Jag har valt ett utplock av svängiga bitar i mest mellow men även intensivare tappning. Vissa är gamla låtar, andra nyare. Dock en hel del nya i retro sound vilket kan förvilla lite. Föga förvånansvärt är fokus en hel del på baslir..
Enjoy Schwingin'
Friday, 20 December 2019
Friday, 13 December 2019
Pontus’ Prophylactic Progrock Panacea
Jag kände att det behövdes en motvikt till den epidemi av slätstruken julmusik man exponeras för så här års. Tanken är alltså att listan den ska fungera som lite fiber i dieten, ett musikalisk vaccin så att säga.
Jag har därför grävt lite i arkiven och plockat fram några av mina absoluta favoriter från den ”klassiska” progrock-eran. Giganterna Pink Floyd, Genesis, Rush och ELP fick dock inget utrymme på listan. Detta är för finsmakare.
Om låtarna
Med en glansig cod-piece är man alltid fin för alla tillfällen. |
Jethro Tull – (Thick as a Brick) Really Don't Mind / See There a Son Is Born [1972]
Thick as a Brick är egentligen ett enda kontinuerlig 40+ minuters-epos, fördelat på 2 LP-sidor…Vilket hade kanske hade varit lite i mastigaste laget i en playlist. Det finns visserligen en singel-edit på ca 3 minuter, men den gör inte verket rättvisa heller. Jag har därför valt att ta första stycket från 40-års jubileum utgåvan av skivan. Därav är slutet lite abrupt. Jag rekommenderar dock alla att någon gång lyssna på skivan i sin helhet. Den är episk.
Grundpelaren i Soft Machine Mike "Råttan" Ratledge. Var även Kentas stunt double i 'Dom kallar oss mods' |
Soft Machine – Nettle Bed [1973]
Kanske den udda fågeln i listan. Från Soft Machines sjunde platta, Seven. Soft Machine tillhör den sk. Canterbury Scenen (tillsammans med bla. Caravan) som är progrock som kännetecknas av att ha element av jazz och psykedelisk rock. Den instrumentala Nettle bed har klara kraut-kvalitér med sin repetitiva, mäktiga synth. Lite svårplacerad låt, men visst är den fet?
Jätte-komplexa arrangemang kräver ett band där alla är multi-instrumentalister. |
Gentle Giant – Peel the Paint [1972]
Gentle Giant är hands down ett av mina favoritband. Dom förkroppsligar allt det göttiga med progrock - men också det som gör genren nördig och introvert. Haters gonna hate. Kanske inte det mest tillgängliga bandet, men väldigt unikt. Bara en sån sak att man väljer att lägga ett 2 minuters gitarrsolo med inget annat än ett trumsolo som bakgrund. I en annan låt gör man samma sak men kombinerar trumsolo med klassiskt piano.
En bild på bandet Caravan som lär få den uppmärksamma läsaren att säga, "vänta detta är ju inte alls en bild på bandet Caravan, detta är ju en Caravan" |
Caravan – In The Land Of Grey & Pink [1971]
Kanske ett av de mer lättsmälta banden och ett som jag upptäckt relativt nyligen. Skivan med samma namn som låten har verkligen blivit en favorit på senare år. Den är quirky, flummig. Ackordföljden låter enkel, men är riktigt intrikat och rätt udda. Genialt.
Jag föreställer mig att denna poster på Strawb har prytt mången hormonstint tonårstjejs vägg. |
Strawbs – Heavy Disguise [1972]
Strawbs är ett lite bortglömt band. Särskilt skivan Grave New World har riktigt många starka spår! Heavy Disguise är ett i sammanhanget avskalat alster i 6/8, med en fantastisk blåsparti. Egentligen är det bara basisten John Ford som hörs på låten utvöver blåssektionen. Engelsk progrock är sällan politisk, men denna låten handlar tydligen om situationen i Nord-Irland och IRA.
Rick Wakeman melotron-entusiast samt Level 22 wizard. |
Rick Wakeman – Anne Of Cleves [1973]
Rick Wakeman är en tung lirare. Kanske mest känd som keybordist-magiker i Yes, men även en av originalmedlemmarna i Strawbs. Utöver detta spelade han melotronen på Space Oddity, och har bidragit på inspelningar med bla. Black Sabbath, Elton John och Cat Stevens. 1973 var han extra buissy, Yes’ släppte skivan Tales from Topographic Oceans och Rick den mästerliga instrumentala konceptplattan The Six Wives of Henry VIII. En låt per hustru. Sicket gött koncept änna!
Renaissance förtjänar en renässans. Det skålar vi på. |
Renaissance – Can You Understand [1973]
Annie Haslam i Renaissance har en av de bästa rösterna i branchen. 5 oktaver ska hon ha behärskat när hon var på topp. Vet att Renaissance har förekommit tidigare i listar men är lite osäker på vilken låt, hoppas att det inte är ett duplikat! Vid sidan om Annies magiska stämma så gillar jag speciellt de episka introt och outrot till denna låten. Snyggt.
Kansas kan lätt få en att tappa greppet. Och gravitationen. |
Kansas – The Pinnacle [1975]
Den enda Amerikanska bandet på listan. Jag blev tidigt exponerad för Kansas då flera skivor fanns i brorsans vinylsamling. Och apropå duktiga sångare, shit sicken röst. Förutom att dom är ett av de mer samspelta lirarna på planeten, är det stämsången och bruket av fiol som jag förknippar med bandet och jag vill att ni lyssnar extra noga på.
Lite mer svulstigt än de Engelska motsvarigheterna, men jäklars vad bra.
Lite mer svulstigt än de Engelska motsvarigheterna, men jäklars vad bra.
Chris Squire är en av mina favoritbassister. Varför? Se ovan. Eller som Yngwe sa, "more is more". |
Yes – Starship Trooper: Life Seeker / Disillusion / Würm [1971]
En annat band jag växt upp med och ofta lyssnar på fortfarande. Jag minns dom fantasy-inspirerande skivomslagen som extremt fantasieggande. De uppmärksamma har kanske uppmärksammat att en viss Steven Wilson har mixat många av låtarna, inklusive denna. Steven, är även mannen bakom det moderna progbandet Porcupine Tree, och han har som någon form av mission att damma av gamla progrockplattor. Hatten av säger jag. Starship Trooper består ju egentligen flera delar och för mig är det instrumentala delen efter 5:40 som är the sweet spot. Är det Rick Wakeman på keyboard? Nä det är Tony Kaye.
Plattan i mattan. En seriös herre herr Fripp. |
King Crimson – Starless [1974]
King Crimson är väl kanske en av de mer creddiga progrockbanden, med gitarr-innovatören Robert Fripp som den drivande motorn bakom. (Killen som spelade på Bowies Heroes bla.) Starless är enligt mig en av världens bästa låtar. Det är som gör den så cool är mellandelen som går i en ovanlig 13/4-takt. Men det som är riktigt genialt är hur Fripp, spelar en extremt enkel stigande gitarrmelodi bestående av samma ton på 2 olika strängar, som sakta blir mer distad och intensiv samtidigt som trummorna blir mer och mer kaotiska. Både enkelt och komplicerat och sjukt dynamik!
Friday, 6 December 2019
Technojazz!
Den senaste tiden har svenskarna i Roll the Dice gått flitigt i lurarna, jag älskar deras mustiga ljudbild men allra mest gillar jag hur de transformerar analoga instrument som en saxofon eller trumpet till något som låter som som en synth eller trummaskin! Listan är ett försök att leta fram samma sorts instrumentering / stämning från andra artister (samt några Roll the Dice låtar för referens såklart).
Välkomna in i technojazzens mörker!
Roll The Dice - Sketches of Pain
Gillar kontrasten mellan den rusande rytmen och Goran Kajfes lite loja trumpetmatta.
