Friday 28 December 2012

10^2


Ursäkta för ett lite sen post!
Men bb10 lansering på gång kommer här 10 st låtar på 10 minuter.

Ten Ten minutes

Wednesday 26 December 2012

Timbaland

OK här kommer juldagslistan med en dags försening. Många favoritlåtar här och alla producerade av mannen till höger.

Enjoy!

Listan

Friday 21 December 2012

Discofeeling

Jag var sjutton bast. Min vapenbroder Patrik och jag satt på juldagskvällen som två fryskycklingar på en parkbänk i kungsparken och försökte göra slut på en flaska fulvin, köpt av en klasskompis som bryggde eget och langade till hela skolan. Musiken dånade inifrån kungsparkens juldags-disco. Fyfan va kul vi skulle ha.



discofeeling

Friday 14 December 2012

Va? Är jag med än...

det hade jag helt missat, wops.
Men såg nu att det var min tur och så här i jultider blir det en pensionärs lista, en som passar när man går hemma och lullar, spelar wf, äter pepparkakor och försöker höra på ngn musik utan att Iben skall förstöra datorn.

Passar ju inte alls för julfest stämning, jag borde haft en av mellandagarna, sorry. Men man kan lyssna tidigt på dagen för att sen gå över till mer tjo och tjim :-)

Ses ikväll!

å 'söndagslistan'
Jul



Tuesday 11 December 2012

Grunge - (Slightly) off the beaten track


Gott folk, det är nu ca 20 år sedan grungen dominerade rocken. För den yngre generationen, "som inte var där", kommer det nog vara en lite svårdefinierad genre. Jag tycker tex inte att Soundgarden och Nirvana har speciellt mycket att göra med varandra musikaliskt. När grunge kommer på modet igen, ser jag hur som helst ser jag fram emot att hytta med näven åt tonåringar med Nirvana-tshirts, "Du vet ingent om grunge pojkvasker, INGET!!!".

Här är en lista som jag tror lite är andra eller tredje kapitlet i en grungelektion, dvs inte de största hitsen, samtidigt god gammal skåpmat för den vane pensionerade grungaren. Dock förmodligen lite nytt för den som inte satt uppe och kollade "Alternative Nation" på 90-talet.

-----> Och här har vi länken <-----

Friday 7 December 2012

Åh fy...


Alla har väl sina skämslåtar. De där låtarna som man gillar men man vet att man inte borde. Nu går jag all in och publicerar min skämslista. Detta är låtar som jag tycker är bra, på riktigt, men som jag skäms över i varierande grad. Jag tänker inte försvara den här listan, jag vet att det är dåligt. Men bra. Men dåligt.

I panikartad skräck över att detta skulle råka bli en ironisk lista har jag lyssnat mycket på den de senaste dagarna, och mitt diggande och frenetiska taktstampande tyder bara på en sak. Jag gillar detta.

Döm mig inte för hårt.


Länk till listan

Bon Jovi - You give love a bad name

Bon Jovi har jag alltid ogillat starkt. Men när den här låten dök upp i guitar hero märkte jag hur rolig den var att "spela". Jag kom på mig själv med rejäla scenframträdanden varje gång den dök upp på skärmen.Sedan dess har jag uppskattat Bon Jovis bonniga partykraft. Och jag skäms.

Ankie Bagger - Where were you last night

Jag vet inte om ni kommer ihåg henne, men Ankie Bagger låg högt på listorna 1989 med den här låten. En kraftfull dänga.

Detta skulle folk säkert kunna gilla i ren ironi. Och visst är det på gränsen även för mig. Men något i åttiotalstrycket tilltalar mig. Särskilt refrängen som börjar 2.58 har en helt underbar tonartshöjning. Snyggt.

Pluspoäng för att låten mycket väl skulle kunna vara gjord av Bon Jovi om man lade på gitarrer och manlig röst. Det märker man när man hör dem efter varandra. Det är i stort sett samma låt.

Ankie Bagger är fortfarande verksam som framgångsrik musiker. Detta kan man tex läsa på wikipedia:

2009 släppte hon en singel tillsammans med Peter Gustafson från TV-serien Bonde söker fru.

Madonna - Hung Up

Jag gillar ju inte Madonna. Men Hung up är så otroligt snyggt gjord att jag gillar den ändå. Och det passar inte mig riktigt. Mashups är ju väldigt roligt, särskilt när de är professionellt gjorda. Detta måste vara den snyggaste mashupen som finns. Usch vad jag inte tycker om Madonna.

The Connells - 74-74

Fy. Detta är klart bottennappet på listan. Jag gillar ju oftast melodiös musik, snarare än rytmisk (funk), knudig (nu-metal) eller värdelös (house). Kan det vara det som gör att jag tycker att den här sliskiga tonårssörjan låter bra? Jag äcklas av mig själv.

Lasse Holm - Canneloni Macaroni

Den här skäms jag inte ens för. Vi har diskuterat den tidigare i tjatten. En sån kraft! En melodi i världsklass, körer, opera och en otrolig produktion! All denna enorma talang och produktion, bortslösat på en sång om pizza! Jag skäms över mitt land som producerat den här låten, men den är fortfarande bra. Vilken annan artist hade kunnat låta doa-kören rimma

Mamma mia!
Pizzeria!

Modern Talking - Brother Louie

Att jag alltid uppskattat Modern Talkings låtar är en väl förborgad hemlighet. Tills nu. Jag har till och med så usel smak att jag föredrar remixen av den som gör den lite mer disco-ig (som om det behövdes).

Opus - Live is Life

Åttiotalet, allt var upp och ner. Fult var snyggt, svårt var enkelt, rockstjärnor hade mustasch och live is life var en normal låt. Detta är så dåligt men ändå så bra. Säger du att du inte gillar den här låten så tror jag inte på dig. Detta går inte att tycka illa om! Ändå tillhör den de låtarna man inte vill erkänna att man gillar. Den är så uttjatad, men ändå så fantastisk.

Jag visste det inte tidigare, men i videon riktas en ordentlig känga mot hippies (åttiotaliska för hipsters) genom att Opus sparkar bort deras "love is love"-folkrock från scenen och kommer in i sina vita åttiotalskläder och gör succé. Sångaren hjular in på scen i helvitt, murre och hockeyfrilla. Snyggt! http://youtu.be/PTpi6ISKwOY

Patrick Juvet - Lady night

I min späda ungdom hade jag och mina vänner en föga uppskattad tradition att köpa billiga skivor till varandra. Helst LP-skivor då, som vi hittade i femspännsbacken på Living in the past i Lund. På en inflyttningsfest fick jag den här skivan med Patrick Juvet, en Schweizisk discotönt från tidigt åttiotal. Nästan alla hans låtar handlar om USA (på bruten franska), men inte denna. Jag skäms faktiskt inte för detta, det här är riktigt bra disco.

Till festbesökarnas stora förvåning (och fasa) kunde de inte skratta rått åt min present utan tvingades istället lyssna på den hela kvällen. Kontakta mig om ni vill ha fler Juvet-tips.

TLC - No scrubs

När den här låten släpptes var jag kär i en av sångerskorna. Det var det många som var. Jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg vem av dem jag gillade, men jag tittade mycket på videon. TLC var ju inget vidare band egentligen, och inte ens den här låten är så bra. Men den har etsat sig fast i mitt minne med någon märklig positiv konnotation.

Extra roligt är att låten handlar om att killar inte har nån chans på dem om de är loosers, dvs inte kör en egen bil och om de fortfarande bor hemma hos mamma. Alla deras andra låtar handlar om att "Du är fin som du är".

Lordi - Hard Rock Hallelujah


Ingen har nog missat denna. En dålig rocklåt, som i melodifestivalsammanhang var i det närmsta fantastisk, som därefter var ganska uttjatad och sedan glömdes de bort. Jag har alltid haft en svaghet för maskeradmusiker och klatschiga rockdängor, så den här gick rakt in i mitt hjärta.

Ytterligare brändes låten in i mina frontallober när den dök upp på kareokeskärmen en tidig morgon i Roppongi för fyra år sedan, efter en väldigt blöt natt. Då såg det ut så här:


Over and out.

