverkaren Gardena i slutet är dock ett mysterium!


7. Den latinamerikanska och italienska communityn i New York gillade electro och särskilt "the Shannon Sound" och började skapa sin egen electro-inspirerande stil som kom att benämnas "Freestyle". Soundet var poppigare och mer disco-influerat med texter om hjärta och smärta snarare än framtiden och robotar. Nayobe's Please Don't Go från 1985 räknas som en av de första låtarna i genren, lägg märke till det snygga salsa-pianot som smugit sig in i bakgrunden!


8. En av de största kommersiella framgångarna i freestyle-genren stod Lisa Lisa & The Cult Jam, som här bidrar med den grymma låten Can You Feel the Beat från 1985. 


9. Det var inte bara i New York det dök upp electro och freestyle på åttiotalet. Även i Miami bubblade det och först ut från de södra delarna hör vi den fantastiska electro-rökaren i "It's Automatic" från 1986. 


10. Freestyle-scenen får i sin tur representeras av Trineres banger "I'll Be All You Ever need", också släppt 1986.


Oj, vi hann visst bara till 1986, mot slutet av 80-talet och början av 90-talet började freestylen röra sig åt både eurodisco och house-hållet men det får vi ta en annan gång!



No comments:

Post a Comment