Natten - Naklaba
Mer svenskar! Gillar hur naiv, stelt och grovhugget det låter, lite som någon som precis köpt sin första trummaskin och bara köttar iväg med 100 idéer sprudlandes i huvudet.
Mario Batkovic -Quatere
Så mycket ljud från ett enda dragspel! Skulle vara kul att se live!
Fever Ray - If I Had A Heart
Klassiker som håller minst lika bra som the Knife - prylarna.
Roll The Dice - Buried
Stompigare sax får man leta efter, svårt att inte stampa takten till den här!
The Exorcists GBG - Venus
Ok kanske lite av en udda fågel på listan men ljudbilen delas iaf med de andra grupperna, Göteborg kan fortfarande leverera!
Colin Stetson - Like wolves on the fold
Tror jag hade med en annan Stetson låt tidigare och samma sak som med Mario här, grymt imponerande hur man kan få så mycket ljud från ett enda instrument.
Roll The Dice - The Derailed
Terrorblås! Lite skrämmande och gött på samma gång.
Emptyset - Dissolve
Ok, vi rör oss lite ifrån de analoga instrumenten här men det kärva och malande tycker jag representeras fint här.
Joh Hopkins - Collider
Och så avslutar vi det hela med en riktigt klassiker. Vet inte hur många gånger jag lyssnat på den här! Lite snällare och mer polerad än de tidigare alsterna på listan men fortfarande med ett lite skevt driv i botten.
Friday, 29 November 2019
African electric
Aj aj, missade att det var min tur idag. Så fick damma av en lista jag förberett sedan tidigare - som jag tror sitter rätt bra för att pigga upp i vintermörkret:
https://open.spotify.com/user/kalasdanne/playlist/3BxcpAfgZb9kMyIjsrzWSP?si=FIKAg_foSYySAs6BAAtTRQ
Friday, 22 November 2019
Typ Boktipset fast egentligen Musiktipset, men ah, det var iaf Bonnie Raitt som jag tänkte tipsa om.
Tjenixen! Tja! Läget?
Kommer ni ihåg det gamla barnprogrammet boktipset? Det gör inte jag, eftersom jag är lite för ung. Men hur som helst så har jag nyligen lärt mig något intressant om introt till programmet, som ni kan lyssna på här!
Den melodi som den primitiva 70-tals-människan nynnar på, är faktiskt en ganska trevlig låt av Loudon Wainwright III som heter swimming song, som jag har lyssnat ganska mycket på så här på ålderns höst. Jag hade först tänkt att göra en lista på just Wainwright men det visade sig att hans låtskatt var lite för tunn för att göra en hel lista, även om det finns några guldkorn. Därför tänkte jag såhär "Man kanske typ skulle göra ett boktips istället, fast inte om en bok utan en artist. Typ som ett musiktips eller så", och det var då det slog mig att man kanske skulle kunna tipsa lite om en annan artist som jag också har lyssnat ganska mycket på såhär på ålderns höst, Bonnie Raitt.
Bonnie Raitt
Vem tusan är Bonnie Raitt undrar ni? En så in i helvetiskt bra bluessångerska och gitarrist svarar jag.
Hennes genre är primärt blues men hon blandar friskt in olika amerikanska stilar såsom country, folk och Rn'B vilket gör henne lite svårplacerad. Hon framför mestadels låtar som andra skrivit åt henne, eller rena covers. Men några låtar har hon också skrivit själv, t.ex Thank you som är lite av en favorit.
Rolling stone magazine rankar henne som den 50e bästa sångaren genom tiderna och den 89e bästa gitarristen genom tiderna. Inte så pjåkig kombo säger ni, men hur låter hon då?
- Såhär!
Värt att nämna är ju också att hon fick sitt stora genombrott på 90-talet när hon inte pallade göra fin musik länge och gick över till en mer radiovänlig poppig blues. Men det var när det begav sig, i början på 70-talet, som hon gjorde sina bästa grejer och det är därifrån som jag har hämtat låtarna som ni lyssnar på här idag.
Jag inleder givetvis listan med originalet till introt till boktipset. Sjukt bra låt. DUBBLA BANJOS, vad kan gå fel???! va!?
Tack för mig!
Kommer ni ihåg det gamla barnprogrammet boktipset? Det gör inte jag, eftersom jag är lite för ung. Men hur som helst så har jag nyligen lärt mig något intressant om introt till programmet, som ni kan lyssna på här!
Den melodi som den primitiva 70-tals-människan nynnar på, är faktiskt en ganska trevlig låt av Loudon Wainwright III som heter swimming song, som jag har lyssnat ganska mycket på så här på ålderns höst. Jag hade först tänkt att göra en lista på just Wainwright men det visade sig att hans låtskatt var lite för tunn för att göra en hel lista, även om det finns några guldkorn. Därför tänkte jag såhär "Man kanske typ skulle göra ett boktips istället, fast inte om en bok utan en artist. Typ som ett musiktips eller så", och det var då det slog mig att man kanske skulle kunna tipsa lite om en annan artist som jag också har lyssnat ganska mycket på såhär på ålderns höst, Bonnie Raitt.
Bonnie Raitt
Vem tusan är Bonnie Raitt undrar ni? En så in i helvetiskt bra bluessångerska och gitarrist svarar jag.
Hennes genre är primärt blues men hon blandar friskt in olika amerikanska stilar såsom country, folk och Rn'B vilket gör henne lite svårplacerad. Hon framför mestadels låtar som andra skrivit åt henne, eller rena covers. Men några låtar har hon också skrivit själv, t.ex Thank you som är lite av en favorit.
Rolling stone magazine rankar henne som den 50e bästa sångaren genom tiderna och den 89e bästa gitarristen genom tiderna. Inte så pjåkig kombo säger ni, men hur låter hon då?
- Såhär!
Värt att nämna är ju också att hon fick sitt stora genombrott på 90-talet när hon inte pallade göra fin musik länge och gick över till en mer radiovänlig poppig blues. Men det var när det begav sig, i början på 70-talet, som hon gjorde sina bästa grejer och det är därifrån som jag har hämtat låtarna som ni lyssnar på här idag.
Jag inleder givetvis listan med originalet till introt till boktipset. Sjukt bra låt. DUBBLA BANJOS, vad kan gå fel???! va!?
Tack för mig!
Friday, 15 November 2019
Czechlists part 3 - Rock
Jag har fått mängder av telefonsamtal, brev, SMS, chatt-meddelanden och fax som undrar "när kommer del tre i Czechlists". Den kommer nu!! Och det handlar bekant om den traditionell Tjeckisk folkmusik, dvs Rock'n'Roll!
Här är den!
Mina observationer när det gäller Tjeckien är att de vill ha sin rockmusik på samma sätt som sin öl. Inte konstla till det med massa hipsterier, bara ha det som det alltid ha varit. Klassiskt och traditionellt.
1. Lucie - Cerni Andele
Lucie är ett av Tjeckiens absolut största rockband. De föddes i kommunismens Tjeckoslovakien och blev största rockbandet i Tjeckien i samband med kommunismens fall. Den sista ryska soldaten i Tjeckien eskorterades symboliskt ut på en Luciekonsert 1991.
Gillar denna låten. Lite Billy Idol goes to Prague.
2. Chinaski - 1 Signálni
Bandet är uppkallat efter Charles Bukowskis rumlande karaktär.
Vet inte riktigt vad låten handlar om men de namedroppar Karel Gott, Tjeckiens största artist alla kategorier, som nyligen dog i cancer.
3. Jiri Schelinger - Jahody Mrazeny
Ett tragiskt rock-öde: Jiri var den störste rockarn i Tjeckoslovakien. En kväll när han var ute och drack i Bratislava fick han för sig att slå vad om att han kunde hoppa från bron Starý Most i Bratislava. Han fiskades senare upp död ur Donau. Eller? Diverse konspirationsteorier gör gällande han flydde kommunismen och lever och har det bra på hemlig ort.