Friday 30 November 2012

Skrammel

Så var det visst min tur igen. Hyffsat spretigt, men med lite fokus på folk/rock.

Hepp!

Thursday 22 November 2012

Litta prömössjiönn...

Hej! jag heter Gustav och har varit medverkande på en skiva som släppts i veckan. Därför tar jag mig skamsliga friheter att stänka in lite smakprov på dessa alster i den playlist som jag har förmånen att bidraga med denna vecka. Hoppas de toner som vi gett till eftervärlden kan falla er i smaken liksom de andra låtar som jag valt ut! //G

Gugs list #whatever

Tuesday 20 November 2012

Shuffle

Satte en gammal iPhone på laddning som efter en stund satte igång och började spela musiken som jag hade på den. Musik som jag inte lyssnat på på väldigt länge eftersom den telefonen har legat i skrivbordslådan ett år eller så. Musiken spelades i shuffle-läge. (Misstänker att telefonen dock använder sig av någon slags "smart" algoritm så det var nog inte 100% slumpmässigt.)

Musiken som spelades blir dagens spellista. (Har rensat bort lite Pippi Långstrump, någon jobbig animal collective och akustisk Belle & Sebastian.)

Shuffle

(Inlägget skrivet i mobilen på tåget mot Kastrup. Förklaringen bakom eventuella lustiga felstavningar.)

Friday 16 November 2012

Tuesday 13 November 2012

Better late than never...

Kan inte vara fel att så här sent på dagen lyssna på några gobitar från förr, nu o innan dess.

Delayed tracks

Enjoy!

Friday 9 November 2012

Crystal Castles W1245



Interviewer: How would you define your sound?
Ethan Kath: I don’t know, like…if vomit could sing.

De må ha stulit halva sin tidiga katalog från chiptunes låtar och är sämst live, men det är svårt att sitta still när Crystal Castles spelas.

Crystal Castles




Extra material:

Thursday 8 November 2012

5 + 5 (Den lite senare listan)


Den här listan består av 5 ganska glada peppiga låtar (enligt mig) och ytterligare 5 ganska lugna/melankoliska låtar. Håll till godo.

Den sena listan

Friday 2 November 2012

Vart tog de vägen? 1244

En liten hastig men egentligen rätt väl förberedd lista om bra artister som "bara försvann".

Vart tog de vägen?

Fox Cubs fanns inte på Spotify

Spilt Milk - släppte bara ett fåtal låtar, varav några till slut hittat till Spotify vilket är väldigt trevligt. Som jag minns gav de bara upp.

Ou Est Le Swimming Pool - bandet la ner efter att sångaren stage-divat på en festival, landat på en tjej, varpå han trodde att han skadat henne för livet. Han hittades senare död på parkeringsplatsen, trolig dödsorsak: hopp från lyktstolpe.

The Rakes - bandet kände inte att de kunde leva upp till sin regel om att ge 100% på varje spelning och la ner. Trummisen återfinns i Wolf Gang.

Cajun Dance Party - två av medlemmarna startade nytt band (Yuck), övriga pluggade vidare.

Mumm-ra - spekuleras om att press från skivbolaget fick bandet att lägga av. Medlemmarna har försvunnit till White Lies och Mirrors.

Jay Reatard - dog av kokain och alkohol.

Does It Offend You, Yeah? - ligger i dvala på obestämd tid. Två av medlemmarna arbetar med ett elektroniskt musik projekt.

Fox Cubs - la ner av för mig okänd anledning, några av medlemmarna återfinns i Worship.

Tuesday 30 October 2012

Trolljägarlistan

Den här gången fammlade jag i panik efter ett vettigt tema.
Tyvärr hittade jag inget så det får helt enkelt bli:
"Några låtar som gör Emil sugen på att springa runt i skogen med stora svärd och jaga troll"

Kort men naggande god?

Friday 26 October 2012

Hawaii!!

Även om jag aldrig varit på Hawaii så har det sällan känts så avlägset som nu. Jag tänker mig att oktober i Göteborg är så "pretty fukin far from Hawaii" som man kan komma och då är det ju på sin plats med en Hawaii-lista.

Till listan

Tuesday 23 October 2012

Italo!




Föregående playlist startade diskussionen om man gillade något ironiskt eller på riktigt. Italodisco började lite som ett ironiskt gillande för min del men gick snabbt över till genuin kärlek. Den taffliga engelskan, de naiva melodierna och lite fult producerade ljudbilderna fick mig på fall.
Italo-talibanen skulle dock påpeka att alla låtar i listan inte är genuin italodisco och jo, alla artister kommer inte från Italien och det finns inslag av spacedisco samt vanlig disco men jag skulle vilja säga att samtliga låtar är tryggt grundade i italodiscons anda.

Här är listan!
http://www.youtube.com/playlist?list=PLOn-H10U268LW6C9qq3TR7pN1SnGAS9IS

Friday 19 October 2012

Den svenske bitpopundret

Hallåja!

Om tisdagen bjöd på svårmod och moll blir det raka motsatsen idag i form av
sorglös bitpop från sverige, tjoho :) Med en månad kvar till dreamhack är det dags att börja acklimatisera sig!

Av artisterna på listan står Slagsmålsklubben ut som de mest framgångsrika, sex ärkenördar som flyttade till berlin så fort de slagit igenom och har varit väldigt produktiva under hela 2000-talet.

Rymdreglages låt 8-bit track är kanske bekant från deras stop motion video som de spenderade 1500 timmar med att göra 2009.

Tio riktigt sköna låtar allihop. Enjoy!

 listan

Tuesday 16 October 2012

Bill Leeb, Cevin Key and friends


Bill Leeb och Cevin Key var som ni kanske vet båda medlemmar av legendariska Skinny Puppy, som av vissa anses ha grundat bl.a industri-electro (och säkert 5 stilar till).

De båda har förutom sin tid i skinny även varit involverade i ett antal andra projekt. Bill Leeb startade t.ex upp Front Line Assembly men har även ett 10-tal andra projekt med sig, bl.a Noise Unit och Delerium.

Cevin Key startade efter Skinny Puppy upp electronica-projektet Download tillsammans med Dwayne Goettel och har sedermera även gjort hyfsade framgångar med solo-prylar.

Dagens lista är en samling godingar från dessa herrars äventyr.

Som en liten bonus slänger jag även med ett spår från Front 242, som nyligen avslutat sin hejdå-turné *snyft*.

På avslutningsspåret hör ni en liten cameo från Genesis P. Orridge (Throbbing Gristle). En gigant när det gäller all form av excentriskt artisteri. Han ringde up Cevin en dag och talade in ett långt raljerande på hans telefonsvarare om att skönhet är fienden och att fula, groteska människor bär fanan. Kevin lade på lite slingor. Resultatet är hysteriskt roligt.

Friday 12 October 2012

Da hippetyhåppety

Tänkte chockera massorna men en musikstil jag sällan lyssnar på, sånt där de kallar hiphop..
Här kommer ett par låtar från gangsta-fasen i mitt liv: Da hippetyhåppety

Friday 5 October 2012

Control-Alt-Country

Ja det var ett tag sedan man hörde lite fin skramlig alt-country i denna blog så jag bestämde mig för att sätta ihop en sån lista igen. Det mesta i listan gjordes på 90-talet och releasades på Chicago-baserade skivbolaget Bloodshot records. (Notera att texten "Chicago-baserade skivbolaget Bloodshot records" skall läsas med Mats Nileskärs röst för bäst upplevelse)
En del artister är gammal (men god) skåpmat för trogna musikveckor-lyssnare. Here we go! Control-Alt-Country


Tuesday 2 October 2012

Fåglar, orgel och skrammel

Dagens lista är tänkt att vara sammanhållen, meditativ och mestadels instrumental. Den vilar på tre pelare.


Listan


Pausfågeln

Elektronikaprogrammet Ström i SR P2 bad för länge sedan en massa experimentella ljudmakare att remixa klassiska pausfåglar. Resultatet släpptes på skivan "Pausfågeln Remixed", och därifrån kommer ett par av dagens låtar. Göken och rödvingetrasten är två odiskutabla favoriter. Som låtar alltså, i fjäderform har jag ingen favorit.