4. Ivan Hlas - Aranka Umí "Hula Hop"
Fint paranoid-shuffle i denna. Aranka är namnet på ett zigenarkvinna. Låten handlar annars om kvinnor, hästar och vin. Ännu en i raden av protestrockare som kom ur kommunisttiden.
5. Wanastowi Vjecy - Sbirka zvadlejch ruzi
Tjeckiens svar på Guns’n Roses.
6. Lucie - Amerika
Lucie igen. Denna låten är från ett filmsoundtrack.
7. Priessnitz - Delaze
Vi behöver lite rockbalader också, inte bara dunka-dunka. Priessnitz är uppkallade efter kurortspionjären Vincent Priessnitz som uppfann hydroterapin. Bandet kommer också från kurorten Jeseník där han verkade, nära Polen. Annars kommer de flesta rockarna på listan från Prag med omnejd.
8. Prazky Vyber - Prazakum, Tem je Hej
Praxky Vyber är ett legendariska progressiva rockare som kämpade mot kommunismen. En av medlemmarna blev sedemera kulturminister i Tjeckien.
9. Kabát - Pohoda
Kabat brukar ha lite halvekivoka texter. Denna låten handlar dock om hur man retas på manligt vis, ute i bygden, dvs med knivar och yxor.
10. Ales Brichta - Dívka S Perlami Vlasech
Detta är en cover på en låt från de ungerska progrockarna Omega som även tyskarna i Scorpions gjort.
Prosim!
Här är den!
Mina observationer när det gäller Tjeckien är att de vill ha sin rockmusik på samma sätt som sin öl. Inte konstla till det med massa hipsterier, bara ha det som det alltid ha varit. Klassiskt och traditionellt.
1. Lucie - Cerni Andele
Lucie är ett av Tjeckiens absolut största rockband. De föddes i kommunismens Tjeckoslovakien och blev största rockbandet i Tjeckien i samband med kommunismens fall. Den sista ryska soldaten i Tjeckien eskorterades symboliskt ut på en Luciekonsert 1991.
Vilken Lucie-gosse är din favorit? |
Gillar denna låten. Lite Billy Idol goes to Prague.
2. Chinaski - 1 Signálni
Bandet är uppkallat efter Charles Bukowskis rumlande karaktär.
Vet inte riktigt vad låten handlar om men de namedroppar Karel Gott, Tjeckiens största artist alla kategorier, som nyligen dog i cancer.
Många i Chinaski sportar någon variant av Christer Björkmanfrisyren |
3. Jiri Schelinger - Jahody Mrazeny
Ett tragiskt rock-öde: Jiri var den störste rockarn i Tjeckoslovakien. En kväll när han var ute och drack i Bratislava fick han för sig att slå vad om att han kunde hoppa från bron Starý Most i Bratislava. Han fiskades senare upp död ur Donau. Eller? Diverse konspirationsteorier gör gällande han flydde kommunismen och lever och har det bra på hemlig ort.
Jiri kunde sålt balsam istället för att vara prostestrockare med det håret |
4. Ivan Hlas - Aranka Umí "Hula Hop"
Fint paranoid-shuffle i denna. Aranka är namnet på ett zigenarkvinna. Låten handlar annars om kvinnor, hästar och vin. Ännu en i raden av protestrockare som kom ur kommunisttiden.
5. Wanastowi Vjecy - Sbirka zvadlejch ruzi
Tjeckiens svar på Guns’n Roses.
6. Lucie - Amerika
Lucie igen. Denna låten är från ett filmsoundtrack.
7. Priessnitz - Delaze
Vi behöver lite rockbalader också, inte bara dunka-dunka. Priessnitz är uppkallade efter kurortspionjären Vincent Priessnitz som uppfann hydroterapin. Bandet kommer också från kurorten Jeseník där han verkade, nära Polen. Annars kommer de flesta rockarna på listan från Prag med omnejd.
8. Prazky Vyber - Prazakum, Tem je Hej
Praxky Vyber är ett legendariska progressiva rockare som kämpade mot kommunismen. En av medlemmarna blev sedemera kulturminister i Tjeckien.
9. Kabát - Pohoda
Kabat brukar ha lite halvekivoka texter. Denna låten handlar dock om hur man retas på manligt vis, ute i bygden, dvs med knivar och yxor.
10. Ales Brichta - Dívka S Perlami Vlasech
Detta är en cover på en låt från de ungerska progrockarna Omega som även tyskarna i Scorpions gjort.
Prosim!
Friday, 8 November 2019
Bangkok 1987
Jag har aldrig varit i Bangkok. Särskilt inte på åttiotalet. Det är ju väldigt synd, men jag har skapat en egen bild av hur det var som möjligen skiljer sig från den bild de har som faktiskt varit där. Jag föredrar min egen. Det var såhär:
Bangkok, 1987.
Det är torsdag kväll. Du sitter på ett säljmöte med ett företag som gör plastemballage på en “fin” klubb, men den bara känns sjaskig. Alla runt bordet är fulla, och du också. Kostymen klibbar mot kroppen och hur mycket du än lossar på slipsen är det svårt att andas. Svetten rinner över pannan. Du dricker en blaskig öl. Den tar slut. Du öppnar en till och röker din sjunde cigarett för mötet. Det går riktigt riktigt dåligt.
Vad gör du här? Du har varit i Bangkok i vad som känns som en evighet. Inte en enda deal har du landat. Det här mötet kommer inte sluta annorlunda. Nu gormar kunden som aldrig kommer bli en kund om någon del av kontraktet som du hoppades att han skulle missa. Fan vad trött du är på detta. Du vill ha fart, synth och pastell, inte gamla gubbar i logistikbranschen.
Du tar ditt mjukpack med cigg reser dig och går.
Röyksopp - Skulls
Du stapplar fram längs den varma trottoaren med ett nytt fokus. Det är mörkt och hett, men gatan gnistrar av neon. Det är dags att ta den här kvällen i egna händer. Du känner dig levande igen!
Du går och går, den varma asfalten passerar snabbt under dig. Solglasögonen är på och den vita kavajen fladdrar i den varma vinden. Ärmarna är uppkavlade. Till slut vinglar du in på en nattklubb. Här är alla snygga människor. Till och med dörrvakten var snygg.
Alphaville - Sounds like a melody
Dansgolvet är svettigt. Vilt. Rika innemänniskor dansar i sina dyra kläder. Allt glittrar. Röken hänger tung i taket. Du känner ingen här, och ingen känner dig. De tittar på dig när du drar alla dina bästa moves på dansgolvet, med en cigg i munnen och en flaska i varje hand. Är det med beundran eller förundran? Skit i det, kvällen kommer aldrig ta slut!
Ultravox - Dancing with tears in my eyes
När den stora vakten knackar dig på axeln är du nästan ensam kvar i lokalen. Hur länge har du dansat ensam? Och hur länge utan musik? Han visar vänligt men bestämt ut dig på gatan, och du har ingen aning om vad klockan är. Din Casio har stannat. Det känns som att du dansat hela natten, men det enda ljuset som lyser upp gatan är neon. Asfalten är blöt.
Desireless - Voyage voyage
Det går trögt att gå mot hotellet. Inte jobbigt, men som i slow motion. Dels är du trött och dels har du ingen aning om var du är. Du går i timmar, du och Johnny Walker. Gatubilden ändras inte ens. Samma neonljus som speglar sig i vattenpölarna. Fester pågår överallt och ett konstant beat av flera olika låtar ligger som ett soundtrack över din vandring. Vad gör du här? Vad tror de som väntar på dig där hemma, vet de ens att du är här? Är det ens någon som väntar på dig? Du får inte ordning på dina tankar… det bara snurrar.