Hansson och Karlsson

Jag minns inte om duon varit med innan. Gamle gode Janne "Loffe" Karlsson på trummor, Bo Hansson på orgel, och inget annat. Det är jazzigt, proggigt och flummigt. De bidrar med tre låtar idag.


Einstürzende Neubauten

De bästa skrammelmakarna i universum bidrar med två låtar. Kanske främst för att Spotifys utbud av dessa är jobbigt begränsat, annars hade ni fått en hel lista med tyskarna. De bidrar även med de enda textraderna i den här listan, även om de inte är många. En per låt ungefär.

Sångaren Blixa hörde en gång en dam säga till sin man på ett museum "You will find me if you want me in the garden, unless it's pouring down with rain". Han blev så inspirerad att han skrev en hel låt med det som enda textrad. Fantastiskt meditativ.

Installation no.1 från samma skiva (ende neu, 1996) bjuder på en otroligt suggestiv slinga, frambankad på okända plåtinstrument. Även här är texten minst sagt sparsmakad.

Som ett litet avbrott har slagsmålsklubben också letat sig in på listan, med den enda bra låten de gjort.


Tuesday 25 September 2012

Decennium

En låt per år, 2000-2009.
Första låten är från 2000, nästa från 2001, etc.

2000-2009

Monday 17 September 2012

5-0 10-4 etc.

Såg denna dokumentären igår och måste mata den ärade bloggföljarskaran med ännu en playlist på temat.
Vibbig skiss

Friday 14 September 2012

Stoner

Bestämde mig för ett tag sedan att jag skulle göra en lista med stoner rock. Insåg sedan att jag inte hade 100 procent koll på vad det egentligen är. Är t.ex. inte helt bekväm med att kalla The Stooges för stoner rock. Men Stooges-låten som kom med är ändå en slags "tidig stoner". Och framför allt så är det en bra låt som passar in i sammanhanget.

Hur som helst... Var så goda, åtta låtar som rockar den här fredagen: Stoner.

Tuesday 11 September 2012

Seg tisdag

Idag blir det en lugnare lista som passar att lyssna på en tidig tisdag morgon när man håller på att vakna till liv igen...
Lite ackustiskt, lite blandat... men temat är "inte tempo".

segtisdag


Friday 7 September 2012

FelFri Fredagsmusik För Folket

Förhoppningsvis fina fisken för firmavännerna, fast funkar fint för firmavännernas friends förståss. 


f--- by Mike

Friday 31 August 2012

w1235


Temat för listan är att det är obstinata, och ibland lite störiga låtar. Vilket jag förstås gillar. Och allt är från Storbritannien. En låt som inte fick komma med är Ill Manors, den kändes inte spretig nog. Ett band jag verkligen hade velat ha med är Alt-J, men de var inte så obstinata som jag hoppades.
Hadouken-remixen (bättre än originalet) fanns inte på Spotify.


Trevlig helg!

Tuesday 28 August 2012

Friday 24 August 2012

Musikvecka 34


Gröngölingens tur.
Vad kan då en simpel knegare som undertecknad bidra till denna kulturskatt som känns nytt och fräscht?
Efter en ytterst spartansk undersökning visar sig bristen som en bultande böld!
Mina damer och herrar, det är ordspottarnas och beatmanglarnas tid!
Nåja, lite rap åtminstonde.

spellistan

Tuesday 21 August 2012

Friday 17 August 2012

Politiskt korrekt

Det verkar som om den gode Jälevik har gått och blivit förkyld eller nåt, så jag hoppar in och slänger upp Politiskt Korrekt

Tuesday 14 August 2012

O Canada

Efter två veckor i Kanada har jag fått ett nytt favoritland. USA gör mig kluven men Kanada känns som USA minus mycket av det som är dåligt med USA. Hur som helst, denna gången blir det en kanadensisk lista, präglad av Kanadas musikaliska stoltheter Drake och Deadmau5!

Först en låt som väl ingen kan ogilla, Drake & Rihannas jäkligt sköna duett Take Care. Därefter en av fjolårets tyngsta och bästa låtar, denna gång teamar Drake upp med Lil Wayne för She Will.

En Drake-låt till innan vi går vidare, jag har inte gjort någon ordentlig fact check men jag misstänker att det är premiär för Justin Bieber på musikveckor-bloggen ... Rätt bra låt iaf, Bieber skönt valpig och ett par stabila verser av Drake.



Tvärt kast, MSTRKRFT (master craft) efter tips från en app-kille i waterloo, det blev "1000 cigarettes", franska influenser möjligen?

Nästa låt med Deadmau5. Han headlinade house festivalen Veld som gick av stapeln i Toronto samma helg som vi var där. På festivalen spelade även svenskarna Avicii och Steve Angello. Vi var ju inte där tyvärr, vi var sent ute att det hade kostat en halv förmögenhet att komma in ... Hur som helst, låten Cthulhu Sleeps var resident i min mp3-spelare förra sommaren i en ut och springa-playlist. Svårt att hålla lågt tempo till den!

Sen har vi Some Chords med Deadmau5 som också är riktigt bra innan Deadmau5 three from one avslutas med Raise your weapon noisia remix som i ärlighetens namn inte är så himla lik orginalet, Noisia har satt en rätt tung prägel på den från typ 1.50 in men ... jag har svårt att inte ta med den!

Listan:  O Canada

Monday 13 August 2012

Never forget 7/8

Jag erkänner, jag missade mitt datum och det är en skam jag kommer få bära med mig resten av mitt liv.
Antagligen kommer jag börja dricka tungt, antagligen kommer jag vara ångerfull, precis som dagens spellista med tio sånger på temat ångerfulla missbrukare.
Jag har haft listan liggandes ett tag så det finns en chans att ni sett den tidigare, isåfall ber jag om ursäkt ännu en gång. Förlåt.

Ten Regretful Addicts



Friday 10 August 2012

Musikal-gille

Har sparat det till absolut sist på fredagen, så att ingen lyssnar i sönder denna perfekta pläd av helg-musik som ni kan låta skölja över er, i bilen, på soffan, hela förfesten!

Musikal-gille!

Thursday 2 August 2012

Sista listan på ett tag

Idag är min sista dag innan mamma ledigheten, så sista listan från mig på ett tag.
Ingen röd tråd tyvärr utan jag har bara browsat runt i Spotify och hittat ett gäng gamla låtar som förtjänar att börja lyssnas på lite igen (kanske inte alla, en del kom lite av sista minuten 'panik')

Så enjoy:Ajöken på ett tag

Tuesday 31 July 2012

Musiklista Friform-edition

Dagens lista "friform" har inget specifikt tema. Det börjar i en ände och slutar i en helt annan, med en massa dub i mitten.
Första låten Maktoube vet jag väldigt lite om. Eller om sanningen skall fram vet jag inget om den, jag snodde den från nått världsmusikprogram på P1. Men den är fin! Lite nordafrikanskt eller?
Sen börjar dubben. Första dubben känns lite nordafrikansk så den får koppla ihop det.
Jag har alltid haft svårt för reggae men uppskattad dub, så ett par dubbar på raken skadar inte.

Maldon, Zouk-bidraget i denna lista, hörde jag först hos den fantastiske (?) Thomas Gylling i hans legendariska 90-tals-program Tropico Pop. Det var fan grejer det. Har försökt spara ihop till en Tropico Pop-lista men jag ger upp, Mr Dobalina med Del Da Funky Homosapien verkar aldrig komma upp på Spotify så det blir nog aldrig av. Därför slänger jag in Zouken här, den passar på något sätt.

Lite världsmusiktema blir det nog trots allt, La vida Sencilla är TexMex-rock, Mediu Xhiga är nån form av folkmexargitarr jag hittat på en Puto Mayo CD jag har liggandes hemma.
Avslutningsvis, i utbildningssyfte för det är alltid kul att lära sig lite om nya musikstilar, två Chacareras. Chacarera är en traditionell Argentinsk folkdans som dansades ute på estanciorna. Skall ackompanjeras med snabba klappar, "klapp-klapp" "klapp-klapp". Ni kan försöka räkna ut hur. Första låten, Chacarera Del Milagro är lite modern Chacarera medan andra är en "Chacarera standard", Chacarera Del Rancho.