Visage - Fade to Grey
Ett lågt dunkande närmar sig bakifrån. Innan du hinner helt lokalisera det har en mercedes cabriolet saktat in bredvid dig. I den sitter dina tre kollegor från mötet, och två killar som de hittat någonstans och dragit med sig. De ser skärrade men roade ut. Bilen är stor, kassettspelaren är på.
- “Var fan tog du vägen? Vi stängde mötet med att kasta en whiskey i ansiktet på tjockisen!” skrattar den som kör? “Nu jävlar ska vi festa!”
Kavinsky - Nightcall
De rycker in dig i bilen och vrålar iväg. Ni kör snabbt på en stor väg som går genom stan. Alla skrålar men det enda du hör är musiken. Du lutar huvudet ut över sidan på bilen och låter den ljumna vinden ta tag i kavajslagen. Någon sticker till dig en flaska thailändsk whiskey och du sätter den till munnen.
Talk talk - It’s my life
När ni har kört en ganska lång stund bromsar bilen plötsligt in. Du öppnar dörren och den tomma flaskan rullar ut på marken. Ni går förbi en kö som går runt hela kvarteret och valsar förbi vakten som om ni ägde stället. Gör ni det? Vilka är de här människorna?
Depeche Mode - Nothing to fear
Ni åker upp på femtiosjunde våningen och går in på en nattklubb som täcker hela översta våningen. Där inne blinkar stroboskopen. Staden ligger utbredd nedanför er. Natten är ung.
Allt är i svartvitt, och folk rör sig som i en animerad film. Du får en sliskig men stark drink i handen av en vacker främling som du inleder en långsam men intensivt erotisk dans med.
Cutting Crew - Died in your arms
Det långa håret är blött av svett och ligger tungt över axelvaddarna. Ni båda blänker i alla regnbågens färger. Det snurrar mer och mer. Är detta din sista kväll i Bangkok? Är det din sista kväll i livet? Värt.
Tillsammans går ni upp på taket till skyskrapan. Dunkandet nerifrån hörs dovt, och stroboskopen som blinkar ut genom fönsterna får hela skyskrapan att verka vara ett gigantiskt blåljus. Ni sätter er på kanten och låter benen dingla, hand i hand. Ni ser ut över den upplysta staden.
Murray Head - One night in Bangkok
Bangkok. Du har varit här i tio år nu. Du kommer aldrig härifrån. Imorgon är det nytt kundmöte.
Bangkok, 1987.
Det är torsdag kväll. Du sitter på ett säljmöte med ett företag som gör plastemballage på en “fin” klubb, men den bara känns sjaskig. Alla runt bordet är fulla, och du också. Kostymen klibbar mot kroppen och hur mycket du än lossar på slipsen är det svårt att andas. Svetten rinner över pannan. Du dricker en blaskig öl. Den tar slut. Du öppnar en till och röker din sjunde cigarett för mötet. Det går riktigt riktigt dåligt.
Vad gör du här? Du har varit i Bangkok i vad som känns som en evighet. Inte en enda deal har du landat. Det här mötet kommer inte sluta annorlunda. Nu gormar kunden som aldrig kommer bli en kund om någon del av kontraktet som du hoppades att han skulle missa. Fan vad trött du är på detta. Du vill ha fart, synth och pastell, inte gamla gubbar i logistikbranschen.
Du tar ditt mjukpack med cigg reser dig och går.
Röyksopp - Skulls
Du stapplar fram längs den varma trottoaren med ett nytt fokus. Det är mörkt och hett, men gatan gnistrar av neon. Det är dags att ta den här kvällen i egna händer. Du känner dig levande igen!
Du går och går, den varma asfalten passerar snabbt under dig. Solglasögonen är på och den vita kavajen fladdrar i den varma vinden. Ärmarna är uppkavlade. Till slut vinglar du in på en nattklubb. Här är alla snygga människor. Till och med dörrvakten var snygg.
Alphaville - Sounds like a melody
Dansgolvet är svettigt. Vilt. Rika innemänniskor dansar i sina dyra kläder. Allt glittrar. Röken hänger tung i taket. Du känner ingen här, och ingen känner dig. De tittar på dig när du drar alla dina bästa moves på dansgolvet, med en cigg i munnen och en flaska i varje hand. Är det med beundran eller förundran? Skit i det, kvällen kommer aldrig ta slut!
Ultravox - Dancing with tears in my eyes
När den stora vakten knackar dig på axeln är du nästan ensam kvar i lokalen. Hur länge har du dansat ensam? Och hur länge utan musik? Han visar vänligt men bestämt ut dig på gatan, och du har ingen aning om vad klockan är. Din Casio har stannat. Det känns som att du dansat hela natten, men det enda ljuset som lyser upp gatan är neon. Asfalten är blöt.
Desireless - Voyage voyage
Det går trögt att gå mot hotellet. Inte jobbigt, men som i slow motion. Dels är du trött och dels har du ingen aning om var du är. Du går i timmar, du och Johnny Walker. Gatubilden ändras inte ens. Samma neonljus som speglar sig i vattenpölarna. Fester pågår överallt och ett konstant beat av flera olika låtar ligger som ett soundtrack över din vandring. Vad gör du här? Vad tror de som väntar på dig där hemma, vet de ens att du är här? Är det ens någon som väntar på dig? Du får inte ordning på dina tankar… det bara snurrar.
Visage - Fade to Grey
Ett lågt dunkande närmar sig bakifrån. Innan du hinner helt lokalisera det har en mercedes cabriolet saktat in bredvid dig. I den sitter dina tre kollegor från mötet, och två killar som de hittat någonstans och dragit med sig. De ser skärrade men roade ut. Bilen är stor, kassettspelaren är på.
- “Var fan tog du vägen? Vi stängde mötet med att kasta en whiskey i ansiktet på tjockisen!” skrattar den som kör? “Nu jävlar ska vi festa!”
Kavinsky - Nightcall
De rycker in dig i bilen och vrålar iväg. Ni kör snabbt på en stor väg som går genom stan. Alla skrålar men det enda du hör är musiken. Du lutar huvudet ut över sidan på bilen och låter den ljumna vinden ta tag i kavajslagen. Någon sticker till dig en flaska thailändsk whiskey och du sätter den till munnen.
Talk talk - It’s my life
När ni har kört en ganska lång stund bromsar bilen plötsligt in. Du öppnar dörren och den tomma flaskan rullar ut på marken. Ni går förbi en kö som går runt hela kvarteret och valsar förbi vakten som om ni ägde stället. Gör ni det? Vilka är de här människorna?
Depeche Mode - Nothing to fear
Ni åker upp på femtiosjunde våningen och går in på en nattklubb som täcker hela översta våningen. Där inne blinkar stroboskopen. Staden ligger utbredd nedanför er. Natten är ung.
Allt är i svartvitt, och folk rör sig som i en animerad film. Du får en sliskig men stark drink i handen av en vacker främling som du inleder en långsam men intensivt erotisk dans med.
Cutting Crew - Died in your arms
Det långa håret är blött av svett och ligger tungt över axelvaddarna. Ni båda blänker i alla regnbågens färger. Det snurrar mer och mer. Är detta din sista kväll i Bangkok? Är det din sista kväll i livet? Värt.
Tillsammans går ni upp på taket till skyskrapan. Dunkandet nerifrån hörs dovt, och stroboskopen som blinkar ut genom fönsterna får hela skyskrapan att verka vara ett gigantiskt blåljus. Ni sätter er på kanten och låter benen dingla, hand i hand. Ni ser ut över den upplysta staden.
Murray Head - One night in Bangkok
Bangkok. Du har varit här i tio år nu. Du kommer aldrig härifrån. Imorgon är det nytt kundmöte.
Friday, 1 November 2019
Kalla kårar & Obehag
Här kommer inte en utan två hastigt ihopslängda reservlistor på skräck och Halloween tema.
Den första listan är är väl den mer "officiella" reserv-listan.
Kanske inte bara typiska skräck-låtar, men jag försökte hitta en genomgående läskig känsla...
Den andra listan är en samling låtar som blev ratade på grund av att dom är på gränsen till lyssningsbara. Jag vill därför inte påtvinga någon den, utan se den mer som ett experiment som ni kan skippa igenom om andan faller på.
Kalla Kårar
Obehag
Kalla Kårar:
1. Queens of the Stone Age – This Lullaby: Det är något med Mark Lanegans barriton och det sparsmakade arrangemanget som är så fint och spöklikt.
2. Echo & the Bunnymen – The Killing Moon: En gammal favorit och en nästan tidslös låt. Härligt melankolisk och dramatisk.
3. The Doors – People are Strange: För mig för evigt förknippad med filmen Lost Boys (den är inte bara den inoljade sax-mannen)
4. Bloodrock – D.O.A : En låt som faktiskt brukar vara med på Halloween-samlingar. En udda one-hit-wonder från '75 med ytterst obehagligt tema.
5. Billy Holliday – Strange Fruit: En låt om racism och lynchningar i södra USA som är både obehaglig och berörande.
6. Timber Timbre – Resurrection Drive pt. II: Ett instrumentalspår var svajiga retro-sound är klart spöklikt.
7. Fantomas – Rosemarys Baby: Från Mike Pattons & company's filmmusik-coverskiva. Läskig film och en skön tolkning.
8. Gorillaz – Clint Eastwood: Anspelar klart på skräckmusik klyschor. Visst var det zombies i videon med? Fin melodica.
9. Danger Mouse, Sparklehorse feat. David Lynch – Dark Night of the Soul: Gött knastrigt!
10. Air – Ghost Song: Från Virgin Suicides OST. Har inte sett filmen i fråga, men låten är skön
Friday, 25 October 2019
Rock/Metal som alla redan har hört
Men det skadar inte med ett litet återbesök,
Här kommer lite rock/metal klassiker
Monster Magnet - Space Lord
En klassiker.
Trivia: Sångaren, Dave Wyndorf, överdoserade sömnpiller pga av insomnia 2006. Hällde i sig en hel burk, men repade sig. Ändå, alla ni föräldrar där ute,låter inte en hel burk sömnpiller lockande?
Godsmack - Love-Hate-Sex-Pain
Klassiker.
Trivia: Bassisten Robbie Merrill är vänsterhänt som musiker, men skriver högerhänt.
Mustasch - Bring me Everyone
Classic.
Trivia: Första låten på deras åttonde studioalbum, Yara's Song, var en dedikation åt Yara, ett flyktingbarn som slogs ihjäl av sina fosterföräldrar.
Pearl Jam - Even Flow
Trivia: Vunnit en staty på MTV awards så kommer bandet upp på scen, och Eddie Vedder greppar mikrofonen. Säger - "art has no place in a competition". Min hjälte.
Faith no More - Stripsearch
Trivia: Mike Patton är något av det bästa som hänt musik. Bara så vi har det avklarat.
Audioslave - Gasoline
Klassiker
Trivia: Chris Cornell var på väg att bli sångare i Rage Against the Machine
Soundgarden - Beyond the Wheel
Trivia: Det är Chris som sjunger här också.
Metallica - Hero of the Day
Trivia: Omslaget till Load är sperma och blod. Konstnären är Andres Serrano.
Nirvana - Aneurysm
Klassiker. Kanske min favvo Nirvana-låt all time.
Trivia: Curt sköt sig själv.
Ha en fin fredag folks!
Friday, 18 October 2019
Gammal tango med nya orkestrar
För er som hört mina tidigare tangolistor kommer de flesta inspelningarna från Tangons Guldålder (tm) som man brukar lägga runt 30-40-talet.
Denna lista innehåller nyinspelad tango med några av de mest hyllade nutida orkestrarna. Några av dessa orkestrar har jag själv dansat till, så som underbara Sexteto Milonguero, ryska Solo Tango och skönsjungaren Ariel Ardit. Notera även Malmös eget bidrag Orquesta Típica Tangarte som spelar på hemmaplan allt som oftast.
Kompositionerna är dock klassiska tangos gjorda för att dansa till.
Denna lista innehåller nyinspelad tango med några av de mest hyllade nutida orkestrarna. Några av dessa orkestrar har jag själv dansat till, så som underbara Sexteto Milonguero, ryska Solo Tango och skönsjungaren Ariel Ardit. Notera även Malmös eget bidrag Orquesta Típica Tangarte som spelar på hemmaplan allt som oftast.
Kompositionerna är dock klassiska tangos gjorda för att dansa till.
Friday, 11 October 2019
En Ny Svensk Guldålder?
Det finns ett typ gurkformat land på norra halvklotet, insprängt mellan ett oljeland utan eget kulturarv i väst och den sista utposten mot Sovjet i öst.
Musik från denna geografiska zucchini är, som musik från de flesta länder, av blandad kvalitet. Mycket kan vara lite svårt att lyssna på, i alla fall om någon frågar undertecknad. En del musik väcker till och med äckel, avsky, katatoni. Men, det skapas fortfarande nytt i detta land som är värt att lyssnas till. Och just denna nya svenska musiken (här 1998 och framåt, med tonvikt på -10-talet) som stundom snurrar i mina listor presenteras idag.
Utan vidare presentation, spellistan: En Ny Svensk Guldålder?
Trevlig lyssning!
Friday, 4 October 2019
The Handsome Family
Av alla snygga familjer i världen, så är dessa mina favoriter.
Sköna toner av alternativ country och stundvis trillar det in i bluegrass.
Jag vill ha Brett Sparks röst som schampo.
Trevlig fredag folks!
Listan
Friday, 27 September 2019
Party Animal
Party Animal
Tracklist:
0. David Attenburough
1. elisa-waut-russia-local-suicide-edit
2. Theesatisfaction - QueenS
3. Mike Oldfield - In High Places
4. Tekno - Don't Jealous Me
5. Haifa Webe - Touta
6. Mohra Akshay Kumar & Raveena Tandon - Tu Cheez Badi Hai Mast
7. Agathe & Regrets - L'Avion (Hotaru Edit)
8. Wally Badarou - Chief Inspector (12")
9. Larry Levan and the Joubert Singers - Stand on the Word
10. Alex Smoke - Remebered II
11. DJ. Sandrinho - Italiano Lento
Tracklist:
0. David Attenburough
1. elisa-waut-russia-local-suicide-edit
2. Theesatisfaction - QueenS
3. Mike Oldfield - In High Places
4. Tekno - Don't Jealous Me
5. Haifa Webe - Touta
6. Mohra Akshay Kumar & Raveena Tandon - Tu Cheez Badi Hai Mast
7. Agathe & Regrets - L'Avion (Hotaru Edit)
8. Wally Badarou - Chief Inspector (12")
9. Larry Levan and the Joubert Singers - Stand on the Word
10. Alex Smoke - Remebered II
11. DJ. Sandrinho - Italiano Lento
Friday, 20 September 2019
Kvava kvällar
Inte så ofta har jag känt en motsägelsefull lätt surrealistisk känsla som man kan beskriva ungefär såhär: Man är utomlands och sitter i sina shorts vid ett skrangligt plastbord och dricker öl ur en flaska med kondens. Men det är ju mitt i natten och det är så djupt mörkt! Det är fortfarande varmt och till och med lite kvavt och det stämmer liksom inte, men det känns för bra för att man ska bry sig.
Här är några låtar som får det att kännas lite så, och också lite som att man ligger under ett dammigt sammetsdrapperi.
Enjoy!