Thursday 26 July 2012

Burn



Någon nämnde på chatten att en tribute till Jon Lord skulle vara på sin plats. Här kommer en tribute i form av 10 av Deep Purples bästa låtar. Så ägna fredagen, tillika sommarens sista varma dag, med att sitta och nicka i takt till några av de största rockhjältarna från sent sextio- och tidigt sjuttiotal. De fantastiska hammond-solona kan få vilken regnig sommar som helst att kännas solig.

Burn

OBS: Detta är en garanterat "Smoke on the water"-fri lista.

Tuesday 24 July 2012

Holmérs tango

Den gode Holmér är en stor älskare av riktigt fin gammal tango och börjar därför med två fina, taktfasta Canaro-tangos. Hans fablesse för det dramatiska återspeglas framförallt i Biagi's "Nada" och "Indeferencia". Det är sån power Holmér är känd för!
Men han gillar ju att trixa på dansgolvet också, snabba fina traspiés, så två arga milongor "La Cicatriz" och "Arrabalera".
Samtidigt är han en modern man av sin tid, så tre Gotan Project konkluderar listan. Here you go!: Holmérs tango

Friday 20 July 2012

Schools out for summer!

Jösses vad tiden går, redan min tur igen.
Skjuter ut en lista med gammalt och nytt, blödigt och rockigt, punkigt och hippie-influerat.

Tunes

Tuesday 10 July 2012

Ganska elektroniskt

Här sitter jag i Marielyst och tänker att jag för en gångs skull är ute i god tid. Och så visar det sig att det ju är tisdagar och inte onsdagar som gäller... Hur som helst, det är ju faktiskt fortfarande tisdag.


När jag gick på låg- och mellanstadiet så var man antingen hårdrockare eller synthare. Det fanns inga andra alternativ. Och man var tvungen att ta ställning. För mig var det inget aktivt val, det var helt enkelt en naturlig självklarhet att jag var synthare.

Vid det här laget så har jag klippt av synthtoffsen och lagt skinnkepsen på hyllan, men då och då kommer suget efter elektronisk musik. Som häromdagen som slutade med att jag browsade runt på what.cd några timmar häromkvällen. Kände även att temat och låtarna skulle passa som en låtlista. Så här kommer ett gäng (mestadels) elektroniska godbitar från 2012.



Monday 9 July 2012

Oj då, missade i fredags. Dumma mig. Här är listan iaf. Better late than never?

voi perkele

Friday 29 June 2012

Franskt

Den franska listan.

Kände mig lite fransk idag när jag vaknade. Lite tjurig, ville bara ge upp och gå och lägga mig igen men ändå fanns där någon form av stolthet. Det hela slutade med en listan med franska fina bitar.

Först ut är den kramgoa Flat Eric med Flat Beat. Få kramdjur som chefar lika fint som han och det är nog tough love som gäller där.
Tough love var det ju mellan Bönny and Clyde med och det sjunger Serge Gainsbourg och Brigitte Bardot om. Franskare än så blir det nog inte. Serge ansågs ju vara en riktigt Sexy boy på sin tid vilket leder oss vidare till Air med just den låten.

När man som Serge är en sån heting och går på disco så är det nog många som vill sjunga Cerrones 70-tals slagdänga för honom och då kan det gå väldigt snabbt, Fast Track, raka vägen mot samboskap, bolån osv. Det funkar ett tag och sen vill man ha nått nytt och fräscht. Bryter upp, krisar, köper en gammal 80-tals cab och kör längs någon kustväg och hör havet, kanske är det Pacific Coast Highway. Går fint i början men sen blir det biljakt och skit. Spännande ett tag men det brukar lösa sig och livet leker, man glider och skruvar upp volymen när Plastic Bertrand sjunger om just det.

Den här glammig stilen håller ett tag men som alla vet så behövs det alltid lite hårdrock. Idag blir det med de franska svartkonstnärerna i Sortilége. Efter det är det dags att packa ihop det här och tänka på refrängen, just det gör Sebastian Tellier.

Det var den franska listan.  Franskt

Tuesday 26 June 2012

Oldies but goldies

Hastigt och lustigt ihopknåpad lista, hade ju glömt att jag bytt dag med monsiueur Jälevik.
Dagens lista: oldies but goldies

Sunday 24 June 2012

Drum and bass is back!

Här kommer midsommaraftonens lista, något försenad. Jag hoppas inte ni fick ställa in midsommarfirandet av brist på musik.

På mitten av nittiotalet var under några år drum and bass det absolut fetaste. Höjdpunkten var för mig var när flera av storheterna från Metalheadz dök upp på lollipop-festivalen 1997. Ett par år senare känns det som att dnb försvann från kartan. Men dnb lever med en ny generation artister, det räcker att kolla in sounddrop för att inse det, drum and bass-kanalen är deras tredje populäraste.


 LISTAN -->> dnb is back! <-- LISTAN


Listan inleder med en klassiker från den gamla eran, consciousness av Photek (som fortfarande är aktiv). Resten av låtarna är mer samtida. Norska duon Future Prophecies ökar tempot när de levererar Jack the Groove. Riktigt nice!

Därefter Chubrub av grabbarna Ed Rush och Optical. Optical som  producerade åt Goldie, drum and bass poster boy och för övrigt Björks sambo at the time.

Näst ut en skön låt av Netsky, inte e-mail wormen utan en belgisk producent av den nya skolan som är omåttligt populär att dömma av sounddrop-kanalens playlists.

En holländsk trio vid namn Noisia följer upp. Monotont och taktfast ftw!

Mufflers dansanta Futureshock får avsluta. Norrmän bakom rattarna igen.

Tuesday 19 June 2012

ELO don't love you anymore

En av musikhistoriens mest tragiska stunder måste ha varit när Jeff Lynne och Roy Wood bestämde sig för att inte göra musik tillsammans längre. Deras hatkärlek skapade finfina grejer under de första två åren av Electric Light Orchestra.
Det som kom därefter blev den rock-disco som de flesta förknippar med ELO, men jag undrar vad för kul som hade hänt om de hade fortsatt. Här är deras tidiga sound i korthet.

ELO don't love you anymore

Friday 15 June 2012

Reclaim the flöjt!




Japp, dags för ett annat musikinstrument som fått stå i skamvrån alltför länge, mycket tack vare skojjare som Kenny G. Dagens lista är dock helt KennyG-fri. Det mesta är dock tvärflöjtsbaserat men det kan ha smugit sig in ett och annat träblås och syntflöjt också.

Listan:
DamnYouKennyG

Tuesday 12 June 2012

Igen?

Nu var det visst jag igen, har iallafall en känsla för att komma ihåg att titta på bloggen lagom tills det är min tur.
Snabb gjord med gamla favorit artister. Vissa med lite fart för en gångs skull, iallafall ibland.


Jag igen?

Friday 8 June 2012

Tretakt


Tretakt

Jag anser mig vara en hyggligt musikalisk man. Dock har det där med taktart alltid varit ett mysterie för mig. "den går ju i sex åttondelstakt för sjutton!!" fuck you. Visst hör jag att "take five" har en lustig takt men inte fan hör jag att det är fem fjärdelstakt. Tretakt däremot, det hör vem som helst. Går inte att ta fel på. Jag gillar valstakten och har samlat ihop tio fina tretaktare.

Freddie Wadling - Fattig Bonddräng

Georg Riedel feat. Astrid Lindgren eller nått. Om det hårda drängalivet. Supa, slåss och jaga fruntimmer samt dödsångest.

Rodolfo Biagi - Viejo Porton

Javisst, en tangovals. Man dansar alltså tango till vals på tangohaken ibland, en sensationell nyhet för många inser jag. Denna är min favoritvals att dansa till. Så här bra dansar tyvärr inte jag till den.


Emmylou Harris - Tennessee Waltz, Flying Burrito Brothers - Farther along

Valstakt är vanligt i fin gammal country men plockades ävenupp i rock/hippiecountryn på 60-70-talet, bäst bemästrad av Gram Parsons och hans Flying Burrito Brothers. Hans gamla flamma Emmylou Harris gör det fint också i sin lite mer slipade Tennesse Waltz.

The Handsome Family - My Ghost

Även denna visa är på countrytemat. Dock lite mindre traditionell text. Uppmärksamma lyssnare kanske observerar att The Handsome Family förekommit några gånger förut i mina listor. Det är ingen tillfällighet, de är ju så himla bra. Spelar gärna tretakt också!

Monica Zetterlund - Farfars Vals

Vi svenskar gillar ju vals. Jag gillar särskilt denna som blandar jazz och gammelvals och går lite i moll då och då.

Gena Raps - Walz No 5 (Antonin Dvorak)

Många klassiska kompositörer (när blir man klassisk??) har skrivit valsmusik. Chopin, Schubert, Dvorak, Shostakovic, osv. Finns mycket fint att välja på. Jag valde denna som jag tycker är riktigt fin.

Le Traffic Quintet, Alexandre Desplat - Dinner Waltz

Fin vals från filmen "Lust Caution". Avvaktande, uppstannande men samtidigt flödande.

Leonard Cohen - Chelsea Hotel

Leonard Cohen har skrivit mycket fint i tretakt. Avskalat och bra.

Povel Ramel - Johanssons Boogie-woogie vals

Ingen valslista är komplett utan Povel Ramels första hit från 1942. Lysande text och grym boogiewoogie/vals mashup. Bör spelas på vart enda ställe där man överhuvudtaget spelar alls.

Det var mina tio tretaktare! "Akta're för mina tretaktare!"

/Anders

Tuesday 5 June 2012

Alt lys er svunnet hen

Jag har länge tvekat att göra en ordentlig black metal-lista av den enkla anledningen att ingen skulle lyssna på den. Men jag blev övertalad i skype-chatten.

Ni kommer aldrig hitta ett bättre intro till satanistisk musik, så självklart kommer ni sätta denna på repeat och lyssna hela dagen. Men ni måste tänka på två saker:

  1. Omfamna growlandet. Sitta och störa sig på growl när man lyssnar på dödsmetall är inte konstruktivt. Det är så det ska låta, och det är vackert. 
  2. Det är mycket snabba bastrummor i black metal, lätta att förväxla med en tvåtakts utombordsmotor, och vissa stör sig på det. Efter ett tag lägger sig det som en mjuk matta i bakgrunden och man tänker inte på det längre. Försök komma dit.
Detta är nyckeln till att komma in i black metal. Jag var alltid mest förtjust i genrens mjukaste ballader och klatschiga melodier, så det blir inte en speciellt ond lista idag. Men det blir mycket norskt.


Kvelertak - Fossegrim


Alla riktigt onda band sjunger på norska. Kvelertak (norska för stryptag) inleder listan med riktigt dansvänligt dödsgung. De låter som en ohelig korsning mellan black metal och Turbonegro. Otroligt rockigt. Att lyssna igenom hela skivan är som att bli överkörd av ett godståg.


Gorgoroth - Wound upon wound
Typisk vegan.
Gorgoroth består av en ensam norrman vid namn Gaahl. Att vara vegan är inget som går obemärkt förbi i black metal-kretsar. Han motiverar det med att veganism är närhet till naturen, och att vara nära naturen är att vara nära satan. Han har också nyligen kommit ut ur garderoben, något som också är ganska unikt i de här kretsarna. Han spelar traditionell norsk black metal, utan melodier. Och han är arg.

Se det här fantastiska klippet där ett tv-program intervjuar honom och han tar med de stackars ovetande journalisterna i gympadojjor på en promenad till hans förfäders stuga, några timmar bort och över ett snöigt berg. En höjdpunkt är när han besvarar en fråga med fyra minuters total tystnad (c:a 6:45 in i videon).

Naglfar - Harvest
Naglfar är ett svenskt band som jag lyssnat mycket på. De är traditionellt black metalliga, men med en ganska melodisk ådra. Och väldigt arga, såklart. Harvest är ett långsamt och ödesmättat epos.

Dimmu Borgir.
Hög drakar-och-demoner-faktor.
Dimmu Borgir - Vredesbyrd
Dimmu Borgir är som norsk black metals Carola Häggqvist. Mycket orkester, piano, kör och mäktiga melodier. Riktig schlagersatanism alltså. Vredesbyrd är ett vresigt och snabbt stycke. Inledningen är hård som spik.

Naglfar - The Darkest Road
"What is wrong, what is right?
I worship the night."
Man argumenterar inte med en sådan inledning.

Graveworm - Loosing my religion
Den här låten känner ni igen. Tyska Graveworm har även spelat in Pet shop boys dänga It's a sin. De är mer roliga än bra, men jag tycker om dem på något sätt.

Entombed - Chief rebel angel
Det är inte i alla listor Entombed får vara med för att "lätta upp stämningen". Chief rebel angel är en trallvänlig dänga som alla gillar, och framförallt börjar den helt fantastiskt. Bra tryck som vanligt från stockholmarna.

Satyricon, en
riktig kyrkbrännarhunk.
Satyricon - KING
Gammalt klassiskt norskt band. Ganska ny och okonventionell låt dock. Rätt grabbig och MTV-vänlig för sin genre. Videon är knudig som tusan.

Dimmu Borgir - Stormblåst
Återigen Dimmu Borgir. Teatraliskt och vackert. Mycket åska.

Cradle of filth - Nymphetamine
Sist och antagligen minst, Cradle of filth. Jag är inte så stolt över detta, och det kvalar definitivt inte in om black metal. Men detta var den låten som guidade mig in i black metal en gång i tiden. Bandet är mer emo än black, och låten är som om en kråka skulle framfört where the wild roses grow. Men ni vet hur det är med nostalgi, jag gillar det fortfarande. Detta kan man dock bli mördad för i black metal-sammanhang.

Tuesday 29 May 2012

Svenskt Ös!

Temat är enkelt, musiken lika så. Dags för en resa genom musik Sverige i ett inte allt för lugnt tempo:

Svenskt Ös

Tuesday 22 May 2012

Det är på tok för lite jazz listad på denna blog. Här är lite gobitar från the man with the horn. Milesology

Friday 18 May 2012

KCRW

Jag upptäckte KCRW väldigt mycket av en slump. De sänder ifrån Santa Monica och det var bara under bra förhållanden jag hade mottagning i bilen jag körde runt med i San Diego 2002. Men KCRW sänder även på nätet och då och då återupptäcker jag kanalen. Upptäckte häromdagen att de har en mobilapp, och det kickade igång min senaste KCRW-fas.

Dagens lista blev ett hopplock av låtar som jag har hört nyligen på deras "non stop music-kanal" Eclectic 24, och som jag tycker representerar den kanalen ganska bra. Se det lite som en KCRW-provlyssning.


Tuesday 15 May 2012



15 maj, dagen till ära; en lista med lite glada låtar som förhoppningsvis höjer humöret i jobbstressen :)


Listan: HappyPuppy

Tuesday 8 May 2012

Distortion


Temat denna gången blev dist och mer specifikt den där typen av extra-dist som lyfter låten ett extra snäpp till. Egentligen hade det räckt med Fractured Skies 10ggr om men fyllde upp med 9 andra distkära låtar för variationens skull.

Playlist här: 10 distade

Friday 4 May 2012

Fredagsdansen

Dagens lista är åt det dansanta hållet.

 Först ut uppvärmning i form av en klockren remix av My Moon My Man - Feist.

Därefter en låt från Vince Clarke och Martin Gores technoprojekt Vcmg med en väldigt missvisande titel.

Next up Swedish House Mafia. På början av nittiotalet var Lundensaren Axwell min stora favorit, då som Quazar och med mod:ar och demomusik för PC. Svårt att ta miste på talangen, jag har fortfarande ett 50-tal av hans alster från den tiden, känns som rariteter nu.

Efter SHM kommer hypade nittonåringen Porter Robinson som för övrigt spelar på Debasers femårsjubileum imorgon!

Därefter en rätt skön låt som samplar från en gammal hit från Malmögruppen Look Twice.