Spottan: spotify:playlist:1Lovtwdp4l4u9kFY2C9sQe
Hypertextlänk: https://open.spotify.com/playlist/1Lovtwdp4l4u9kFY2C9sQe?si=fiLPVoB1Qm6C0WIrZGS0pA
Här är några låtar som får det att kännas lite så, och också lite som att man ligger under ett dammigt sammetsdrapperi.
Enjoy!
Spottan: spotify:playlist:1Lovtwdp4l4u9kFY2C9sQe
Hypertextlänk: https://open.spotify.com/playlist/1Lovtwdp4l4u9kFY2C9sQe?si=fiLPVoB1Qm6C0WIrZGS0pA
Friday, 6 September 2019
Onsdagslistan
Fick bli till att leta i lite gömmor då jag blev lite tagen på sängen när remindern kom.
Letade lite och varför inte dela en onsdagslista som har allsköns mix av bra musse.
Onsdagslistan
Friday, 30 August 2019
Samröre med Satan
Disclaimer: om någon känner sig obekväm med temat ber jag om ursäkt. Personligen tror jag varken på högre eller lägre makter, men respekterar om man gör det såklart. (Jag vill också understryka att lyssna på lite Satans-inspirerad musik inte automatiskt gör en till Satanist… på samma sätt som att lyssna på Reggae gör en till Rastafari)
Ja, säga vad man vill om Djävulen, men han har inspirerat till musik i alla olika genrer i alla tider. Det finns faktiskt s.k. bibelkunniga som hävdar att Satan, innan han ”föll till jorden”, var den ängeln som hade som uppgift att sköta själva lovsången till Gud – och därmed var den som chefade för själva musiken i himlen – Kanske är det därför också som Satan och rebellisk musik är så tätt förknippad? Sen ligger det någonting i att om man skall bli riktigt framgångsrik ”måste man sälja sin själ”
Nåväl… Denna listan handlar alltså om artister som påståtts ingått avtal med Lucifer, eller som predikar hans budskap. Jag har avsiktligen hoppat över Norsk black metal (eftersom det vore för förutsägbart och musiken är både olyssningsbar och budskapet allmänt vidrigt)
Hail Satan ;-) 🤘
Hail Satan ;-) 🤘
Friday, 23 August 2019
Disco sucks!
Sjuttiotalets vita kränkta män kunde inte ha mer fel.
spotify:playlist:1FUdmoOfTTYRUEC3DcWVit
https://open.spotify.com/playlist/1FUdmoOfTTYRUEC3DcWVit?si=og7dMBHsSSm-NJrh0Kt0xw
Lite underhållande läsning medans ni lyssnar:
https://aeon.co/ideas/the-night-when-straight-white-males-tried-to-kill-disco
Monday, 19 August 2019
Hutlösa Refränglösa Hits
Denna fokuslista samlar refränglösa hits vilket givetvis snabbt ställer frågorna
* Hur definieras en refräng?
* Hur definieras en hit?
Det är intressanta frågor som går att bråka om länge. Men istället för att besvara dem har vi använt Enya-principen: dvs bidragen är hits och saknar refräng - åtminstone för den som bidragit med dem! (som är någon av andersj, anderslarsson, robert, jonas, pontus).
Lista här
1. Burial - Distant Lights
"Enligt rykten använder inte Burial någon musikproduerande mjukvara utan klipper och klistrar sina ljudbilder direkt som råa samplingar, lite som en digital motsvarighet till att klippa och tejpa i rullbandspelare. Detta skapar den lite skeva, stökiga och refräng-lösa strukturen. Tillsammans med den smutsiga, underjordiska men varma ljudbilden blir den en skön värld - med fragment av dub, garage, bladerunner samt dataspelet Another World - att krypa in i.
Men är detta verkligen en hit? Njae, nästan, i alla fall om man räknar uppföljande album Untrue (citat från wikipedia):
“ The album was nominated for a Mercury Prize in 2008, losing to Elbow's The Seldom Seen Kid. Untrue experienced a 1004% sales increase in the week following the Mercury Prize awards ceremony,[41] allowing it to re-enter the UK Albums Chart and reach a new peak of number 58." "
2. Radiohead - Karma Police
"När dom blev stora. Fin text och arrangemang. Videon är också grym."
3. Queen - Bohemian Rhapsody
"Tror inte riktigt jag behöver motivera hitfaktorn."
4. The Books (feat Jose Gonzales) - Cello Song
"Jag kunde lika gärna valt originalet av Nick Drake, (som egentligen hade uppfyllt hit-kriteriet bättre). Samtidigt är den här covern väl så bra och värd spridas! Idag är låten en ‘klassiker’ i Nick Drakes katalog, men faktum är när Nick Drake uppträdde i London ’69 fattade folk inte grejen: “The folkies did not take to him; [they] wanted songs with choruses. They completely missed the point.” – Michael Chapman."
5. Jefferson Airplane - White Rabbit
"Tror inte riktigt jag behöver motivera hitfaktorn."
6. Howlin' Wolf - Smokestack Lightnin'
"När Howlin' Wolf började spela tidiga versioner av låten, tillsammans med Charley Patton på 30-talet, kallades den för 'hypnotic one-chord piece'. Det beskriver låten väldigt väl. Samma ackord och riff återupprepas hela låten på samma sätt men på något sätt intensifieras det med hjälp av Howlin Wolfs sång och munspel. Den låg som högst 11:a på Billboards R&B-lista 1956 och är en av Howlin' Wolfs mest ikoniska låtar."
7. Radiohead - Weird Fishes/ Arpeggi
"Weird Fishes/Arpeggi blev framröstad till Radioheads bästa låt på deras sub-Reddit. Låten har en väldigt fri struktur och är egentligen 3 verser och ett outro. För mig är det kombinationen av melodi, de intrikata gitarrarpeggiona, dynamiken och drivet i trummorna som gör detta till en av mina absoluta favoritlåtar."
8. Lou Reed - Andy's Chest
"En av mina favoritlåtar. Låten är Lou Reeds hyllning till Andy Warhol efter Valerie Solaras nästan lyckade mordförsök på den samme.
Lou Reed och John Cale hade avbrutit samarbetet med Andy precis innan mordförsöket och Lou ville visa att de fortfarande var tacksamma för hans hjälp med the Velvet Underground.
Låten innehåller ingen tydlig refräng men väl ett långt intro och nån form av stick. Det är inte den stora hiten på skivan (Walk on the Wild Side) men Transformer-skivan får i allmänhet anses vara en hit"
9. Radiohead - Everything In Its Right Place
"Motivering, det här är en låt i 100% refräng kategorin och skivan var ju definitivt en hit:
Kid A debuted at the top of the charts in Britain, where it went platinum in the first week, and it became Radiohead's first number-one album in the United States.
Albumet delade recensenter och fans i två läger efter den tidigare betydligt mer gitarr och rockbaserade Ok Computer. Här ett axklipp från wikipedia:
Melody Maker critic Mark Beaumont called the album "tubby, ostentatious, self-congratulatory, look-ma-I-can-suck-my-own-cock whiny old rubbish ...
samt motsatsen:
Brent DiCrescenzo of Pitchfork gave Kid A a perfect score, calling it "cacophonous yet tranquil, experimental yet familiar, foreign yet womb-like, spacious yet visceral, textured yet vaporous, awakening yet dreamlike"
Syntare eller Hårdrockare, fast på tidigt 2000-tal, I vilket radiohead-läger var du då det begav sig?"
10. Niklas Strömstedt - Sista morgonen
"Herr Strömstedt räknas väl lite till en av de gamla svenska musikaliska kulturskatterna. Har personligen svårt för ca 98 procent av vad han gjort. Men denna är fin. Alla romanser man haft ekar i huvudet."
* Hur definieras en refräng?
* Hur definieras en hit?