Något om sista låten också, bakom Owl Vision döljer sig en göteborgare som gör riktigt grym electro, här med hans bästa låt på spotify! Enjoy!

Fredagsdansen

Thursday 26 April 2012

Tuesday 24 April 2012

Vad sker?

hade helt glömt bort att det var min tur, illa :-(
Så bara surfande på spotify för att komma på vilka artister som är bra.
Så ingen röd tråd varken i musikstil, länder, kön eller ngt annar bara en blandning.

Lyssna och förfasas: Vad sker?


Friday 20 April 2012

Inglan is a bitch

Inglan är måhända en bitch med britterna har lyckats producera mycket fin musik, den här tex.

Tuesday 17 April 2012



Nu har jag varit i frihetens, pickupernas och stora kaffemuggarnas land i två veckor. Jag tror inte jag förändrats nämnvärt, men det vore förmätet av mig att påstå att min spellista inte är inspirerad av min vistelse här. Höj volymen och njut.

Friday 13 April 2012

Pay it forward

Jag antar att Johan missar sin lista så jag har i förhand lagt upp en här.
Johan missar någon annan en annan gång så kan du väl ställa upp med en lista...

...eller?

Tuesday 10 April 2012

Pearl Jam

Dags för mig att dela ett par av mina favorit låtar av Pearl Jam.
Om ni gillar dem så glöm inte att kolla in filmen PJ20.


PJ

Friday 6 April 2012

Långfredag

Det finns en synonym till "att kasta pärlor till svin" som lyder "att göra en spellista för kollegorna en långfredag när ingen ändå är på jobbet och lyssnar". Men tack Gustav/E för att du ändå övertalade mig till att fixa en lista...

Tema? Helt enkelt en bunt nya, schyssta låtar. Mer eller mindre omedvetet så blev det ganska så low key, men det kanske passar en långfredag. Så vi kanske kan kall listan en Lågmäld långfredagslista med en pop-twist på slutet.

Tuesday 3 April 2012

Lite mer rock skadar inte

Här kommer lite mer rock. Som rubriken påpekar så skadar det inte.

Börjar lite lugnt, sen stegras det upp lite efterhand. Shuffle off please.
Jag vet inte om Manic Street Preachers platsar som rock riktigt men de får vara med ändå....
Listan har det passande namnet "tjoff".

tjoff

Friday 23 March 2012

Tror visst att det e min tur...

Temat är fät musik. For my money it doesn't get any better than when he sings "When a man loves a woman", eller ngt.

Gött

Tuesday 20 March 2012

Den röda tråden

Den röda tråden
1. Vår resa börjar med OJs och den vinande piskan på slavbåten från Afrika till Jamaica.
2. Väl framme på Jamaica fortsätter piskan tala och Mighty sparrow kämpar för att bli fri.
3. Slaveriet avskaffas men knappast fattigdomen och The Congos med Lee Scratch Perry i ryggen drömmer om Afrika.
4. Trettiofem år senare i London redogör Joe Goddard & Raf Rundell att just The Congos album Heart of The Congos är en av de skivor som ligger dem närmast om hjärtat.
5. En annan artist Joe Goddard hyllat (i egenskap av Hot Chip medlem) är Prince som här är i sitt ylade esse!
6. I sin hit "1999" dissade Prince kärnvapen, det gör även Yo La Tengo i Sun Ra covern Nuclear War.
7. Sun Ra gillade pyramider, ett intresse han delar med skäggen i Pyramids. Ett fint exempel på den ganska nischade genren "doomgazing" (shoegazing möter doom metal) som tyvärr lider av samma pretantiösa namnsjuka som postrocken.
8. Änglarna fortsätter gråta i nästa låt och Flash & The pan promenerar mitt i det.
9. Grace Jones gjorde en en cover av ovanstående låt och hon gjorde även en cover av The Normal - Warm Leatherette. Bakom The Normal står Mute Records ägare Daniel Miller som startade det fiktiva elektropopbandet Silicon Teens.
10. Sun Flight har en obehaglig kult-känsla över sig med textrader om att flyga rakt in i solen för att alltid hålla sig varm. I kulter är det vanligt med ödestro, något som John Talabot verkar bekänna sig till.

Friday 16 March 2012

music for squirrels


Hallå alla glada knegare!

Efter några veckors föräldraledighet (läs: semester) landade jag hårt i verkligheten i måndags. Nu har jag fått snurr på ekorrhjulet igen, men dagens lista är en riktig jobbångestlista. TGIF!

Bossarnas boss slår an tonen med upplyftande Factory från 1978. Näst ut en sommarplåga av Sheryl Crow som blev ett ofrivilligt men passande soundtrack till ett sommarjobb jag hade på en fabrik. Sen muntrar Peps upp, han får till och med vara två gånger med ett par riktigt sköna bidar. Därefter följer Broder Daniels bästa låt, gruppen som upplöstes 2008 efter gitarristen Anders Göthbergs självmord. Anders jobbade förresten vid sidan av Broder Daniel i IT-branchen. Men sen är det slutdeppat, kalendern är tom och koden skrivs i Jeff Mills-tempo. Som en reaktion på föregående låt får Marina and The Diamonds avsluta.

Enjoy!

Tuesday 13 March 2012

Spotlight on Red Snapper


För några listor sedan hade jag med ett spår av dessa arbetshästar, där jag även blandade in stora ord som "magi" och "storhetstid". Lyckades nog inte riktigt förmedla dessa attribut särskillt trovärdigt med bara ett litet axplock från senaste plattan. Så i dryghetens namn kommer här en hel lista med bara ren dunderhonung.


Bandet grundades i början av 90-talet av Ali Friend, David Ayers och Richard Thair. Denna kärna har alltid funnits men under åren har samarbeten dykt upp till höger och vänster, främst med vokalister.

Artister som hänger med länge har ofta något pionjärsskap förknippat med sig. Red Snapper var ett av dom första banden som tog upp ämnet med att blanda in elektronisk musik i en akustisk ensemble. Dom signades tidigt av Warp records, som på den tiden tänkte lika öppet.

And the nominees are...

Seeing Red

Alison David är en av deras frekventa gästvokalister. Plattan Making Bones kom 1999, en efterlängtad uppföljare till debuten.

The Paranoid

Från debut-albumet Prince Blimey på Warp records 1996. Det tidiga soundet är fortfarande tungt akustiskt.

Biffa Bacon

Senaste plattan från 2011. Till min stora lycka har dom lyckats hålla fast vid sitt sound och ändå utvecklats.

Some Kind Of Kink

Från "Our Aim Is To Satisfy Red Snapper" som kom 2000. Kanske den mest intressanta plattan med tanke på att dom verkligen tog steget in på klubbscenen utan att förlora sin pondus.

Image Of You

Är det en digeridoo? En TB-303:a? Nej, det är en kontrabssist med en wawaw-pedal. Alison David drar igång 80-tals vibbarna på allvar, men det är en fin liten halv-ballad.

Architectronic

Välstämt och djupt + till min vetskap första gången frontmannen gör vocals.

Get Some Sleep Tiger (Plaid Mix)

På Warp records delade Red Snapper genombrottstid ett tag med Plaid, som åkte på flertalet remix-jobb i electronicans domäner. Här gör dom en drum'n'bass/jungle variant på en av hitarna från Prince Blimey. Fint parti i mitten där dom flexar sina berömda harmoni-muskler.

Ultraviolet

Detta är bra, men förvånansvärt mycket hissmusik för att vara Red Snapper. Från ihop-plocks-plattan Red Snapper 2003.

Fatboy's Dust

Instrumentalt när dom gör det som bäst.

The Last One

Frestelsen var för stor. Om en artist har en låt i sin repertoar med detta namn som dessutom är en av de bästa låtarna så måste detta respekteras. Att lägga denna först hade bara varit allvarligt pretto.


--

Avslutningvis ett litet smakprov på deras live-framträdande. Här kör dom en av sina dunderhittar från samlingsplattan Reeled And Skinned.


Friday 9 March 2012

Monday 5 March 2012

Favorit i repris

så det blir Tjejer igen....
Mitt lager av bra tjejer tar aldrig slut, men DiFranco/Harvey är bara så bra att de borde vara med i alla listor :-)

Så njut: Tjejer 2


Thursday 1 March 2012

Out of Habit

Jaha, då sitter man och försöker sätta ihop en lista men den beter sig som en hal orm, krälar ur armarna i olika riktningar, totalt out of habit.

Börjar med akustisk gitarr från 90-talet med Ani DiFranco (som förekommit i nån av Cillas listor om jag inte missminner mig). Ani DiFranco har gått hela vägen från arg righteous babe, in i countrysvängen, arbetar-folkmusik, jazz osv. Jag har inte lyssnat ikapp allt hon gjort sista åren. Jag gillar nog mest hennes mer avskalade, tidiga sida. Två fina spår från den tiden inkluderade.

Sedan en annan allsidig kvinna, Tori Amos. Gjorde några riktigt grymma skivor på 90-talet men numera rätt bortglömd. Tog två lite avskalade men mastigt orkestrerade låtar.

Sen slingrar sig listan bort till brasilianskt 60/70-tal. Caetano Veloso satt i perioder i fängelse/levde i exil under diktaturen i Brasilien. Första låten kommer från en tidig skiva gjord med Gal Costa. Fantastiskt vacker. Andra är också tidig men lite mer galen, en typisk hippie-tosig Tropicalia-låt.

Listan håller sig kvar i Brasilien hos Jorge Ben. Också del av 60/70-tals rörelsen i Brasilien. Lite mer poppigt och rockigt.

Och då drar listan tillbaka till USA igen och besöker en annan lite bortglömd artist. Tom Petty är väl fortfarande i livet (?). Hur som helst lät han på 70-talet så som Bryan Adams borde ha låtit på 90-talet, lite som the Strokes försökte låta på 2000-talet. Två fina spår där framförallt första borde vara en rockstandard men nästan aldrig spelas "när man är på rocklokal".

70-tal/90-tal, USA/Brasilien, 2 från 1. Hitta på ett bättre tema själva för sjutton!!

Ha en skön fredag!

Tuesday 28 February 2012

Pretentiös tisdag


När jag är upprörd, till exempel när jag behöver gå och handla på hemköp efter jobbet, så behöver jag lugna mig med musik. Och för att sätta vätskorna i en balans som klarar ett hemköpsbesök klockan 17 så krävs det pianomusik. Inget lugnar nerverna som ett piano i händerna på rätt person.

Jag tänkte först sätta ihop en hel pianolista, men det spårade ur efter ett tag. Jag började snegla på alla andra bra klassiska stycken som finns. Och en sedan på en del annat. 
Skruva upp volymen innan ni sätter på prettolistan, den börjar mäktigt.

Verdi - Requiem
Verdi komponerade opera, och var normalt sett inge vidare på konsertstycken. Men av någon anledning drog han till med en dödsmässa han också. Som helhet är Mozarts requiem bättre, men Verdis börjar otroligt pampigt. Det är de två första låtarna, de hänger ihop. (Anders: Stäng av shuffle!)

Einstürzende Neubauten - Ich gehe jetzt
Neubauten är ett gammalt kärt band som spelar på det mesta utom normala instrument. Tyvärr finns inga av mina absoluta favoriter på spotify, men denna är bra. Det är fantastiskt att se dem framföra den här låten live, med en uppsättning byggnadsplaströr och en tryckluftsventil som huvudsakliga instrument.

Hederos & Hellberg - Been smoking too long
Favoriter från senaste sekelskiftet. De framför mest covers beväpnade med piano och munspel. 

Nick Cave - The Sorrowful wife
Nick Cave hade en period på 2-3 skivor på nittiotalet då han arbetade väldigt mycket med piano. Resultatet var lyckat. Sångaren i Einstürzende Neubauten är för övrigt gitarrist i The Bad Seeds.

Tom Waits & Kronos Quartet - Way down in the hole
Tom Waits har vi haft med förut, och som om han inte vore pretto nog har jag lagt till de svåra typerna i Kronos Quartet. De kan få vilken musik som helst att funka hos kultureliten. Låten behöver dock ingen närmare presentation ens för de med minimalt kulturkapital.

Philip Glass - Mad Rush
När det handlar om klassisk musik så är Glass min favorit. Han lever och är fortfarande verksam, och chanserna är stora att du hört hans musik i någon film. Han är berömd för sin monotona musik, och här är ett fantastisk monotont och vackert pianostycke. Det varar rätt länge, så passa på att jobba lite med detta som bakgrund.

Philip Glass - Ahknaten
Ahknaten är en opera, skriven på 80-talet, om en farao i Egypten. Window of appearances är den starka arian från operan. Hela operan är fenomenal, men här är det mäktigaste stycket. När du sitter och undrar hur du ska kunna slita dig från detta kan du försöka gissa vilken av de tre solisterna som är en man.

Bach - Goldbergvariationerna
Ibland drar hemköp ut på tiden och då behöver man något som varar länge. Bachs Goldbergvariationer varar nästan för evigt, och låter likadant hela tiden. Jag nöjer mig med att bjuda på det tre minuter korta öppningsstycket.

JB Lully - Marche pour la cérémonie des Turcs
Har du fortfarande inte skruvat upp volymen så är det dags nu inför listans avslutande stycke. Det är en pampig och väldigt vacker marsch av JB Lully. Mer än så vet jag inte om den, men den här kan jag sätta på repeat och lyssna på om och om igen.


Tuesday 14 February 2012

Blandat

Inget speciellt tema... bara lite blandad kompott av toner. Tidigt på morgonen så börjar lite lugnt och avslutar lite hårdare.


musikvecka

Tuesday 7 February 2012

En Håkan lista utan Håkan


The Plan - Foggy Days
Håkans version: Dimmiga dagar
Koppling: En cover.

Morrisey - Everyday Is Like Sunday
Håkans version: Atombomb
Koppling: Den lånade textraden "Come, come, nuclear bomb" är översatt till "kom, kom, atombomb".

Tapefly - Canine Prey
Håkans version: För en lång lång tid
Vad är lånat: En cover.

Monica Zetterlund - Trubbel
Håkans version: Trubbel
Koppling: Liksom Monica Zetterlund gjorde Håkan Hellström en cover av Olle Adolphsons original.

Olle Adolphson - Sigge Skoog
Håkans version: Sigge Skoog
Koppling: En cover.

Big Star - Thirteen
Håkans version: 13
Koppling: En cover.

Nico - I'll Keep It With Mine
Håkans version: Den fulaste flickan i världen
Koppling: Textraden "I can't help it if you might think I'm odd / If I say I'm loving you not for what you are / But what you're not" översattes till "jag är inte i kär i henne för vad hon är /
utan för vad hon inte är / jag vet, det låter konstigt när jag säger det".

Brådis - En midsommarnattsdröm
Håkans version: En midsommarnattsdröm
Koppling: Här är det faktiskt Brådis som gjort en cover på Håkans låt.



Friday 3 February 2012

Anti-Tumbleweed 90's hiphop

Dags att lägga ut lite av en underrepresenterad genre på bloggen.

Litta gött from the olden days.

90's hiphop

Tuesday 31 January 2012

Friday 27 January 2012

Grime

jag är kräksjuk men vill också försöka skriva nåt klatchigt om låtarna. Först av allt, listan består av grime-låtar och alla artister är (följdaktligen?) från london.

Grime musikvecka

Frisky - Tinie Tempah
vi börjar i slutet, eller iaf nära nutid. Tinie Tempah slog igenom stort 2010 med sitt debutalbum Disc-Overy. Pass-out, Frisky & Wonderman fick mig att ana att grime var så mycket mer än Dizzee Rascal.

Forums - Vertex, Shocka, Chipmunk
En ett par år äldre låt, som jag inte vet så mycket om men än att den är riktigt nice. Chipmunk har sedan dess gone pop och fått några hits från sitt lämpligt döpta album Transition som är mer rnb/hiphop/pop.

Love me or hate me - Lady Sovereign
Hennes mastodont-hit. Missy Elliot la några välmenande verser på en remix som också finns med på albumet, men låten är bättre utan.