Det är intressanta frågor som går att bråka om länge. Men istället för att besvara dem har vi använt Enya-principen: dvs bidragen är hits och saknar refräng - åtminstone för den som bidragit med dem! (som är någon av andersj, anderslarsson, robert, jonas, pontus).
Lista här
1. Burial - Distant Lights
"Enligt rykten använder inte Burial någon musikproduerande mjukvara utan klipper och klistrar sina ljudbilder direkt som råa samplingar, lite som en digital motsvarighet till att klippa och tejpa i rullbandspelare. Detta skapar den lite skeva, stökiga och refräng-lösa strukturen. Tillsammans med den smutsiga, underjordiska men varma ljudbilden blir den en skön värld - med fragment av dub, garage, bladerunner samt dataspelet Another World - att krypa in i.
Men är detta verkligen en hit? Njae, nästan, i alla fall om man räknar uppföljande album Untrue (citat från wikipedia):
“ The album was nominated for a Mercury Prize in 2008, losing to Elbow's The Seldom Seen Kid. Untrue experienced a 1004% sales increase in the week following the Mercury Prize awards ceremony,[41] allowing it to re-enter the UK Albums Chart and reach a new peak of number 58." "
2. Radiohead - Karma Police
"När dom blev stora. Fin text och arrangemang. Videon är också grym."
3. Queen - Bohemian Rhapsody
"Tror inte riktigt jag behöver motivera hitfaktorn."
4. The Books (feat Jose Gonzales) - Cello Song
"Jag kunde lika gärna valt originalet av Nick Drake, (som egentligen hade uppfyllt hit-kriteriet bättre). Samtidigt är den här covern väl så bra och värd spridas! Idag är låten en ‘klassiker’ i Nick Drakes katalog, men faktum är när Nick Drake uppträdde i London ’69 fattade folk inte grejen: “The folkies did not take to him; [they] wanted songs with choruses. They completely missed the point.” – Michael Chapman."
5. Jefferson Airplane - White Rabbit
"Tror inte riktigt jag behöver motivera hitfaktorn."
6. Howlin' Wolf - Smokestack Lightnin'
"När Howlin' Wolf började spela tidiga versioner av låten, tillsammans med Charley Patton på 30-talet, kallades den för 'hypnotic one-chord piece'. Det beskriver låten väldigt väl. Samma ackord och riff återupprepas hela låten på samma sätt men på något sätt intensifieras det med hjälp av Howlin Wolfs sång och munspel. Den låg som högst 11:a på Billboards R&B-lista 1956 och är en av Howlin' Wolfs mest ikoniska låtar."
7. Radiohead - Weird Fishes/ Arpeggi
"Weird Fishes/Arpeggi blev framröstad till Radioheads bästa låt på deras sub-Reddit. Låten har en väldigt fri struktur och är egentligen 3 verser och ett outro. För mig är det kombinationen av melodi, de intrikata gitarrarpeggiona, dynamiken och drivet i trummorna som gör detta till en av mina absoluta favoritlåtar."
8. Lou Reed - Andy's Chest
"En av mina favoritlåtar. Låten är Lou Reeds hyllning till Andy Warhol efter Valerie Solaras nästan lyckade mordförsök på den samme.
Lou Reed och John Cale hade avbrutit samarbetet med Andy precis innan mordförsöket och Lou ville visa att de fortfarande var tacksamma för hans hjälp med the Velvet Underground.
Låten innehåller ingen tydlig refräng men väl ett långt intro och nån form av stick. Det är inte den stora hiten på skivan (Walk on the Wild Side) men Transformer-skivan får i allmänhet anses vara en hit"
9. Radiohead - Everything In Its Right Place
"Motivering, det här är en låt i 100% refräng kategorin och skivan var ju definitivt en hit:
Kid A debuted at the top of the charts in Britain, where it went platinum in the first week, and it became Radiohead's first number-one album in the United States.
Albumet delade recensenter och fans i två läger efter den tidigare betydligt mer gitarr och rockbaserade Ok Computer. Här ett axklipp från wikipedia:
Melody Maker critic Mark Beaumont called the album "tubby, ostentatious, self-congratulatory, look-ma-I-can-suck-my-own-cock whiny old rubbish ...
samt motsatsen:
Brent DiCrescenzo of Pitchfork gave Kid A a perfect score, calling it "cacophonous yet tranquil, experimental yet familiar, foreign yet womb-like, spacious yet visceral, textured yet vaporous, awakening yet dreamlike"
Syntare eller Hårdrockare, fast på tidigt 2000-tal, I vilket radiohead-läger var du då det begav sig?"
10. Niklas Strömstedt - Sista morgonen
"Herr Strömstedt räknas väl lite till en av de gamla svenska musikaliska kulturskatterna. Har personligen svårt för ca 98 procent av vad han gjort. Men denna är fin. Alla romanser man haft ekar i huvudet."
Friday, 16 August 2019
Juni & Juli 2019
Inget eklektiskt tema denna vecka, utan bara låtar jag gillar just nu.
Jag har gått igenom en omtumlande tid de senaste månaderna. Musiken har varit ett ankare, och jag har av olika anledningar kört låtar av Nick Mulvey, Bon Iver, Paul Simon, m fl på repeat. Här är några av de låtar som betytt mycket för mig under sommaren som gått.
Friday, 9 August 2019
Czechlists Part 2 - Folk
Då var det dags för del 2 av Czechlistan, denna gång Folk.
Listan finns här
Lenka med Gun Hellsvik-look |
Lenka Filipová - Zamilovaná (1981)
Tjeckiens svar på Joan Baez. Klassisk gitarrist och singer/songwriter.
Låten handlar om att hon är förälskad, ett inte helt nytt tema i singer/songwriter-kretsar.
En Tjeckisk Sven Wollter? |
Jaromir Nohavica - Tri Cunici (1994)
Detta är en barnlåt, som handlar om tre grisar. Jaromir är en av Tjeckiens största nutida poeter, från stålstaden Ostrava. Jaromir var anti-kommunist, men dök upp på listorna som informatör när järnridån föll. Det är lite oklart om han verkligen var informatör, listorna innehöll många namn.
Refrängen är Jaromirs tolkning av hur grisar låter.
Jaromir Nohavica - Peterburg
Mer av Jaromir. Låten handlar om tragisk kärlek i St Petersburg.
Kunde varit ett Bowie-omslag |
Jana Kratochvilova - V Stínu Kapradiny (1997)
Tjeckiens svar på Björk med inslag av Prince. Kanske inte musikaliskt men i hur hon klär sig, uttrycker sig och hur många gånger hon byter artistnamn.
Richard gosar med micen |
Richard Muller - Stesti je krasna vec
Låten skrevs av två kända songwriters Petr Hapka och Michal Horachek (blev nästan president vid ett tillfälle), men sjungs av en slovak (fast på tjeckiska).
“Lycka är en vacker sak” är låtens titel. Men, fortsätter låten, lycka köper inte Calvin Klein jeans, Marlboro cigs eller 5 kilo salami.
Jaroslav bygger sin whiskeyröst |
Jaroslav Samson Lenk - Laciný Vino
Detta är låten man sjunger runt lägerelden. Det är uppenbart inte Jaroslav själv som sjunger i denna versionen. “Laciný Vino” betyder “Billigt vin” och låten handlar om någon som vaknar upp efter en hård natt med huvudvärk orsakad av undermåligt vin.
Bröderna Brontosauri |
Brontosauri - Na Kameni Kamen
En lite pessimistisk låt som konstaterar att mänskligheten alltid kommer slåss och kriga, tills inget blir kvar, inte ens en enda sten ligger på en annan sten.
Brontosauri består av två börder. Banded lades ner 1994 men är fortfarande mycket populära.
När man bläddrar lite i albumkatalogen kan man se att de hade speciell smak när det gäller skivomslag.
Jaromir får hjälp med slipsen av sin betjänt |
Jaromir Nohavica - Az To Se Mnu Sekne
En vals av Jaromir. Denna gång sjunger han på stark Ostrava-dialekt. “Az To Se Mnu Sekne” betyder ungefär “när jag kolat” och låten handlar om vad som skall hända när Jaromir dör.
Pavel - Den Rockande Stalin |
Pavel Dobes - Zasnuby
“Låten beskriver våldtäkt på ett humoristiskt vis”, får jag den förklarad. Pavel Dobes sjunger även han på Ostrava-dialekt.
Ivan till vänster med sin Guitariano och ett halvhårigt fan |
Ivan Mladek - Jozin Z Bazin
Ivan Mladek är komiker. Låten handlar om ett träskmonster i Mähren (södra Tjeckien), som äter folk från Prag, typiskt när de åker på semester.
Prosím!
Monday, 5 August 2019
Den svenska musikexporten
1. Timbuktu - Falken
Blev en sista minutenändring eftersom den släpps idag och går varmt i inlärningssyfte.
2. Östen Warnerbring - Femton minuter från Eslöv
En Burt Bacharach cover. Finns mycket att älsa i denna låten, Det underbara arrangenmanget och sång-leveransen, men också den härliga texten med fina sexuella undertoner:
“Hon lagade min moped
och jag, jag la mig bredvid
hon kolla upp mitt tändstift
och när hon gjorde det då förstod jag
att det var klippt
För denna kyss hon gav mig smakade oljeblandad bensin med tillsats av fett”
hon kolla upp mitt tändstift
och när hon gjorde det då förstod jag
att det var klippt
För denna kyss hon gav mig smakade oljeblandad bensin med tillsats av fett”
3. Peps Blodsband - Hög Standard
Peps lyckas fånga medelklassångesten och konsumerismen redan 1975, långt före lägenheter med tepanyakihällar, hipsteröl och crossfit. Detta förpackat i fantastisk skånsk reggeablues.
4. Monica Zetterlund - Trubbel
Jag har varit såld på låten sen jag först hörde Håkan Hellströms tolkning, men för att vi inte skall spela sönder Håkans tolkning eller Olles Adolphsons orginal så kommer här en minst lika stark tolkning av Monica Zetterlund, en artist jag alltid haft på kolla-upp listan men som aldrig blivit av. Nästa fokus-lista kanske?
5. Ola Magnell - Skomakarvals
Kanske en av den Svenska musikens största poeter. Förutom sina egna fina verk har han även skrivit texter åt Siw Malmkvist och Lill Lindfors. Skomakarvalsen är nog min favorit i hans egna diskografi.
6. Kent - Sverige
Förutom att rama in Sverige fint, så lyckas Jocke trycka in lite omfamnande när tiderna började bli fientliga.
7. Bob Hund - Kompromissen
Utan tvivel den bästa låten på svenska någonsin. Snygga melodier, grym energi och lagom udda text. Jag saknar skostirrar-dagarna! Höj volymen!
8. Anna Ahnlund - Varulv
Gillar folk-retro soundet med lite psykadeliskavibbar. Vet inte varför just denna låt har fastnat men har lite samma kvalitéer som t.ex. Dungen. Snygg melodi och intressant text.
9. Jojje Wadenius - Jag är det fulaste som finns
10. Evert Taube - Karl-Alfred, Frithiof Andersson och jag
Hade kunnat välja bland ett 20-tal Taube-kompositioner, men fastnade till slut på denna som handlar om hur tre svenska matroser avslöjar ett försäkringbedrägeri någonstans i utanför Afrika. Tycker ingen lyckats komma i närheten av Taube när det gäller att skriva texter som är poetiska, romantiska, exotiska, spännande och med en twist.
Listan:
Thursday, 1 August 2019
Czechlists - Part 1: Disco & Pop
Jag har semestrat med min flickvän i Tjeckien och hon har coachat mig till att genomföra detta Tjeckiska Epos i tre delar. Hon är tjeckiska vilket såklart underlättat det hela.
Detta är del 1: Disco och Pop. del 2 blir Folk & Singer/Songwriter. del 3 blir rock.
Michal - tjeck och glad
Michal David - Non Stop (1983)
Michal David är Tjeckiska discoguden, med keytaren som sitt vapen. Han har hållt på sedan 70-talet och är fortfarande en gigant.
Non Stop känns väldigt bekant och säkert lånat ett och annat från utanför järnridån. Hade nog ändå kunnat vinna svenska schlagerfestivalen 1983 om den fått vara med.
Fantastisk utveckling för Stanislav och Petr |
Stanislav Hlozek, Petr Kotvald - Holky Z Nasi Skolky (1983)
Denna låten handlar om alla fina tjejer som fanns på dagis, på lågstadiet, på mellanstadiet, på högstadiet. Det kommer alltid nya tjejer, men vart tar de vägen sedan?
Iveta och hennes dåvarande pojkvän ser otroligt tjeckiska ut. |
Iveta Bartosova & Ballet- Hej, Pane Diskzokej (1988)
Personen i låten klagar över DJn som inte håller bra tryck på discot. Gillar den melankoliska stämningen i låten. Sångerskan, Iveta, tog tyvärr livet av sig för några år sedan.
Lucie Bila innan skönhetsoperationer. Nä, hon spelade häxa i en barnfilm. |
Lucie Bila - Neposlusne Tenisky (1985)
Lucie Bila är nån form av Tjeckisk Carola som är i tidningen hela tiden. Denna låten var hennes “Främling” dvs stora genomslag. Sedan ändrade hon image och blev rockigare och hesare.
Låtens text är lite speciell: hon sjunger om sina olydiga tennisskor som hennes pojkvän i armén köpt henne, men som tar henne på disco.
Helena på 70-talet påminner lite om en ung Monica Zetterlund |
Helena Vondrackova - Sladké Mámení (80-talet)
Listans lökigaste bidrag med härligt skön allsångsrefräng.
Helena är en schlagerveteran, den kvinnliga utmanaren till riksregaliern Karel Gott. Hon är 72 nu.
En påklädd bild av Heidi. Man ser vart Anna Book fick sin look på 80-talet. |
Heidi Janku - Kdyz se Nacancam (1986)
Låten är från en saga om en självisk princessa. Heidi blev senare känd för ett utvik i Tjeckiska Playboy. Bobr betyder bäver, och blev sedan hennes smeknamn. Taskigt!
Michal David - Discopribeh (1987)
Michal igen. Nu är det lite Prince-stämning.
Linda Finkova med äkta man |
Linda Finkova - Po Hlave Skoc Jen Tak (1986)
Kanske världens bästa frisyr på omslaget. Detta var det enda poplåten hon gjorde, sen blev det musikaler för hela slanten.
Låten följer inte regelerna riktigt och är all over the place, så jag tog med den. Sen har vi frisyren som tung bidragande faktor.
Hela J.A.R fick vara med på denna bilden |
J.A.R - Bulhari (1999)
Bulhari är Tjeckiens främsta funk-band. Låten skojar med Bulgarer. Bulgariska ambassadören i Tjeckien gillade inte och ville förbjuda musikvideon. Helena Vondrackova är med och sjunger i refrängen, samt steppar i musikvideon.
Mums! Romerska galsögonbågar! |
Berenika Kohoutova - Delam Stojky (2019)
“Delam Stojky” betyder “Stå på händerna”. Låten handlar om en kvinna som är i en sluskig bar där alla tar droger, super och vill tafsa. Men hon börjar stå på händer, “Jag står på händerna, jag vill inte sniffa kokain. Stirra inte på mig, håll i mina ben. Han tror att jag har C-kupa, men jag har bara B. Det är svårt att se när man står på händerna.”
Låter underligt fräscht.
Nästa del i Czechlists: Folk & Singer / Songwriter!
Subscribe to:
Posts (Atom)