Just a Rascal - Dizzee Rascal
Dizzee är en av pionjärerna och tog grime utanför London. 18 år gammal släppte han hyllade "boy in da corner" (2003) på klassiska XL recordings, låten är därifrån.

Kidulthood to Adulthood - Bashy
Grymt fet låt från 2008, tagen från soundtracket till Adulthood, uppföljaren till Kidulthood (där man f.ö. hittar bla. "Just a rascal"). Tyvärr har inga av soundtracksen letat sig in på spotify.

From Day - Double S
Det får bli en låt till från "Best of 08" men det hade kunnat bli många fler. Rekommenderas!

Grime Daily - Ghetts
Ghetts vill här belysa två saker: han är jävligt arg och han älskar grime.

Look Out - Skepta
En riktigt tung låt men soundet känns rätt amerikanskt. Skepta ska vara glad han fick vara med på listan.

Left the room - P Money
Man kan ana att P Money har en fot i dubstep-scenen. :) P Money har haft beef med Ghetts, kanske fel person att bråka med med tanke på hur arg Ghetts verkar vara.

Tuesday 24 January 2012

Quentin

Lite soundtrack från filmer där Quentin Tarantino har haft ett finger med i spelet.

Sunday 15 January 2012

Tjejer

ännu en lista med bara girls, denna gång bara svenska, Tjejer

Egentligen kunde alla låtarna vara från DollyKollot, den skivan är grym.

Poppade in lite andra artister som är brillianta (enligt mig)
Laleh, Anna Ternheim, Frida Hyvönen, Maia Hirasawa och kanske lite mindre kända Lotta Wenglen och Ebba Forsberg.

Sen var jag bara 'tvungen' att slänga in Marie Bergman, men oj vad många fler det finns.

Får väl fortsätta på nästa lista, Tjejer 2 :-)

Wednesday 11 January 2012

Countryn och spriten

Sprit och allt ont det för med sig är ett klassiskt countrytema, särskilt i formen av man sjunger från den alienerade fyllbultens perspektiv. Denna listan innehåller några av mina favoriter på detta teamat.
Whiskeytown (Ryan Adams gamla band) sjunger den klassiska countrystandarden "Bottom of a glass" (själv tycker jag att detta borde vara en utmärkt titel att applicera den fina parentes-standarden på, dvs "You'll never find the answer (in the bottom of a glass)"). Hur som helst en sedelärande fin visa.
Ett annat sätt att uttrycka alkoholens fördärv använder Ernest Tubb, "Drivin' nails in my coffin (everytime I drink a bottle of booze)" (heter den alltså inte men jag gör mitt bästa för att återinföra det fina parentes-protokollet igen).
En personlig favorit är "A sixpack to go" med Hank Thompson som är en skön honkytonk-visa som tar sitt drickande på stort allvar och alltså vill ha med sig ett sexpack från baren. Skönt plinkeplonkpiano.
Folkcountryflickorna i Freakwater stämsjunger om den klassiska fyllkajan till kompis vi alla hade (har?) i "Drunk friend".
Som sagt, fylleri och alkoholism är ett klassiskt team i countrymusik. "Drunkard's Blues" som i detta fallet spelas och sjungs av countrykollektivet The Pinevalley Cosmonauts med hjälp från Kelly Hogan (fantastisk röst!), är från en coverskiva med Bob Wills-låtar, country swingens big man, som givetvis söp ihjäl sig.
"Moonshiner" är en gammal folksong om ett ensamt fyllo. Jag gillar Uncle Tupelos version men den finns i hur många upplagor som helst.
En annan countryspecialitet är fyndiga och humoristiska texter och "Honky-Tonk has-been" med The Cornell Hurd Band är ett strålande exempel på det, om ett tragiskt stam-fyllo på en bar.
Robbie Fulks är nog ändå den som sjungit mest om sprit och fylla, och hur det är att vara nedsupen countrysångshuvudperson. Även han med fokus på fyndiga formuleringar. Jag har valt "Each night I try" som handlar om det omöjliga i att dricka bort ett brustet hjärta. "...if at first I dont succeed I take another shot!". Där fick han till det!
Efter att ha lyssnat igenom detta kan man trots allt känna ett litet romantiskt skimmer över att vara en halvalkad honkey-tonk has-been, kanske rent av sugen på lite fredagsöl. För att döda av det stoppar jag även in Robbie Fulks "Barely human" som har ett lite mer socialrealistiskt tema med hustrumisshandel, skilsmässor och självmord.

Skål!

Tuesday 10 January 2012

Killed by death

Jag återkommer alltid till den minst hipstercreddiga musikstilen av dem alla: rocknroll. Här har ni en lista med riktigt bra rocklåtar.

Dagens lista heter Killed by death

Lite om låtarna:

Mountain - For Yasgurs farm
Om man vill veta om ett rockband är bra utan att behöva lyssna på det behöver man bara titta på namnet. Heter de något med horse, black eller mouintain så är det bra. Sången handlar om Max Yasgur, farbrorn som upplät sin mark till woodstockfestivalen när alla andra vägrade, och han är således det närmsta man kommer ett helgon i hippievärlden. Han gjorde en rejäl hacka på det också.

Kings of Leon - Holy rover novocaine
Kings of Leon har inte alltid varit snygga arenarockpojkar. När debutplattan kom var de en kringresande grupp inavlade sydstatskusiner med olika grader av långt gången hippieskäggväxt. De delade ett stort intresse för jazztobak, och det i kombination med imponerande skägg garanterar bra musik.

Deep purple - Fireball
Deepan betraktas ibland som lite knudiga, särskilt i dagens hårda rockklimat, med konkurrenter som tex coldplay. Men de klämde ur sig ett antal bra låtar, särskilt i början med Ian Gillan vid micken.

Motörhead - Killed by death
En av de få låtar jag kunde spela under in korta men intensiva karriär som basist i ett punkband. I sin simplaste form består melodin enbart av ackordet E, vilket på en bas kan spelas med en sträng och utan vänsterarm. Passade mig utmärkt. Låten är dessutom väldigt bra, särskilt i orginal.

Turbonegro - Prince of the rodeo
Ingen lista om rock kan passera utan att nämna Turbonegro. Två band har i modern tid försökt rädda rocknroll, och Turbonegro är ett av dem. Och de lyckades. Prince of the rodeo är en svängig hoomoerotiskt osande rockdänga, karaktäristisk för Turbonegros storhetstid. Den tiden är dock över sedan många år tillbaka.

Danzig - Mother
Glenn Danzig, sångare i Misfits, har en av de heligaste rockrösterna i världen. Mother är hans evangelium. Lägg märke till hur avskalad låten är, samtidigt som den är hård, rockgungig och melodisk.

Kiss - God of thunder
Innan Kiss började ägna sig på heltid åt att bötfälla sina fans spelade de musik. God of thunder är helt enkelt en bra låt, en bit bort från deras sminkade arenarock. Lite i samma minimalistiska anda som förra låten.

Black Sabbath - Children of the grave
Ungarna idag tror det inte, men Ozzy Osbourne har spelat musik. Grymt bra dessutom. Den här brukar inte nämnas som Sabbaths bästa, men jag gillar den.

Entombed - Night of the vampire
Innan det fanns mp3 och internet kunde man bara lyssna på den här genom att cykla hem till min polare Henke och lyssna på hans splitsingel på vinyl. På B-sidan fanns New bomb turks med låten I hate people. Inte lika bra. Night of the vampire är en cover på Roky Ericksons mästerverk, men orginalet finns tyvärr inte på spottan. Entombed presterar som alltid bra.


Hellacopters - Gotta get some action now!
Hellacopters är ett annat band som lovat att rädda rocknrollen i modern tid. Okej, mitten av nittiotalet kanske inte är så jävla modernt längre. Detta är hur som helst första låten från första plattan, med en rocknivå de aldrig kom upp i igen. Här är de skitiga, ösiga och långt ifrån det rena sound de fick senare. Det osar diesel, jeans och frustrerade långhåriga män som inte använder deodorant.

Thursday 5 January 2012

Smärta

I dessa sjukdomstider smyger jag in en smått försenad list på temat Smärta.